Årets bilde til Andrea Gjestvang

Andrea Gjestvangs portrett av en Utøya-overlevende har blitt kåret til Årets bilde 2012.
Andrea Gjestvang portrett av Utøya-overlevende Ylva Schwenke ble i kveld tildelt prisen Årets bilde 2012.

"Årets bilde virker som en neve som tar tak og vrir rundt ved mellomgulvet et sted. Møtet med Andrea Gjestvangs portrett av Ylva Schwenke (15) slår pusten ut av oss," uttaler juryen, som besto av Roger Turesson, Marie von Krogh og Thomas Borberg i en kommentar i boken som gis ut i forbindelse med utdelingen og sier videre:

"Portrettet er vakkert utført, perfekt i sin form, stofflighet og naturlige lyssetting, men usminket. Det er fulladet av følelser, men usentimentalt. Det er femtenåringens optimistiske, blå blikk. Og det er arret. Det er varsomt og brutalt ærlig på samme tid. Andrea har på en respektfull måte skapt et sterkt portrett av en person, en hendelse og et symbol på vår felles historie. I ett bilde. Derfor fortjener det prisen for årets bilde."

Portrettet er hentet fra prosjektet En dag i historien, som i fjor ble gitt ut i bokform. I boken har hun portrettert 43 ungdommer som overlevde terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Vår anmelder omtalte boken som "et vindu til et følelsesmessig etterspill få av oss virkelig kan sette oss inn i. Jeg er veldig glad for at Gjestvang ga meg denne muligheten. Til å se litt mer. Til å se styrken. Til å se sårbarheten."

Årets bilde deles ut hvert år av Pressefotografenes klubb. Det ble i år kåret vinnere i ti stillbildekategorier, pluss tre videokategorier.

Se alle vinnerbildene ved å trykke på fanene over.

Les også:
Årets bilde 2011
Årets bilde 2010
Andrea Gjestvang, Moment - En dag i historien
En dag i historien
Andrea Gjestvang, Moment
Nærmere 500 barn og ungdom overlevde massakeren på Utøya 22. juli 2011. Livene deres vil aldri bli det samme. "Hver morgen når jeg våkner, tenker jeg over livet mitt. Noen ganger tenker jeg på hva jeg har gjort, andre ganger på hva jeg kan og vil gjøre i fremtiden. Men en tanke bare surrer rundt i hodet på meg hele tiden. Det at denne dagen kan være min siste. Det høres kanskje slitsomt ut, men det er bare sånn det er blitt." Ylva Schwenke (15) fra Tromsø gjemte seg i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien. Hun ble skutt i skulderen, i magen og i begge lårene.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Bård Ivar F.
"Det er femtenåringens optimistiske, blå blikk..."

Det ser ut som juryen ikke har noe særlig erfaring i å tolke "blikk"...eller er det bare meg som blir trist av å se så lite "glød" i blikket til et så ungt menneske?
16.3.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu