Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2012

Margarita Teichroeb
Margarita Teichroeb
Jordi Ruiz Cirera
1st Prize Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2012


Dette portrettet av en boliviansk mennonittkvinne er kåret til årets beste i konkurransen Taylor Wessing Photographic Portrait Prize.

Hvert år blir årets beste fotografiske portretter kåret av National Portrait Gallery i London i konkurransen Taylor Wessing Photographic Portrait Prize. Prisen, som er på £12 000, ble delt ut tidligere denne uken og årets vinner ble den spanske fotografen Jordi Ruiz Cirera. Vinnerportrettet er av den 26 år gamle bolivianske mennonittkvinnen Margarita Teichroeb fotografert ved et kjøkkenbord.

- Jeg ville at Margarita skulle se på kameraet, men det var problematisk for henne, og jeg antar det er derfor hun har dekket deler av ansiktet. Det ser ut som hun er redd fotografen og uvillig til å eksponere seg selv for vårt blikk. Hennes ubekvemme uttrykk sier mye om traidsjonen, isolasjonen og livsstilen til dette samfunnet, sier Ruiz Cirera i en pressemelding.

Bildet ble tatt med en Canon 5D mkII og naturlig lys, og fotografen fikk kun tatt to eksponeringer.

Portrettet er en del av prosjektes Menonos, som handler om dagliglivet til Mennonittene. Dette religiøse samfunnet tillater i utgangspunktet ikke bilder, men etter flere besøk klarte Ruiz Cirera å vinne tillit hos medlemmer av flere samfunn i utkanten av Santa Cruz i Bolivia.

- Det var et virkelig vanskelig prosjekt. De var villige til å ha meg i hjemmet sitt, men i begynnelsen var de ikke villige til å bli fotografert. I noen tilfeller er det forbudt. Jeg bodde der i en måned, med forskjellige familier, og returnerte et år senere. Det er da de fleste bildene ble tatt.

Mer enn 50 000 mennonitter bor i Bolivia i dag, der de lever uten bruk av biler eller elektrisitet. Mennonitt-samfunnet har tidligere blitt dokumentert av Magnum-fotograf Larry Towell.

Lynne, Brighton
Lynne, Brighton
Jennifer Pattison
2nd Prize Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2012

I tillegg til førsteplassen, ble det også delt ut priser til fire andre fotografer. Britiske Jennifer Pattison fikk andreplass for bildet Lynne, Brighton. Bildet, som er en del av en serie portretter av nakne mennesker og landskap, er av hennes venninne, fotografert i et tomt soverom i Brighton.

- Det er et interessant skifte i motivets bevissthet i løpet av den langsomme prosessen med å lage disse portrettene, et øyeblikk i stillheten der de ikke er klar over at de er nakne. Jeg fanger dem i det de driver til et annet sted, uttaler Pattison, som fikk en pris på £3000 for bildet.

Mark Rylance
Mark Rylance
Spencer Murphy
3rd Prize Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2012

Britiske Spencer Murphy fikk tredjeplassen for bildet av skuespilleren Mark Rylance. Bildet ble tatt på oppdrag for Telegraph Magazine.

- Jeg har alltid likt å jobbe med skuespillere fordi det ikke er noe ubekvemhet eller ubehag foran kameraet og de forsår også regi og reagerer på det veldig lett, sier Murphy.

The Ventriloquist
The Ventriloquist
Alma Haser
4th Prize Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2012

Tyske Alma Haser fikk fjerdeplassen for bildet The Ventriloquist. Bildet er av de to vennene Luke og James.

- Jeg ba dem sitte på et bittelite, ustødig stuebord, noe som tvang dem til å nesten klynge seg til hverandre. Jeg ønsket å gjøre deres verbale fleiping om til et visuelt bilde. Tittelen er laget for å hjelpe seerne til å lage sine egne historier om hva som foregår, forteller Alma.

The Nine Lives of Ai Weiwei
The Nine Lives of Ai Weiwei
Matthew Niederhauser
The John Kobal New Work Award

For første gang ble i tillegg The John Kobal New Work Award delt ut. Prisen skal gå til en fotograf under 30, og består av et fotooppdrag for National Portrait Gallery verdt £4000. Årets vinner ble amerikanske Matthew Niederhauser for bildet The Nine Lives of Ai Weiwei. Niederhauser bor i Kina, der han fotograferer for en rekke amerikanske publikasjoner. Han ønsket å fotografere den kjente kunstneren med en av kattene som hang rundt huset hans.

- Det var et anspent øyeblikk der jeg ikke trodde katten skulle samarbeide, men til slutt kikket den bak seg og lot meg ta et par bilder der alt kom sammen, fortller Niederhauser.

I årets konkurranse deltok 2 352 fotografer med 5 340 bilder. 60 av disse har blitt valgt ut til å være med i en utstilling på National Portrait Gallery i London som vises frem til 17. februar. Mer info på www.npg.org.uk
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu