In This Land

I prosjektet In This Land forsøker fotograf Zed Nelson å forstå tankesettet i dagens Israel.
I 1948 ble staten Israel opprettet. Siden da har det vært konflikt mellom palestinere og israelere. Det har vært krig. Det har vært blodsutgytelse.

I ’In This Land’ forsøker den prisberømte fotografen Zed Nelson å forstå tankesettet i dagens Israel.

- Prosjektet utforsker sinnstilstanden til en nasjon fanget i en konflikt som har dype røtter i en kamp for okkupasjon og besittelse av landområder, forteller Nelson til foto.no.

På Nelsons første tur til Israel reiste han rundt i hele landet for å utforske ideen om at det var en nasjon definert av sine grenser og med en befolkning som var preget av en kollektiv beleirings-mentalitet. I den andre serien som utgjør ’In This Land’ har Nelson utforsket ideen om Israels tro på at deres identitet er innkapslet i landjordens struktur. Fortid, nåtid og fremtid er knyttet til jorden man setter sine ben på.

Nelson forteller at det er forskjellige sympatier som kommer frem i prosjektet.

- Jeg har forsøkt å lage forbindelser for å vise hvordan konflikter og katastrofer i historien har påvirket dagens israelske tankesett. Men jeg ønsker også å vise hvordan vold og undertrykkelse påført palestinere har manifestert seg i ekstreme terrorhandlinger og vold i retur.

Temaet Israel er et av de vanskeligste og mest frustrerendes Nelson har jobbet med.

- Temaet er så komplisert at det kan knyte deg fast i en emosjonell, intellektuell og kunstnerisk knute.

Med prosjektet ønsker Nelson å ta betrakter med på en reise som provoserer frem en tankefull respons.

- Når man ser dette i kontekst, forstår man at denne gamle knuten bare har blitt strammere og strammere. Hvorfor vil jøder som har blitt forfulgt i århundrer handle slik de gjør ovenfor palestinerne? undrer han.

Etter at Zed Nelson var ferdig med høyere utdannelse reiste han ut i verden og jobbet i noen av de mest konfliktfylte områdene. Etter hvert ble det et større fokus på kontemporære sosiale problemer som Vesten måtte forholde seg til.

- Jeg var veldig bevisst på begrensingene til den tradisjonelle dokumentariske fremgangsmåten. Dokumentarfotografiet kan av og til forenkle for mye, forsterke stereotyper og gå glipp av sammensatte og viktige underliggende årsaker.

I 1999 ga Zed Nelson ut sin første bok, ’Gun Nation’. Han fokuserte på USAs dødelige kjærlighet for våpen. Hans siste bok, ’Love Me’, utforsker globaliseringen av ungdommelighet og skjønnhet. Prosjektet ble stilt på Perspektivet Museum i Tromsø i fjor.

På Noorderlicht Photogallery i Groningen, Nederland, vises 'In This Land' for første gang. Utstillingen henger frem til 17. mars.

Zed Nelson
Noorderlicht Photogallery
Zed Nelson/INSTITUTE -
Zed Nelson/INSTITUTE
Said Zawahari , 74. Palestinian Shepherd outside his home and small farm, overshadowed by the vast Jewish settlement of Har Homa, in the Palestinian West Bank.
Zed Nelson/INSTITUTE -
Zed Nelson/INSTITUTE
Masada. Israel-Jordan border.
Zed Nelson/INSTITUTE -
Zed Nelson/INSTITUTE
Bomb shelter. Mount Hermon, Golan Heights. Israeli border close to Lebanon and Syria.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu