Polar Fokus i Tromsø

10-13. oktober arrangeres Polar Fokus for fjerde gang. Tre dager med seks utstillings-åpninger godt spredt i ishavsbyen.
En gryende fotofestival i Tromsø. Det er den litt beskjedne karakteristikken initiativtakerne til Polar Fokus gir fotofestivalen som går av stabelen 10-13. oktober 2012 i ishavsbyen. Her er flere spennende navn på foto-plakaten og solid spennvidde, fra Rune Johansens tablåer til Konstanse Karlsens portretter. Gjør klart for tre dager med fotokunst-åpning i Tromsø!

Dette er fjerde året fotofestivalen arrangeres. I så måte kan man godt si at den er «gryende». At dette ennå ikke er noe stor og fastspikret Festival merkes også ved at man bare ei uke før festivalstart tar forbehold om at «programmet er under utforming».

Men etter planen, og alle solemerker, vil de som legger turen innom Tromsø, få full valuta. Seks ulike utstillinger åpner på flere ulike steder i byen på tre dager, alt fra «Bare dyr» av June Åsheim på Polarmuseet til «Love me» av Zed Nelson på Perspektivet Museum. Og fredag kveld er det Fotografisk aften på Verdensteateret der fotografene Zed Nelson, Rune Johansen og Cato Lein deltar.

Samlende
-Meningen er at Polar Fokus skal være interessant for ulike fotomiljøer, være samlende og positiv – og ikke minst være synlig for publikum. Det er mange grupper, individer og institusjoner som har sitt virke innen fotografi, nå prøver vi å dra litt i tråder og være samlende, sier initiativtakerne til Polar fokus, festivalsjef Jens Kristian Nilsen, styreleder Lars Åke Andersen, Erlend Johansen og Audun Iversen.

Man ønsker en fotoevent med fokus på mennesker og miljø i nord, og man ønsker å bringe god fotografi til byen og løfte fram det som finnes her. Festivalen er stiftet av fire menn med gode intensjoner, og med bakgrunn både i fotoyrket og amatørmiljøet. Festivalen starter i det små, med ønske om å bygge gradvis år for år.

Hva består så Polar Fokus av? Her er noen smakebiter fra programmet:

Mack-øl
En gruppe fotoentusiaster med forkjærlighet for klassisk håndverk fotograferte vinteren og våren 2011 på kryss og tvers i Macks Ølbryggeri. De dokumenterte dermed en av byens største, eldste og mest tradisjonsrike industribedrifter før produksjonen ble flyttet ut av kommunen. Et lite utvalg av det bildematerialet som kom ut av dette kollektive fotoprosjektet vises frem under festivalen.

Vakre kropper
Over en periode på fem år har Zed Nelson besøkt atten land fordelt på fem kontinenter, hvor han blant annet har fotografert kosmetiske kirurger, skjønnhetsdronninger og kroppsbyggere side om side med alminnelige tenåringer, husmødre og forretningsmenn. Hans utstilling henger på Perspektivet museum i Tromsø fra 11. oktober 2012 – 27. januar 2013.

Portretter
På Tromsø museum vil fotograflærling Konstanse Karlsen åpne utstillingen ”folkevalgt” – En analog fotografiutstilling bestående av 15 portretter tatt med Hasselblad.

Fotografisk aften
Cato Lein er kjent i Sverige for sine portretter av kunstnere og forfattere. Cato jobber mye med sort/hvitt og analog teknikk, ofte med storformatkamera. Han bruker Polaroid og bladfilm 4x5’’. Han vil på Fotografisk aften vise bilder fra sitt store fotoprosjekt fra Finnmark fotografert fra 1984 og frem til i dag.

Til Fotografisk aften kommer også Rune Johansen for blant annet å fortelle om norske sjømenn. Med sitt karakteristiske blikk på verden og menneskene har Rune Johansen fotografert sjømenn og sjømannskultur fra Lista i sør til Tromsø i nord. Resultatet er en kjærlighetserklæring til havet og menneskene som har livnært seg der.

Skal vi avslutte med et godt råd? Det kan være vel verdt å ta en tur til Tromsø, men ta med varme høstklær og godt skotøy.

Mer info om Polar Fokus
Zed Nelson -
Zed Nelson
Zed Nelsons prosjekt finner du i Perspektivet Museum. (Bilde etter avtale fra Polar Fokus)
Rune Johansen -
Rune Johansen
Rune Johansen kommer. Selvportrett. (Bilde etter avtale fra Polar Fokus)
 -
Mack-bilder slik du aldri har sett før. (Bilde etter avtale fra Polar Fokus)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jens K N.
Sjekk også ut "Folkevalgt" og "Bare dyr", utstillinger av to dyktige lærlinger, som åpner under festivalen.
4.10.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu