Fete skibilder

Magasinet Fri Flyt har plukket ut noen av de aller beste skibildene det siste året.
I siste nummer av sportsmagasinet Fri Flyt er det 100% fokus på vinter, og utgaven har viet mye plass til noen av verdens beste skifotografer og deres beste bilder det siste året.

- Vi har sett igjennom tusenvis av bilder for denne utgaven. Seleksjonen er tatt ut i fra en rekke kriterier. Vi prøver blant annet å gjøre bladet så norsk som mulig med norske fjell, norske fotografer og utøvere, samtidig som at leserne skal få oppleve det ypperste av hva som finnes av skifoto, forteller redaktør i Fri Flyt, Christian Nerdrum, til foto.no.

Et godt skifoto
Nerdrum har ikke noen fasit på hva et godt skifoto er, men trekker frem at det på et eller annet vis må skape en sinnsstemning.

- I skifoto er i prinsippet alle metoder lov. Samtidig finnes noen enkle regler som de fleste «forståsegpåere» ser seg enig i. Hva skal med, og hva skal ikke med? Det handler om å fortelle en historie i løpet av et eneste øyeblikk. Plasseringen av de ulike elementene er alfa og omega i fotografiens kunst. Komposisjon betyr å sette sammen ulike elementer i en helhet, og brukes i alle former for kunst. Alle gode fotografer har sin signatur hvor de balanserer mellom orden, kontraster og dynamikk.

Verdenseliten
Blant de fremste skifotografene i verden kan nevnes eksperimentelle Erik Seo, svenskene Mattias Fredriksson og Oskar Enander, lysets mester Jordan Manley og Grant Gunderson som leverer blinkskudd etter blinkskudd.

- I det absolutte toppsjiktet innen skifoto finnes det dessverre ingen nordmenn, men jeg vil likevel nevne snowboardfotografen Frode Sandbech, som for øyeblikket er den største norske stjerna i denne bransjen og topp tre på verdensbasis.

De norske skifotografene som er mest på trykk i Fri Flyt er Sverre Hjørnevik og Vegard Breie.

- Begge har talent i massevis, men ingen av dem har nok produktivitet i fjellet til å kunne leve av skifoto, så de tar mye reklameoppdrag for å holde det gående. Dessverre får vi alt for lite fra Thomas Kleiven, som besitter den sjeldne egenskapen å både kunne skrive og ta bilder. Det er mange andre som tar fantastiske bilder i Norge, men igjen skorter det på produktivitet og bredde. Noen av de beste skibildene vi har hatt på trykk i bladet kommer fra Ståle Johan Aklestad, som stort sett bare leverer 3-4 bilder i året. Det lille han har i arkivet er til gjengjeld fortryllende.

Går for en hel story
Er du en fotograf som kunne tenke deg å satse på skibilder, har Christian Nerdrum en rekke tips. I Fri Flyt er alt skirelatert fotografi av interesse.

- For å komme på trykk i magasinet er det en stor fordel om man vet hva som har vært på trykk de siste to-tre årene. Hvis vi får tilbud om bilder fra Hemsedal en måned etter en artikkel herfra var på trykk, så er ikke det gunstig for innsalget. Ofte overvurderer fotografer verdien av enkeltbilder. Hvis fotografen har en story, og en serie med bilder som viser variasjon med ulikt lys, uttrykk, brennvidder, så har han eller hun tatt et steg videre. Får vi noen portretter og lifestylebilder i tillegg, så har man plutselig en svært god salgspakke ovenfor redaktørene.

Nerdrum skulle ønsket seg flere norske skikjørere i norske toppturfjell, samtidig som han synes det fotograferes for få sekvenser i både park og pudder.

Fotonummeret
Det er ikke første gang redaksjonen i Fri Flyt lager et eget fotonummer. Da de først startet med disse utgavene, var noe av tanken at det skulle spare dem for tid og lette på arbeidspresset.

- I dag er jeg er jaggu litt usikker på hvilken vei det heller når det gjelder arbeidsmengden, men det er en god investering og en viktig start på vintersesongen å hanke inn arkivene fra verdens beste skifotografer.

Fri Flyt har blant leserne sine opplevd en eksplosjon av antall solgte speilreflekskameraer som brukes til filming. Samtidig opplever de at mange av de innsendte filmene til friflyt.no ikke utnytter potensialet maksimalt. I fotoutgaven har magasinet laget en egen sak om filming med speilrefleks.

I tillegg til en rekke skifotografier, kan man i fotoutgaven lese om diverse fotoutstyr, få en titt i og forklaring på hva skifotografene Vegard Breie og Matti Bernitz har i fotobagene sine.

Fotoutgaven av Fri Flyt er i handelen frem til 27. september.

Friflyt.no

Om Fri Flyt:
Fri Flyt er ett av seks magasiner i forlaget Fri Flyt AS, og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for kvalitet og innhold. Det siste året har magasinet valgt å dreie innholdet enda mer mot ski, som et ledd i nisjeforlaget sin profil. Sommerutgavene har likevel fortsatt bred dekning av surfing, elvepadling, klatring, kiting, wakeboarding, windsurfing og sykling. På nettsiden friflyt.no finner du daglige oppdateringer på hva som skjer i i Fri Flyt sin verden.
Mattias Fredriksson - fotoutgaven av Fri Flyt
fotoutgaven av Fri Flyt
Mattias Fredriksson
Grant Gunderson / Fri Flyt - KC Deane
KC Deane
Grant Gunderson / Fri Flyt
Grant Gunderson / Fri Flyt - Chris Rubens i Mt. Baker
Chris Rubens i Mt. Baker
Grant Gunderson / Fri Flyt
Vegard Breie / Fri Flyt - Torgrim Vole, Østerrike
Torgrim Vole, Østerrike
Vegard Breie / Fri Flyt
Mattias Fredriksson / Fri Flyt - Henrik Windstedt, Seegrube
Henrik Windstedt, Seegrube
Mattias Fredriksson / Fri Flyt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu