Jan Olav Bredesen

Amatørfotograf Jan Olav Bredesen (51) blir presentert i ukens brukerportrett.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg har alltid vært interessert i fotografering. Kjøpte mitt første speilreflekskamera for konfirmasjonspengene mine i 1976, et brukt Nikkormat. Jeg tok bilder av nær sagt alt og alle, fikk til og med noen bilder publisert i lokalavisa. Dette var selvsagt stort for en 15-åring, trodde jeg var verdens beste fotograf da. Interessen dabbet litt av med årene, men tok seg stort opp igjen da jeg kjøpte mitt første digitale speilrefleks i 2006, et Canon 20D.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Allsidig. Jeg forsøker hele tiden å være kreativ mht. motiver. Ser stadig etter nye innfallsvinkler og måter å løse den tekniske biten på. Jeg er opptatt av å finne motiver som forteller en historie uten at det nødvendigvis er personer med i bildet. Prøver å ha øyne for potensielle motiver uansett hvor jeg ferdes, alt fra en tur på butikken til fisketur i fjellheimen. Har nok etter hvert dreid mest over på urbane motiver, hovedsakelig fra nærområdet.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Norske og utenlandske fotoblader og nettsteder, samt ting jeg ser rundt omkring meg i hverdagen. Motivene jeg finner kan være både tilfeldige og mer planlagte. Ble selvsagt inspirert av å komme på andre plass i ”Årets fotograf” i 2012.

Kan du fortelle litt om hvilke grep du har tatt for å komme der du er i dag?

- Må vel si jeg er selvlært. Har ikke deltatt på kurs eller workshops. Har vært medlem på nettstedet Photosight.no siden 2007, og har nok hentet en del inspirasjon og lærdom derfra.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Tja, kan vel ikke si jeg har spesielle ambisjoner men håper å få til en utstilling etter hvert, og kanskje kunne selge noen bilder.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Det varierer veldig, alt fra en gang i uka til hver dag. Med to barn på 5 og 7 år blir det ikke alltid så mye tid til hobbyen som jeg skulle ønske.

Hva mener du er et godt fotografi?

- Et godt fotografi behøver nødvendigvis ikke være teknisk etter boka, men engasjere seeren på en eller annen måte. Gjerne fortelle en historie eller beskrive en stemning.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt eller fotografi, fra ide til ferdig resultat?

- Ideen kommer ofte helt tilfeldig, tror de beste bildene blir til på den måten. Bruker ikke så mye tid på etterbehandling, skyldes vel noe begrensede kunnskaper på det området.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg bruker et Canon 5D MK II og et 24-105 L-objektiv. Har også ei Sigma 150 mm macrolinse. Har ingen blits. Er ingen utstyrsfrik men er opptatt av at utstyret skal være solid og funksjonelt.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Jeg fikk som sagt et oppsving i fotointeressen da jeg kjøpte min første digitale speilrefleks. Gjør det selvsagt enklere å ende opp med gode bilder, fordi jeg kan ta 50 bilder av samme motiv og kaste 49 av dem. Gir også mulighet til å optimalisere bildene i etterbehandlingen.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med?

- Har i løpet av ”karrieren” vinglet mye med hensyn til motiver og fotografisk uttrykk. Blir derfor vanskelig å peke på et spesielt bilde, men kan vel trekke fram bildet av dokka med sommerfuglen på fingeren. Det er mange som tror at bildet er manipulert i Photoshop, men det kan jeg avkrefte. Hemmeligheten ligger i at når sola går ned bak tretoppene går sommerfuglene til hvile, virker nesten som de sovner. Om man er litt forsiktig kan man flytte sommerfuglen fra et sted til et annet. Dette gjelder riktignok de små sommerfuglene, de store stikker av uansett.

Du gjorde det skarpt i fjorårets Årets fotograf på foto.no med en andreplass totalt. Kan du fortelle litt om de to seriene du leverte inn i henholdsvis dokumentar og miljø?

- Dette med å produsere en serie var noe nytt for meg. Jeg syntes det var en interessant utfordring å forsøke å lage en historie ved hjelp av bilder. Serien jeg sendte inn under temaet ”miljø” er nok den jeg ble mest fornøyd med. Hadde et par av bildene liggende fra tidligere, og supplerte men noen til. Dattera mi ble i hvert fall veldig stolt over resultatet. Den andre serien jeg sendte inn under temaet ”dokumentar” bar nok mer preg av sammenraskede enkeltbilder, selv om alle bildene viser forlatte campingvogner. Var jo hyggelig at juryen også likte den serien.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Jeg har plukket ut en del bilder som jeg liker godt selv, og som gir en pekepinn på hva jeg driver med.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Ja, det tror jeg. Både ved å se på andres bilder, og ved å delta i fjorårets konkurranse.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Jeg syntes nettstedet er bra slik det er nå. Virker oppdatert på det meste. Mange interessante artikler. Syntes også den årlige konkurransen er et godt tiltak, profesjonelt og velfungerende lagt opp.
Jan Olav Bredesen  -
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen  -
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen  - All inclusive
All inclusive
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen  - Home Sweet Home
Home Sweet Home
Jan Olav Bredesen
Jan Olav Bredesen  - Sensommer
Sensommer
Jan Olav Bredesen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Torbjørn V.
Interessante bilder. For min del liker jeg spesielt godt bildet "All inclusive". En følelse av forlatthet...
15.3.2013
Kjell H.
Gratulerer med fin presentasjon. Litt annerledes og inspirerende motiver du viser her :)
15.3.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu