Cindy Shermans groteske billedverden

Det groteske står i fokus når den første større utstillingen av Cindy Shermans arbeider her til lands åpner denne helga.
Det er det urovekkende og forstyrrende som er temaet når den aller første større utstillingen av Cindy Shermans arbeider her til lands åpner på Astrup Fearnley Museet på lørdag. Gjennom et utvalg arbeider fra hele hennes over 30 år lange karriere kan vi de neste månedene bli bedre kjent med nettopp disse sidene av hennes kunstnerskap.

- Det finnes mange forskjellige typer retrospektive utstillinger. Vi har valgt å konsentrere oss om ideer som vi syns er viktige og har fokusert på forestillingen om det groteske i hennes arbeider, uttalte museumsdirektør Gunnar B. Kvaran på en pressekonferanse i går.

Fan av skrekkfilmer
Fascinasjonen for det groteske har vært tilstede siden barndommen, fortalte Sherman på pressekonferansen.

- Jeg er stor fan av skrekkfilmer. Det er veldig spennende på en trygg måte. Det virker farlig, men er så kunstig at man på en måte kan le av det.

Det samme har hun forsøkt å gjenskape i sine bilder, som ikke er ment å være realistiske.

- Virkeligheten skremmer meg, det er derfor jeg prøver å la bildenes kunstighet vises. Det er nok grusomhet på nyhetene på TV. Jeg syns arbeidet mitt er morsomt og vil at det skal være muntert.

Bruker seg selv som modell
Sherman slo gjennom på begynnelsen av 80-tallet med serien "Untitled film stills", som fortsatt er blant hennes mest kjente verk. Utkledd som karakterer i scener fra filmer som ikke eksisterte, ble bildene en stor suksess. Siden har hun fotografert blant annet råtten mat, dukker i sekspositurer og aldrende kvinnefigurer. I de aller fleste av hennes arbeider bruker hun seg selv som modell, utkledd og kraftig sminket, enten det er som midtsidepike, som motiv fra klassiske malerier eller monstrøse eventyrfigurer.

I løpet av utstillingsperioden skal det i tillegg arrangeres en serie med foredrag og samtaler rundt Shermans arbeider, og et utvalg av hennes favorittfilmer skal vises på Cinemateket.

"Cindy Sherman - Untitled Horrors" åpner 4.mai og henger frem til 22.september. Mer info på afmuseet.no
Cindy Sherman - Untitled Film Still #56, 1980
Untitled Film Still #56, 1980
Cindy Sherman
Bilde gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Metro Pictures, New York
Cindy Sherman - Untitled #132, 1984
Untitled #132, 1984
Cindy Sherman
Bilde gjengitt med tillatelse fra kunstneren og Metro Pictures, New York

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu