Vegard Kristiansen

Han studerer idrett til daglig, men 24-åringen har også en stor lidenskap for fotografi.
Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?

- Jeg har vært medlem siden 2006.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg har alltid syntes at det har vært veldig gøy å ta bilder, og da jeg fikk mitt første kamera til konfirmasjon, et Canon Digital Ixus 500 kompaktkamera, så var det gjort. Det kameraet har vært med på mye, helt til det tok kvelden for noen få år siden. Et par år etter konfirmasjonen begynte jeg å jobbe i fotobutikk ved siden av skolen, noe jeg fortsatt gjør litt i ferier. Etter videregående ville jeg studere og drive med foto et år, så jeg startet på Bjerkely Folkehøyskole på en linje de da hadde som het "PhotoAction".

- Dette passet meg helt perfekt, og jeg fikk tatt masse actionbilder, samt drevet litt med studio og mye annen fotografering. Året etter jobbet jeg der ett år som stipendiat hvor jeg blant annet fikk tatt masse bilder og bygget opp en portefølje. Det ble også en del fotografering på turer i løpet av disse to årene, blant annet en tur til Bangladesh med workshop og fokus på dokumentar/portrett-fotografering som var veldig spennende.

- Forøvrig et veldig bra år som jeg absolutt kan anbefale til andre som vurderer å studere et år med foto etter videregående.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Jeg prøver å være allsidig som fotograf, jeg liker i alle fall svært godt å jobbe med mange forskjellige sjangre og motiver. Ellers har jeg alltid likt spesielt godt å ta bilder med litt action i, så dette er noe jeg kanskje ofte prøver å inkludere i forskjellige type bilder. Jeg liker å eksperimentere med forskjellig lys, vinkler, farger og symmetri for å prøve å skape en slags «orden i rotet», hvis det trengs.

- Jeg har det alltid veldig gøy når jeg tar bilder, noe jeg også prøver å sørge for at de jeg tar bilder av har. For meg er det viktig å prøve å være både leken og kreativ samtidig som jeg vil bli fornøyd med sluttproduktet. Jeg kommer til å fortsette å fotografere i veldig mange år, så stil og hovedfokus/sjangre vil nok stadig formes og antageligvis også tilspisses med tiden.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- For min egen del så blir jeg inspirert av å få til bilder som jeg selv blir fornøyd med, og at andre liker dem og gir gode tilbakemeldinger. Det er inspirerende å delta i forskjellige fotokonkurranser, og det er selvfølgelig ekstra gøy hvis det går bra. Det er spesielt gøy når egne bilder kommer på trykk eller at noen vil bruke de til noe. Av andre så blir jeg inspirert av gode bilder, kreativitet og engasjement.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Jeg blir oftere inspirert av gode enkeltbilder enn av spesielle fotografer. Dette henger vel kanskje sammen med at jeg plutselig ser gode og inspirerende bilder på Internett, ofte også av fotografer jeg ikke har hørt om før. Men det er også inspirerende å se bilder tatt av venner og kjente som de er fornøyde med.

- Hvis jeg skal nevne noen spesielle fotografer, så har jeg alltid likt actionbildene til Øystein Kvanneid, bryllupsbildene til David Beckstead (som holdt et veldig bra og motiverende foredrag om bryllupsfotografering på Nordic Light for noen år siden). Jeg har også vært med på workshop og en del foredrag med Morten Krogvold som er en inspirerende fotograf.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Jeg har ambisjoner for fremtiden om å jobbe deltid eller fulltid med noe innen foto. Dette kan enten være som fotograf selv eller for eksempel i en jobb hvor jeg lærer andre om foto. Og da kanskje spesielt med sportsbilder, bryllupsbilder og konsertbilder, og samtidig å ha muligheten til å ta egne bilder for gøy. Og det viktigste av alt; å fortsette å utvikle meg selv som fotograf.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Det varierer veldig, i ferier, på turer og lignende så fotograferer jeg mye og kameraet er alltid med! Nå mens jeg studerer kan det plutselig gå en uke uten at jeg tar noe særlig bilder. Når jeg tar bilder, så er jeg ganske utholdende. Flere av vennene mine vil nok kjenne seg igjen i at "bare et bilde til" egentlig betyr minst 10 bilder til. Når jeg ikke tar bilder så tenker jeg alltid på et eller annet med foto. Det kan være å planlegge bilder som jeg har lyst til å ta, finne noen arrangementer eller lignende som jeg kan dra og ta bilder på, eller å sende og tilby noen bilder til folk. Eller så har jeg ofte noen bilder liggende som jeg kan redigere.

Hva mener du er et godt fotografi?

- Det er vanskelig å gi en fasit, det kan være både et bilde som er veldig godt teknisk/lyssatt eller det kan være et bilde som skiller seg ut ved å fortelle en historie. Jeg liker spesielt godt øyeblikksbilder hvor det er en del liv i bildet, og gjerne med kreativt lys/vinkler. Kreative bilder som skiller seg ut synes jeg er spennende, pluss gode silhuett- og refleksjonsbilder liker jeg også godt.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Jeg planlegger og har blant annet lyst til å prøve å få ta bilder av en del idretter som jeg ikke har fotografert ennå, som blant annet ski/snowboard-cross, skihopp, amerikansk fotball, boksing, samt dra på Ekstremsportveko i Voss og ta bilder av alt som skjer der (håper på neste år).

- I år blir det isteden bryllupsfotografering og konsert/fest-fotografering på Roskilde for festivalen, som jeg gleder meg veldig til! Konserter er noe jeg har veldig lyst til å ta mer bilder av i fremtiden. Dette har jeg omtrent bare gjort på Roskilde-festivalen, hovedsaklig i fjor, men det var ekstremt gøy og er noe jeg vil gjøre mer.

- Jeg startet vel og på et lite prosjekt på folkehøyskolen hvor jeg prøvde å få "rolige" sporter/hobbyer til å se "kule" ut, hvor jeg tok bilder av sjakk, bokskast og ringspill. Der mangler jeg vel for eksempel dart, jojo og frisbie.

- Et bra bilde av elg i solnedgang er også på ønskelista, rimelig klisjé, men det er noe jeg vil få til.

- Å få dekke flere idrettsarrangementer for blader/nettsider og bli flinkere i Photoshop er og noe jeg håper å gjøre mer av. Jeg ønsker også å bli med noen gode ski/snowboard/skatere eller team til utlandet for å ta masse actionbilder, det hadde vært gøy!

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?

- Det er veldig forskjellig fra gang til gang, noen ganger så har jeg veldig klare tanker og ideèr om hvordan jeg vil ha bildet. Da prøver jeg å gi så gode tilbakemeldinger og oppmuntring som mulig hvis det er personer jeg tar bilder av. Allikevel så er det ganske få av bildene mine som er helt planlagte, mange oppstår ved spontane ideer eller endringer under fotograferingen.

- Eller så er det jo sånn med spesielt sportsfotografering (utenom planlagte shoots) at selv om jeg er så godt forberedt som mulig, så vet jeg jo ikke akkurat når det skjer noe spektakulært, så da prøver jeg å hele tiden å være klar ved å se gjennom søkeren og bruke servo-fokus slik at jeg er klar til å ta bilde når noe spesielt skjer.

- Jeg bruker også omtrent alltid manuelle innstillinger når jeg fotograferer, da jeg synes det gir meg mest kontroll for å få det som jeg vil. Etterpå behandler jeg bildene i Lightroom/photoshop. Lightroom synes jeg gir veldig god arbeidsflyt når jeg jobber med mange bilder, mens Photoshop er fint hvis det er noe redigering som krever litt mer.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg har stort sett brukt et Canon 7D til nå, men nå har jeg også nylig kjøpt meg en 6D, så da blir det en kombinasjon av disse fremover. Av objektiver så har jeg 10mm fisheye, 11-16mm, 30mm, 85mm, 135mm, 70-200 og så har jeg tilgang til en 24-70 når det trengs. Jeg har også noen Canon Speedlite blitzer og diverse tilbehør. Jeg synes det er gøy å bruke bra og litt forskjellig utstyr, og selv om det ikke er noen nødvendighet med bra fotoutstyr for å få bra bilder så har jo lyssterk optikk og fisheye/vidvinkel spesielt en del fordeler når det gjelder sportsfotografering (og generelt ellers).

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Foruten at jeg vokste opp med engangskameraer som barn, så har jeg alltid fotografert digitalt og synes det passer meg bra. Jeg har et analogt kamera som jeg har tatt ut noen filmer med og prøvd meg litt i mørkerom, og jeg synes at det har sin sjarm. Derfor hender det fortsatt at jeg også tar ut noen engangskameraer for gøy. Men til den typen bilder jeg tar ellers, så er jeg veldig glad for at jeg tar digitalt da jeg fort kan bli litt revet med og ta ganske mange bilder når jeg fotograferer. Sånn sett hadde det blitt dyrt for meg med film, selv om jeg har prøvd å bli flinkere de siste årene til å ikke ta bilder helt ukritisk.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Da tror jeg kanskje at jeg velger bildet av skateren i fullpipen (bilde nummer 1). Skateren heter Moritz Rech og jeg tok dette bilde av han i et stort rør som står nede ved vannet i Trondheim. Det er ganske bratt i den, så all ære til han for god skating. Samtidig så er jeg godt fornøyd med både lys, farge og komposisjon. Bildet har også blitt trykt opp som 5000 plakater i en skatebutikk, samt vært på trykk i et par skateblader og i en klesskatalog. Så det gjør dette bildet ekstra spesielt for meg.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Til porteføljen her så har jeg prøvd å velge ut litt forskjellige bilder i forhold til sjanger, men som allikevel passer sammen.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Ja, det tror jeg. foto.no har alltid vært en bra og inspirerende side for å holde meg oppdatert innen foto. Bruktmarkedet er også en veldig fin plass for å selge og kjøpe fotoutstyr. Selv om jeg ikke er aktiv bruker av forumene og bildekritikken så synes jeg det er inspirerende å lese artikler og å kunne følge med på hva som skjer i foto-Norge og resten av verden. Også synes jeg at Årets fotograf-konkurransen (nå Fotografen red. anm.) dere har hvert år er en veldig bra konkurranse som det er gøy å være med på.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Jeg synes det er vanskelig å gi noen konkrete tips til forbedringer, men fortsette å skrive gode og varierte artikler og fortsette med Årets fotograf-konkurransen så er i alle fall jeg fornøyd!

Vegard Kristiansens hjemmeside
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen
Vegard Kristiansen -
Vegard Kristiansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Hanna G.
Herlig Vegard ;) Vi spøkte med når du ville havne her på forrige hyttefest. Nå må vi finne ut hva vi skal spekulere i på den neste.
Med kjendisstatus kommer snart alle elgene som vil fotograferes i solnedgang til deg.
7.4.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu