Bodies, Borders, Crossings

Ti finske samtidskunstnere utforsker grenser og normer på Preus museum.
Gjennom film og fotografier i utstillingen Bodies, Borders, Crossings presenterer Preus museum de finske samtidskunstnere Jaakko Heikkilä, Raakel Kuukka, Riikka Kuoppala, Elena Näsänen, Marja Pirilä, Minna Rainio og Mark Roberts, Hannele Rantala, Catarina Ryöppy, og Minna Suoniemi. Kuratorer for utstillingen er Leena-Maija Rossi og Kari Soinio. Utstillingen utforsker temaer som grenser i en globalisert verden og kroppslige normer som former menneskers kulturelle identiteter.

Kurator Leena-Maija Rossi forteller til foto.no at det er en rekke spørsmål de har tenkt på når de har satt sammen utstillingen.

- Grenser og kryssinger av disse, inkludering og ekskludering er noe som påvirker alle. Selv i de nordiske landene er det pågående diskusjoner rundt de nasjonale grensene: Hvem skal slippe inn og hvem skal holdes utenfor? Hvem kan bli finsk, norsk eller amerikansk? Hva er normene for et ”skikkelig” statsborgerskap, og hva med kjønn? Hvorfor er hudfarge grunnlaget for ekskludering?

Kuratorer og kunstnerne bak utstillingen ønsker å initiere en rekke spørsmål og diskusjoner rundt de mange betydninger og tolkninger av begrepet grenser. Når er grenser nødvendige for å verne om integritet? Når skal de bli utfordret og krysset?

- Vi ønsker at publikum fortsetter disse diskusjonene. Arbeidene som er presentert har stor bredde, men er alle veldig intense. Jeg tror at de kan sette varige inntrykk på betrakter.

I pressemeldingen fra Preus museum aktualiseres utstillingen ved å trekke frem debatten om norsk kultur som oppstod i kjølvannet av at Christian Tybring-Gjeddes (FrP) ba kulturministeren definere begrepet norsk kultur. Debatten har handlet om et ønske om å hegne om grensene for det vi definerer som norsk kultur. Norsk kultur, og grensen for hva som defineres som innenfor eller utenfor, er i stadig endring. Hvem du er vil påvirke hvordan du forholder deg til kulturbegrepet.

- Utstillingen Bodies, Borders, Crossings faller inn i denne debatten, der den problematiserer hvordan ingen grense er fastsatt, naturlig eller helt synlig. Kunstnerne fokuserer blant annet på hvordan nasjonale grenser både fjernes og styrkes. Det finnes alltid sammenhenger og krysningspunkter mellom innsiden og utsiden, om det handler om en nasjons grenser, om etnisitet, kjønn eller kropp. Faktisk er det krysningspunktene som gjør grensene og kulturen synlig, slik mange av verkene i utstillingen viser, skriver museet i pressemeldingen.

På den internasjonale galleri-scenen er finsk fotografi ”hot”. Men kurator Leena-Maija Rossi mener at finsk fotografi er mye mer enn det som får oppmerksomhet på galleri-scenen.

- Det har vært lagt ned mye arbeid for å ”internasjonalisere” unge finske fotografer, og dette har fått en god mottakelse i en kunstverden som hele tiden er på jakt etter noe nytt. Men det er også mange fotografer i de eldre generasjonene som produserer mange interessante arbeider. I Bodies, Borders, Crossings ønsket vi å krysse de generasjons-grensene og både presentere unge artister i begynnelsen av sin karriere, samt mer erfarne som allerede har jobbet med disse spennende temaene i sin kunst, forteller Leena-Maija Rossi.

Utstillingen er produsert av The Finnish Cultural Institute i New York og er brakt til Preus museum i samarbeid med Finsk-norsk kulturinstitutt (FINNO). Utstillingen er tidligere vist på Governors Island i New York, og skal senere til Pori Art Museum i Finland.
Hannele Rantala - fra serien Blue Scarf, 2011
fra serien Blue Scarf, 2011
Hannele Rantala
Hannele Rantala - Fra serien Blue Scarf, 2011
Fra serien Blue Scarf, 2011
Hannele Rantala
Raakel Kuukka - Rebekka at Muhniemi, 2005
Rebekka at Muhniemi, 2005
Raakel Kuukka

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu