Intime selvportretter

Tine Dyrkorn gikk ned over 50 kilo etter en slankeoperasjon. Det ble det fotoprosjekt av. Denne helgen stiller hun ut "Introspection" på Cyan :galleri i Oslo.
Da Tine Dyrkorn gjennomgikk en slankeoperasjon for to år siden, begynte hun å fotografere sin egen kropp for å dokumentere forandringene som skjedde. 50 kilo og mye løs hud senere, deltok hun i vår på en workshop med Marie Sjøvold i forbindelse med utdanningen på NISS, der Dyrkorn studerer visuell kunst.

- Redd og usikker viste jeg mitt prosjekt til Marie før jeg ante hvor langt jeg ville gå. Hun tente på mitt miniprosjekt. Og jeg slapp alt av hemninger løs. Hun hadde troen på meg. Og fikk derav bare positive reaksjoner i fra medstudenter, selv om nervene mine lå mer på utsiden enn innsiden, forteller Dyrkorn og legger til at det å utlevere seg selv på denne måten var både vondt og godt på samme tid.

Vekket oppmerksomhet
De svart/hvite bildene av Dyrkorns nakne kropp vekket oppmerksomhet langt utenfor skolens grenser. Siden da har hun vist bildene til langt flere, blant annet i en artikkel i VG og et innslag på NRKs Førkveld. Denne helgen skal bildene stilles ut på Cyan :galleri i Oslo, noe hun beskriver som en drøm som går i oppfyllelse. Følelsen av å vise frem disse bildene er imidlertid blandet.

- Det er en følelse som nærmest ikke går an å beskrive med ord. Redd, kvalm, ut-av-deg-selv-opplevelse, glad, usikker, skeptisk, stolt. Dette er noe jeg vil vise verden, forteller hun, men avviser at hun ser på seg selv som modig.

- Nei, jeg er da bare en ærlig østkant-jente. Som har en trang til å vise noe mer enn det perfekte. Vi kvinner er så uhyre usikre på vår kropp, redd for å vise oss offentlig, på stranda, i samlivet, sett av butikkbetjeningen i ett eller annet prøverom i en eller annen klesforetning. Hva får oss til å føle den følelsen? spør hun og beskriver det som sterkt å se disse bildene av seg selv.

- Det er jo ganske så private bilder, men igjen så er det noe som må sees. Jeg har sett alt for mange perfekte kropper i kunstneriske former, blitt alt for mettet av slike bilder, jeg vil bryte ut av denne boblen. Vise det ekte, nære, virkelige, såre. Jeg er strippet for hver eneste tråd. Og har bare en tanke i hodet; - se meg for den jeg er og andre på din vei.

Fortsetter prosjektet
Etter oppslaget i VG tidligere denne høsten, ble hun kontaktet av andre slankeopererte som ønsket å bli fotografert. Nå jobber hun videre med prosjektet.

- Planene videre er nå å fortsette min selvanalyse på min egen kropp og ikke minst andre. Er nå i gang med å filme meg selv, studere andre kropper enn meg selv. Hva med å sette fokus på en mannskropp. DET hadde vært spennende, sier hun.

Utstillingen "Introspection" åpner på Cyan :galleri i kveld kl. 18 og henger frem til søndag. Mer informasjon på www.cyanstudio.no
Tine Dyrkorn -
Tine Dyrkorn
Tine Dyrkorn -
Tine Dyrkorn

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Lise C.
Ærlig og åpent - nok en sannhet for veldig mange! Bilder det står stor respekt i. Fantastisk :)
4.1.2013
Unni F.
Dette er noe av det sterkeste jeg har sett. Gripende, brutalt ærlig, viser sider ved menneskelivet mange ikke vil vedkjenne seg. Modig og flott fotograf. Håper riktig mange får med seg disse bildene, også helsepersonell.
25.11.2012
Unni F.
Jeg dro dit i dag for å se utstillingen. Men det var stengt. SÅ SYND! Noen som ve tom det er åpent imorgen?? Har mulighet til å dra tilbake da.
24.11.2012
Roar Arnfinn C.
Sterke bilder fra en utrolig tøff dame. Hun har evnet å snu noe som er negativt for mange til noe positivt. Utrolig bra.
24.11.2012
Torbjørn V.
Sterke bilder som jeg våger påstår kommer til å bety en forandring for mange!
23.11.2012
Jan L.
Fantastiskt!!
23.11.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu