En verden uten menn

Helmut Newton har skrevet seg inn i fotohistorien som en av de mest berømte, nyskapende og kontroversielle.
Det er den fjerde boken ’World without men’ signert Helmut Newton som nå stilles ut hos Helmut Newton Foundation i Berlin. Boken ble lansert i 1984, men blir nå i januar trykket på nytt og gitt ut av forlaget Taschen. I boken kan man se en rekke av Newtons ikoniske fotografier han tok i Paris, Saint-Tropez, Los Angeles, Milan, Berlin og London fra 1960-årene frem til utgivelsen.

Helmut Newton (1920-2004) har skrevet seg inn i fotohistorien som en av de mest berømte, nyskapende og kontroversielle. Det er som fashion-fotograf han er mest kjent. Det var dramatisk belysning, originale poseringer og han berørte temaer som sadomasochisme, prostitusjon, vold og seksualitet.

- Newton beveget seg utenfor de tradisjonelle formene for historiefortelling. Hans fashion-fotografier er fylt med luksuriøs eleganse og subtil forføring, kulturelle sitater og en overraskendes form for humor, skriver kurator Matthias Harder.

I 1970- og 1980-årene utviklet Newton sin unike motefotografiske signatur. Den var preget av en total mangel på respekt for tabuer.

Archives de Nuit
For Helmut Newton var det ikke bare fashion-fotografi det handlet om. ’World without Men’ er akkompagnert av utstillingsprosjektet ’Archives de Nuit’. Prosjektet viser diverse sort/hvitt-fotografier fra 1980- til 1990-årene. Det er portretter, akt, landskap og stilleben. Fashion-fotografier er ikke del av dette utstillingsprosjektet. Vi får istedenfor se andre temaer og motiver som Newton var opptatt av. Som for eksempel fly som lander, forlatte biler i Berlins gater, menneskelige misdannelser han oppdaget på Museum for Natural History i Wien og interiøret i katedralen i Bolognia.

- Dette er uavhengige og ukonvensjonelle arbeider som står i kontrast til andre deler av utstillingen, som for eksempel nakenfotografier publisert i Playboy, skriver Matthias Harder.

Utstillingen henger på Helmut Newton Foundation frem til 19. mai.

Helmut Newton Foundation
Helmut Newton © Helmut Newton Estate - French Vogue Dakar 1971
French Vogue Dakar 1971
Helmut Newton © Helmut Newton Estate
Helmut Newton © Helmut Newton Estate - Panoramic Nude Villa d´Este, Lake Como 1989
Panoramic Nude Villa d´Este, Lake Como 1989
Helmut Newton © Helmut Newton Estate

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu