Inn og ut av mote

Viviane Sassen seiler opp som en av verdens ledende motefotografer.
Og ikke nok med det, hennes motefotografier stilles nå ut i en omfattende museumsutstilling på Huis Marseille Museum for Photography i Amsterdam. Sassen er veldig fornøyd med utstillingen, men er også litt tilbakeholden i forhold til oppmerksomheten. Til British Journal of Photography (BJP) forteller hun at fashion-fotografiet har sitt eget språk og egenhet. Når man setter dette sammen til en utstilling innenfor et museums rammer, kan det av og til bli problematisk.

- De fleste motefotografier er ikke kunst. De er motefotografier. Når de blir plassert i et museum, forstørret og rammet inn, blir fotografiene noe annet, forteller Sassen til BJP.

Til foto.no forteller konservator ved museet, Nanda van den Berg, at Sassen befinner seg i motefotografiets fortropp. Hennes arbeider er kraftfulle, forfriskende og innovative. I fotografiene hennes ser van den Berg en litt merkelig type skjønnhet som går utenfor eller lengre enn det man vanligvis ser innenfor denne sjangeren .

Guillame Henry, designer hos Carven, som Sassen har skutt en rekke kampanjer for, mener Sassen ser modellene som tekstur og form, og lager nye former for skjønnhet.

- Hennes bilder har en enestående kraft og originalitet. Jeg glemmer at arbeidene hennes er fotografiske. De kunne gjerne vært malerier eller kolasjer. For meg er de så mye mer enn hud, positur og holdning. Det er farge, form, linjer også videre.

Den retrospektive utstillingen 'In and Out of fashion' viser 300 fotografier skutt de siste 17 årene for blant annet Carven, M-Missoni, Stella McCartney / Adidas og Levi’s. Bildene er publisert i magasiner som Pop, Wallpaper*, Numèro, anOther magazine, Purple og Dazed & Confused.

- Bildene demonstrerer hvordan Sassen har banet vei innen motefotografiet og utviklet en egen stil innen motefotografiet, forteller Nanda van den Berg.

Sassens "motespråk" er til tider surrealistisk med skulpturelle komposisjoner og abstrakte former. Motefotografiene hennes er alle gjort på oppdrag, og i tett samarbeid med stylister, make up artister, art director og modeller. For henne har derfor motefotografiet blitt den ultimate lekeplassen hvor hun kan jobbe raskt og intuitivt med et profesjonelt team rundt seg. Hele settingen kaller hun for sitt eget laboratorium.

Sassen har også fått mye anerkjennelse for sine personlige prosjekter. I 2007 ble hun tildelt Prix de Rome, en nederlandsk fotopris, for sine arbeider fra Afrika. Sassens personlige arbeider har vært utstilt på blant annet MoMa i New York, LACMA i Los Angeles, FORMA i Milan og en rekke andre steder rundt omkring i verden.

Utstillingen henger på Huis Marseille Museum for Photography i Amsterdam til og med 17. mars.

Viviane Sassen
Huis Marseille Museum for Photography
Viviane Sassen -
Viviane Sassen
Viviane Sassen -
Viviane Sassen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu