Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Fotokunstprisen til Vinnem

I forbindelse med Vårutstillingen på Fotogalleriet er Bildende Kunstneres Hjelpefonds Fotokunstpris 2013 på 100.000 kroner tildelt Arne Vinnem.
Sammen med kunstnerne Espen Gleditsch, Linn Pedersen, Sverre Strandberg og Gunnhild Torgersen deltar Arne Vinnem på årets utgave av vårutstillingen på Fotogalleriet. Vårutstillingen ble etablert i 1976, og er en juryert gruppeutstilling som viser samtidige tendenser i kamerabasert kunst. Juryen velger ut deltakende kunstnere basert på åpen innsending.

- Årets Vårutstilling er en vital utstilling som viser fem unge kunstnerskap. Alle kunstnerne har et bevisst forhold til mediet fotografi og bruker det som et utgangspunkt for å uttrykke seg visuelt om ulike temaer. Med iscenesettelse som strategi beveger de seg fra det konkrete til det abstrakte, fra det historiske til her og nå. Kunstnerne presenterer utdrag fra omfattende prosjekter og forener en interesse for tekst, vitenskap og skulptur med en poetisk fortellerglede, forteller juryleder Sveinn Fannar Johannsson til foto.no.

Det er med verket "Bilder som fester seg - et referat fra netter i arkivet" Arne Vinnem har vunnet Fotokunstprisen.

- Med verket utfordrer Vinnem publikums forestilling av det fotografiske mediet, uttaler Sveinn Fannar Jóhannsson.

Arne Vinnem har gått gjennom gammelt arkivmateriale på Fotogalleriet. Enkelte verk fra arkivet festet seg på kunstnerens netthinne. Basert på hukommelsen skrev han en beskrivende tekst av disse verkene. Tekstene ble memorisert og framført under en performance i bekmørket i Fotogalleriets videogalleri under åpningen torsdag kveld i forrige uke. Framførelsen ble tatt opp, og lydbåndet spilles av i videogalleriet under utstillingsperioden.

Juryens begrunner valget på følgende måte:

”Med utgangspunkt i Fotogalleriet som sted og institusjon har kunstneren laget et verk som skaper en intim og virkelig opplevelse av et fotografisk og filmatisk råmateriale. Kameraets naturlige rolle som reproduksjonsapparat og produsent av visuell informasjon er erstattet med kunstnerens hukommelse og fortellerstemme inne i en beksort kube. I mørket utsettes publikum for en kollektiv erfaring av personlige bilder, manet frem av kunstnerens deskriptive tekst. Vinnems velregisserte romsituasjon lar fraværet av lys bli til en fysisk bildeopplevelse der tid og lyd gjør fotoapparatet overflødig. Samtidig kommenterer verket fotografiets historie og teknikker ved at det spiller på entiteter som mørkerom, autentisk nærvær og reproduksjon. Arne Vinnems arbeid står frem som et originalt, stedsspesifikt kunstverk som aktivt relaterer seg til Fotogalleriets nære fortid.”

Vårutstillingen på Fotogalleriet henger fra 8. mars til 14. april.

Kilde: Pressemelding
Silja Leifsdottir - Arne Vinnem
Arne Vinnem
Silja Leifsdottir
Siden lydinstallasjonen til Arne Vinnem ikke kan la seg dokumentere (det er bekmørkt i rommet) er det et porterett av han vi må bruke i denne sammenhengen.
Espen Gleditsch -
Espen Gleditsch

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu