Dette er årets beste reisebilder

Norske Hilde Foss og Arne Strømme blant årets beste reisefotografer i fotokonkurransen Travel Photographer of the Year 2012.
Vinnerne av årets Travel Photographer of the Year 2012 ble annonsert i går, og de to norske fotografene fikk henholdsvis en førsteplass og en hederlig omtale i konkurransen, som er blant de største i sitt slag. Foss be tildelt en førsteplass i kategorien "One Shot - Water" med et bilde tatt under ekstremsportveko i Voss i sommer, der Foss var tilstede som assistent for Pål Hermansen under en fotoworkshop.

- Bildet er tatt idet en deltager lander i Brandseth elva, for å starte sitt downhill race. De hadde bygget en rampe ved elvebredden som ga deltagerne veldig god fart, og skapte denne veggen av vann idet de satte utfor. Jeg har aldri fotografert noen form for sport eller idrett før, men den kombinasjonen av mennesker og natur som Voss og ekstremsport bød på, var veldig morsom og inspirerende å jobbe med, forteller hun til foto.no.

- Hildes bilde vant på grunn av energien og dynamikken, idet det fanger et øyeblikk der en mann kjemper hardt mot vannet og vi forblir usikre på hvem som har vunnet, uttalte juryen i sin begrunnelse.

Foss beskriver seg selv som glad og ydmyk over å ha vunnet.

- Det er første gang jeg sender inn bilder til en større konkurranse, så det er kanskje litt nybegynnerflaks, men fantastisk gøy! Ser ikke på dette bildet som et typisk reisefoto, og hadde aldri forestilt meg at det kunne vinne, men de likte kanskje at det var litt annerledes, sier Foss, som til vanlig jobber selvstendig innen IT og telekom, men har satset på foto og reising for fullt siden april i år. I dag studerer hun foto via fjernundervisning på Open College of the Arts i England.

Heder for utradisjonelle naturbilder
Arne Strømme, som også ble kåret til Årets fotograf 2011 på foto.no, fikk en "Highly commended" i kategorien "Portfolio - Wild planet" med en serie abstraherte bilder av fugler.

- Motivet er glente, en rovfugl som er relativt vanlig i Asia og Afrika. Bildene er tatt i fiskerlandsbyen Kribi i Kamerun, forteller han og legger til at fuglene hang over fiskebåtene på jakt etter en godbit.

- Jeg ventet på kveldslyset og stilte kamera på lang lukker i håp om å få til noe a'la dette.

Strømme er godt fornøyd med at en utradisjonell naturfotoserie som dette falt i smak hos juryen i en kategori han mener ofte preges av større fokus på teknikk og tålmodighet heller enn talent. Strømme har tidligere uttalt at han ikke ser på seg selv som en naturfotograf, men det var interessen for fugler som fikk han til å starte med fotografi. Interessen sitter fortsatt dypt.

- Det er noe med disse bevingede vesen. Fugler aktiverer mitt fotografiske instinkt. Men jeg prøver å gjøre det på min måte – formidle en følelse og en assosiasjon mer enn dokumentasjon, forteller han til foto.no.

I samme kategori fikk polske Michal Jastrebzki hederlig omtale for en serie bilder fra Svalbard.

Førsteplass for skotsk vær og franske silhuetter
Det var britiske Craig Easton som stakk av med hovedprisen og ble kåret til Travel Photographer of the Year 2012. Prisen fikk han for en bildeserie som viser "dreich" - et skotsk ord som beskriver dårlig vær, samt for en bildeserie med silhuetter av mennesker i Paris.

- De forskjellige stilene og grafiske naturen i Craigs to porteføljer fanget dommernes blikk med det stormfulle skotske landskapet som ga en sterk kontrast til de grafiske bildene av Paris, utalte juryen.

Den 15 år gamle amerikaneren Samuel Fisch ble kåret til Young Travel Photographer of the Year 2012.

Fotografer fra 90 land deltok i årets konkurranse, som ble juryert av blant annet Steve Bloom og Eamonn McCabe. Vinnerbildene skal stilles ut på Royal Geographical Society i London 12.juli-18. august 2013, og publiseres i boken Journey. Mer info på www.tpoty.com

Se et utvalg av vinnerbildene ved å trykke på fanen øverst.
Hilde Foss/ TPOTY 2012  -
Hilde Foss/ TPOTY 2012
Førsteplass i kategorien "One Shot - Water"
Arne Strømme/TPOTY 2012  -
Arne Strømme/TPOTY 2012
"Highly commended" i kategorien "Portfolio - Wild Planet"
Craig Easton/TPOTY 2012 -
Craig Easton/TPOTY 2012
Travel Photographer of the Year 2012
Craig Easton/TPOTY 2012 -
Craig Easton/TPOTY 2012
Travel Photographer of the Year 2012

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu