Magnar Børnes

I helgens brukerportrett stifter vi nærmere bekjentskap med fotograf Magnar Børnes (46).
Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?

- Siden 2005

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Fotograferingen er en interesse som har vært der hele tiden, men gradvis vokst seg sterkere. Ønsket om å fange det jeg opplever i naturen har vært en viktig drivkraft.

- Det tok seg mer opp etter 2005 da jeg kjøpte mitt første digitale speilrefleks. Jeg har eget firma på si, med vekt på foto og grafisk design.
Selger først og fremst bilder til utsmykning for bedrifter og private. Men har også gjort andre typer fotojobber, og salg til bøker, nett og presse etc.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Jeg er først og fremst naturfotograf, men kanskje ikke helt A4 innenfor den sjangeren. Jeg liker det når bildene formidler noe mer enn naturgjengivelse, og beveger meg ofte mot det abstrakte. Kanskje liker jeg det aller best når bildene lever i spenningen mellom konkret og abstrakt. Jeg liker å finne det vakre som ingen ser, eller som vi har glemt midt i all betongen og asfalten.

- For meg er det å fotografere en slags meditasjon der jeg oppdager storheten og skjønnheten i naturen, og samtidig opplever et nærvær av skaperen. Jeg tar mye makro-bilder. Makro-landskapet fins overalt, og akkurat det er greit å kombinere med familieliv og en hektisk hverdag. De fleste gode bildene mine er tatt mindre enn 5 mil fra der jeg bor.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Naturen er en evig inspirasjon. Selv om jeg er mye ute, og ofte oppsøker de samme «jordbærstedene», er det alltid noe nytt å se. Naturen er på en måte mitt verksted, der finner jeg ro, og leker med lys og former til jeg syns jeg finner noe som treffer.

- Noen ganger blir jeg helt enkelt inspirert av lyset. Jeg ser noe som trigger meg, plukker fram kamera og ser hva som blir til.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Jeg var på en fotoutstilling som ganske ung, bildene var tatt av Arne K. Mala og Lars Krempig. Det var en slags åpenbaring. Jeg tenkte ikke at jeg kunne gjøre noe lignende en gang, men jeg ble helt beruset av bildene deres.

- Jan Grahn, som ble årets svenske naturfotograf, har inspirert meg til å være litt vågal innenfor naturfoto. Boken hans: «Bilder från naturen» (1995) gjorde et sterkt inntrykk.

- «Det levende landet» av Pål Hermansen og Rolf Jacobsen (1989) traff meg også midt i magen, og vakte nok en drøm om å kunne finne lignende skatter.

- Arne Strømme og Øyvind Antonsen er to av flere fotografer på foto.no som i tillegg til å inspirere med egen fotokunst, har gitt ærlige tilbakemeldinger på mine bilder. En stor inspirasjon.

Kan du fortelle litt om hvilke grep du har tatt for å komme dit du er i dag som fotograf?

- Kunnskapen og utviklingen min er først og fremst et resultat av relasjoner med andre kunstnere og fotografer. Jeg har fått ærlige tilbakemeldinger og oppmuntring langs veien. På nettet har jeg vært aktiv på flere fotosider.

- Jeg har stadig nye bilder for mitt indre øye som jeg har lyst til å lage. Da oppsøker jeg den tekniske kunnskapen som skal til for å få til det jeg ser for meg. Ofte er nettet det beste stedet å lete.

- Jeg har også jobbet med andre kunst-uttrykk, først og fremst akvarellmaling. Jeg leter vel noen ganger etter akvareller når jeg fotograferer. Kanskje ingen bombe at jeg liker vått i vått-teknikken best.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Det viktigste for meg er nok opplevelsene jeg har når jeg er ute og fotograferer. Samtidig er det fint å dele dette med andre. Det er inspirerende når noen vil kjøpe bildene mine, men det er viktigere for meg å følge «hjertet» i det jeg gjør enn å ta bilder som «selger».

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Jeg er nok ute i naturen en gang i uken, og har som regel med fotoutstyr. Noen ganger blir det mye foto, andre ganger ligger kameraet i sekken hele veien. En til to ganger i året drar jeg på en mer dedikert fototur over flere dager.

Hva mener du er et godt fotografi?

- Et godt bilde må være mer enn en avbildning. Det må formidle noe til meg.
En stemning, en opplevelse, en historie.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Jeg har mange drømmer. De fleste går nordover, mot Nord Norge, Island, Grønland, Svalbard etc. Noen går andre veier, og det dukker stadig opp mer.
Så får vi se hva som er mulig å få til. Etterhvert som barna blir større blir det nok mer reising.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?

- Jeg jobber lite med veldig konkrete prosjekter, men jobber mye med de samme motivene og besøker ofte de samme stedene. Etterhvert lærer jeg når det er gunstige tidspunkt for godt lys og gode motiver. Det har medført at jeg er blitt mer a-menneske. Å stå opp med solen noen ganger om sommeren er noe alle burde gjøre.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg bruker Pentax-utstyr. Pentax har både kamera og optikk som ikke veier så mye og samtidig holder høy kvalitet. Jeg er spesielt glad i Pentax sine pannekake-objektiver. Og så har jeg ett objektiv som veier 1 kg, et Pentax FA* 200 mm f4 macro. Det er sylskarpt fra største åpning, og har en nydelig bokeh. Det er vel verdt å svette litt for, så jeg tar det som regel med i sekken.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Jeg er vel ikke den som hopper først på nye bølger, men kjøpte digitalt kamera i 2005, og har ikke angret på det. Muligheten til å ta mange bilder og justere etter det du ser på skjermen åpnet en ny verden for meg, der jeg kan eksperimentere mer og ta ting lenger.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- «Vår». Bildet er tatt midt i hvitveisenga tidlig i mai. Jeg haddevært der i flere timer, uten at jeg ble helt fornøyd med noe. Sliten og småfrustrert la jeg meg ned i enga og bare lot hode og kamera jobbe intuitivt og litt mer dristig enn før. Plutselig var dette bildet i søkeren, og jeg trykte av. Jeg syns det formidler våren på en særegen måte. Den fanger noe av den flyktige skjønnheten som jeg opplever hver vår, og som jeg syns det er så vanskelig å fange.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Bildene i portfolien er tatt ganske «langt ut i leken». De er blitt til gjennom eksperimentering, prøving og feiling. Noen ganger jobber jeg lenge med et motiv uten å finne noe bra. I disse bildene syns jeg at jeg har funnet noe å ta vare på, og noe mer enn en avbildning.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Ja, det tror jeg bestemt. Jeg har prøvd å få en dialog med fotografer som er flinke, og som gir ærlige tilbakemeldinger. Når jeg har kommentert deres bilder, har de som regel gitt respons på mine, og da er prosessen i gang. Faren med foto.no og lignende nettsteder er vel at en får mest respons på glansbilder. Hvis en har en sylskarp makro av en vakker sommerfulg i fint lys og fin komposisjon, så får en gjerne mange positive kommentarer. Hvis en beveger seg litt utenfor allfarvei får en gjerne mindre respons. Det er en utfordring å gå etter det en har i hjertet, heller enn å prøve å få mange kommentarer.

- Jeg har mange ganger søkt på diskusjonssidene og fått mange gode tips. Har også lagt ut noen spørsmål og fått gode svar.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Kanskje en skulle ansatt profesjonelle kritikere, så kunne en betale litt ekstra for å få inn en profesjonell stemme av og til. Eventuelt kunne en lage pooler for ulike interesser, slik fotosidan.se har valgt, for at de som f. eks liker abstrakte bilder kan konferere med likesinnede.
Ellers syns jeg det er mye bra.
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes
Magnar Børnes -
Magnar Børnes

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Rolf Arne H.
Takk Magnar - for flotte og spennende bilder som gir inspirasjon til kommende makro-sesong! :-)
15.4.2013
Magnar B.
Takk for ord som løfter og gir energi til nye kreasjoner!
14.4.2013
Dmitry K V.
:)))
13.4.2013
Heidi W.
Liker de aller fleste veeldig godt :) Har bestandig hatt sansen for store blender og også bilder som er ute av fokus - noe som krever mye for å få til bra. Slike bilder skaper mange flere tanker/undringer enn bilder med skarphet fra helt nær til fjern. Synes også du er flink til å komponere "enkelt, slik at motivet blir det blikkfangende:):)
12.4.2013
Espen B.
Dette ble jeg innspierrt av!!
12.4.2013
Kjell H.
Kreative løsninger som gir severdige bilder.
12.4.2013
Sigrun S.
Givende lesning, vakre bilder, som han sier; mer en en avbildning . Det appelerer sterkt til meg.
12.4.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu