Norske naturfotografer til topps

Knut-Sverre Horn og Lars Andreas Dybvik tok hver sin førsteplass i europeisk naturfotokonkurranse.
Denne helgen ble Europas beste naturfotografier kåret i konkurransen GDT European Wildlife Photographer of the Year 2012. Mens finske Tommy Vikars tok hovedprisen, drysset det anerkjennelser over en rekke norske fotografer.

Lomvi-bilde ga førsteplass
Knut-Sverre Horn fikk førsteplassen i kategorien Nature's Studio med bildet Happy Feet. Horn forteller at bildet ble tatt under en workshop han holder på Hornøya hver vår.

- Det er tatt med Nikon D3s og 600 mm på åpen blender. Lomviene hade en glitrende sjø som bakgrunn, og jeg la fokus rett bak dem for å få flere overlappende konturer. Det er en teknikk som er mye brukt blant blomsterfotografer, men jeg har ikke sett så mange andre bruke den bevisst på fugler. Først jobbet jeg med sittende fugl, deretter forsøkte jeg å kombinere dem med vinger og andre kroppsdeler fra lomviene som hele tiden landet og tok av. Dette bildet er faktisk ikke beskåret et eneste piksel i ettertid, forteller Horn til foto.no.

Det myke og uskarpe uttrykket som er resultat av teknikken Horn har brukt, gjør at bildet skiller seg fra mer tradisjonelle naturfotografier.

- Teknikken er brukt i et forsøk på å skildre den flimrende og kakofoniske opplevelsen av sol, sjø og tusener av elegante fugler idet de begynner å forberede seg til hekketida.

Horn fikk en førsteplass i konkurransen også i fjor, den gang i landskapskategorien. Det å vinne to år på rad, syns han er hyggelig.

- Det er selvsagt en hyggelig anerkjennelse. Det er proffe folk i juryen og mange fulltidsfotografer som deltar, så konkurransen har en viss prestisje.

Trondheimslandskap til topps
Også i årets konkurranse ble landskapskategorien vunnet av en norsk fotograf. Lars Andreas Dybvik, som deltok i konkurransen for første gang, gikk til topps med et bilde fra Bymarka i Trondheim.

- Jeg hadde vært ute og etterfylt med solsikkefrø på en foringsplass jeg har i skogen. Der var det imidlertid ikke mye liv den morran, så jeg returnerte. På hjemmveien så jeg at tåka lå som i et søkk. Etter intens halvtimes fotografering var det hele over og sola høyt oppe, forteller han til foto.no.

- Å vinne denne prisen er selvfølgelig veldig kjekt, sier Dybvik, som har skrevet og fotografert i 20 år.

- En ting er at det er mange bilder som deltar. Men for meg er det større anerkjennelse i at det er mange flinke som deltar.

Finsk fotograf ble årets beste
Årets europeiske naturfotograf ble finske Tommy Vikars med bildet "Stargazer". Bildet viser en hjort ved for-stedet og ble tatt i de finske skoger. Med et skjult kamera ventet Vikars i timesvis for å få tatt bildet.

Bildet skal ha fenget juryen umiddelbart.

- Dette bildet smelter estetikk, teknisk kunnskap, følelse, magi og originalitet sammen og forteller i tillegg en historie om livet til ville dyr. Da vi sjekket RAW-dataene, ble vi derfor overlykkelige over at fotografen også har vist en veldig ærlig tilnærmelse til bilderedigering, uttaler jurymedlem Manuel Presti i en pressemelding.

Anerkjennelse til flere norske fotografer
Også i de andre kategoriene gjorde norske fotografer det bra. Ole Jørgen Liodden fikk en andreplass i kategorien Mammals, med det samme isbjørnbildet som ga en førsteplass i Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year for kort tid siden. I tillegg fikk han n hederlig omtale i kategorien Underwater World. Audun RIkardsen fikk andreplass i kategorien Man and Nature med bildet "Life and Death in Greenland." Dag Røttereng fikk hederlig omtale i kategorien Nature's Studio med bildet "Naked birch". Orsolya Haarberg fikk hederlig omtale i kategorien Mammals for bildet "Dark fox on white canvas".

I årets utgave av GDT European Wildlife Photographer of the Year, som arrangeres av den tyske foreningen GDT/Gesellschaft Deutscher Tierfotografen, ble det sendt inn 12 500 bilder fra fotografer fra 27 land. Dette er 12. gang prisen deles ut. Les mer på www.gdtfoto.de

Se et utvalg av vinnerbildene ved å trykke på fanen over
GDT EWPY 2012, Knut-Sverre Horn - Happy Feet
Happy Feet
GDT EWPY 2012, Knut-Sverre Horn
1.plass Nature's Studio
Lars Andreas Dybvik -
"Winter forest"
Lars Andreas Dybvik
1. plass Landscapes
GDT EWPY 2012, Tommy Vikars - The Stargazer
The Stargazer
GDT EWPY 2012, Tommy Vikars
GDT European Wildlife Photographer of the Year 2012
GDT EWPY 2012, Audun Rikardsen - Life and Death in Greenland
Life and Death in Greenland
GDT EWPY 2012, Audun Rikardsen
2. plass Man and Nature

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu