Veolia Wildlife Photographer of the Year 2012

Living on thin ice
Living on thin ice
Ole Jørgen Liodden/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Vinner - Animals in their Environment


Ole Jørgen Liodden fikk en førsteplass i Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012. Kanadiske Paul Nicklen gikk helt til topps.

For 48. gang ble årets beste naturbilder kåret denne uken i det som mange kaller naturfotografiets "Oscar." Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year er blant verdens mest prestisjetunge i sitt slag, og har tradisjonelt stor norsk deltakelse. I årets utgave gikk Ole Jørgen Liodden helt til topps i kategorien Animals in Their Environment med bildet Living on Thin Ice. Bildet viser en isbjørn på et isflak og ble tatt under en ekspedisjon han ledet til Svalbard.

- Bjørnen gikk opp på et isflak og alt stemte, bjørnesporene, posituren til bjørnen, isflakene og øya i bakgrunnen. Jeg har vært 15 ganger til Svalbard og drømt om en situasjon som dette, da er det artig at det skjer, forteller Liodden til foto.no.

På nettsiden til konkurransen forteller Liodden at to uker etter at bildet ble tatt hadde isen rundt Svalbard smeltet, noe som var uvanlig tidlig sammenlignet med tidligere år.

- Jeg håper bildet også får folk til å tenke på et miljø som forsvinner raskere enn de fleste av oss tror og å forstå hvilken skummel fremtid de fleste isbjørner har i vente, med stadig tynnere is eller ingen is i det hele tatt, forteller han.

Liodden fikk to priser også i fjorårets konkurranse.

Bilvrak ga andreplass
Bumper life
Bumper life
Pål Hermansen/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Runner-up - Urban Wildlife

Pål Hermansen var den andre norske som fikk pris i årets konkurranse, med en andreplass i kategorien Urban Wildlife. Bildet, Bumper life, viser et ekorn i et gammelt bilvrak og ble tatt på en forlatt skrapplass i Sverige.

- Et spesielt ekorn krysset plassen til nesten samme tid hver morgen. Den hoppet fra bil til bil og jeg ble så godt kjent med lyden av dets metalliske skritt så godt at jeg visste hvilken bil den var på. Jeg er fascinert av hvordan ville dyr sakte okkuperer det som en gang var mektige menneskelige statussymboler. Planter og dyr bryr seg ikke om våre ikon, forteller Hermansen på nettsiden.

Til topps med undervannsbilde
Bubble-jetting emperors
Bubble-jetting emperors
Paul Nicklen/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Yer 2012


Helt til topps i årets konkurranse gikk imidlertid kanadiske Paul Nicklen. Bildet Bubble-jetting emperors fikk førsteplass i kategorien Underwater World og ga Nicklen tittelen Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012. Bildet viser keiserpingviner under vann i Antarktis.

- Det var et fantastisk syn, hundrevis av dem hoppet ut av vannet og opp på isen over meg. Det var et øyeblikk jeg følte meg heldig for at jeg fikk se og ett jeg aldri vil glemme, sier Nicklen i en pressemelding.

- Jeg elsker dette bildet fordi det viser et perfekt organisert, uendelig kaos. Mitt blikk fester seg ved bildet og forsøker å absorbere alt som foregår her, sier jurymedlem David Doubilet.

Årets unge naturfotograf
Flight paths
Flight paths
Owen Hearn/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Veolia Environnement Young Wildlife Photographer of the Yer 2012

Britiske Owen Hearn ble årets Veolia Environnement Young Wildlife Photographer of the Year. Bildet Flight paths viser en rød glente med silhuetten av et fly i bakgrunnen. Glenten var tidligere et utrydningstruet dyr i England, men har nå blitt reintrodusert inn i landet.

- Jeg sendte inn dette bildet fordi jeg syns det er unikt. Jeg føler meg veldig stolt av at et av bildene jeg tok på mine besteforeldres gård ble så vellykket, sier Hearn i pressemeldingen.

I tillegg fikk et bilde fra Nord-Norge pris i konkurransen. Førsteplassen i kategorien Wildscapes gikk til et nordlysbilde fra Kvaløya utenfor Tromsø. Bildet ble tatt av tyske Thilo Bubek.

Aurora over ice
Aurora over ice
Thilo Bubek/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Vinner - Wildscapes


48 000 bilder fra fotografer i 98 land deltok i årets konkurranse, som eies av BBC Worldwide og Natural History Museum. Vinnerbildene stilles ut på Natural History Museum i London frem til 3. mars. Neste runde åpner for innsending 10. desember. Mer info om konkurransen på www.nhm.ac.uk

Se flere vinnerbilder under.

Into the mouth of the caiman
Into the mouth of the caiman
Luciano Candisani/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Vinner - Behaviour: Cold-blooded Animals

Warning night light
Warning night light
Larry Lynch/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Vinner - Animal Portraits

Painting with snow
Painting with snow
Glenn Upton-Fletcher/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Vinner - Botanical Realms

Hare in a landscape
Hare in a landscape
Robert Zoehrer/Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
Vinner - Nature in Black and White


Les også:
Verdens beste dyreportrett
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Stein N.
Thilo Bubec bor og har bodd i Tromsø i mange år og er "norsk" fotograf like god som noen annen. Gratulere med seiern!!
2.11.2012
Stian E.
Gratulerer :D
22.10.2012
Cecilie K J.
Gratulerer :)
22.10.2012
Håvard F.
Gratulerer Ole Jørgen. Fantastisk godt vinnerfoto.
mvh
Håvard
21.10.2012
Geir Arne M.
Gratulerer Ole Jørgen
20.10.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu