Årets beste astrobilder

Astronomy Photographer of the Year 2012 har kårets årets beste astrobilder. Norske Arild Heitmann fikk en andreplass.
Årets beste astrobilder ble kåret under en seremoni i London i forrige uke. Australske Martin Pugh gikk til topps i konkurransen for andre gang med bildet "M51 - The Whirlpool Galaxy". Bildet er av galaksen som navnet tilsier ser ut som en malstrøm.

- Fotografen har gjort det beste ut av eksepsjonelt gode atmosfæriske forhold for å fange en forbløffende mengde detaljer i hans bilde av denne ikoniske galaksen. Den vakre spiralstrukturen, mørke stier av støv og måten de rosa skyene av hydrogen virkelig står ut - det er en bemerkelsesverdig prestasjon av en amatørastronom, et av de beste bildene av M51 som jeg har sett, uttaler jurymedlem Dr Marek Kukula i en pressemelding.

Norsk fotograf fikk andreplass
Norske Arild Heitmann fikk andreplass i kategorien Earth and Space for bildet "Green World". Bildet ble tatt i januar i år på et fjellplatå i Evenes, Nordland.

- Det tok meg cirka 2 timer å gå inn til lokasjonen som var planlagt ut ifra et håp om å forevige nordlyset over et fossefall. Det viste seg at fossefallet var totalt gjenfrosset og nedsnødd så jeg valgte istedet å bruke en del av elveisen som forgrunn. Bildet er tatt på standard måte, bortsett fra at forgrunnen er eksponert noe lengre enn himmelen. Jeg dekte for himmelen i cirka 10 sekunder før jeg lot nordlyset bli eksponert i de resterende 10-15 sekundene, forteller Heitmann til foto.no.

Heitmann, som har drevet med foto siden 2007 og karakteriserer seg selv som halvprofesjonell landskapsfotograf, sendte inn 5 bilder til årets konkurranse.

- Jeg har ganske så blandede følelser for konkurranser og pleier normalt ikke å delta, men når det er sagt så er det selvfølgelig stas at bildene blir satt pris på, sier han.

Fjerde utgave
I fjorårets utgave av konkurransen ble norske Ole C. Salomonsen tildelt en andreplass i samme kategori, også dette for et nordlysbilde fra Nord-Norge.

I 2010 fikkk Fredrik Broms heder for nok et nordlysbilde.

Dette er fjerde gang konkurransen arrangeres, og årets utgave skal ha mottatt over 800 innsendte bilder, som skal være rekord. Hovedpremien består av £1500 og vinnerbildene stilles ut på the Royal Observatory’s Astronomy Centre i Greenwich utenfor London frem til 5. februar 2013.

Se alle vinnerbildene ved å trykke på fanen over. Mer informasjon på www.rmg.co.uk/astrophoto
© Martin Pugh (Australia) - M51 - The Whirlpool Galaxy
M51 - The Whirlpool Galaxy
© Martin Pugh (Australia)
Astronomy Photographer of the Year 2012/1. plass Deep Space.
© Arild Heitmann (Norway) - Green World
Green World
© Arild Heitmann (Norway)
2. plass Earth and Space
© Jacob von Chorus (Canada, aged 15) - Pleiades Cluster
Pleiades Cluster
© Jacob von Chorus (Canada, aged 15)
Young Astronomy Photographer of the Year 2012.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu