Salgados Genesis

Sebastião Salgado sitt åtteårige Genesis-prosjekt vises for tiden på Natural History Museum i London.
Sebastião Salgado regnes for å være en av de aller største nålevende fotografene. Han behersker sort/hvitt på linje med den store mesteren Ansel Adams. Spekteret av gråtoner og kontraster, mellom hvitt og svart, kan minne om arbeidene til Rembrandt og Georges de la Tour.

Nå er Sebastião Salgado aktuell med sitt tredje store prosjekt. Genesis er resultatet av åtte års arbeid i 32 land. Han har reist til fots, med småfly, i båter, kanoer og luftballonger. Det har vært ekstrem kulde og varme. Og resultatet er så vakkert at det er vanskelig å tro at det er virkeligheten det er snakk om. Det er storslåtte fotografier av landskaper og dyreliv. Og mennesker. Mennesker som lever i tråd med livene, tradisjonene og kulturen til sine forfedre. Salgado har fanget noe av det mest uberørte på kloden vår. Han viser en del av vår verden som er veldig lite berørt av mennesker.

- Genesis handler om begynnelser. Det handler om den urørte planeten, de rene og opprinnelige delene. Og et liv som er tradisjonelt og i harmoni med naturen. I prosjektet forsøker jeg å vise steder som er urørte den dag i dag. Jeg vil at folk skal se planeten vår på en annen måte, at de skal bli berørt og trukket inn i dette. Jeg vil at folk skal bli mer bevisst på miljøet, og føle en repsekt for naturen. For dette er noe som er relevant for alle, uttaler Salgado i en pressemelding i forbindelse med prosjektet.

På mange måter representerer Genesis et skifte i Salgados fotografiske fokus. I tidligere prosjekter har han fokusert på blant annet hungersnød, arbeidere og folkevandring. I Genesis er fokuset naturen; flora, fauna og landskap, men også mennesker som lever i pakt med naturen. Genesis skiller seg likevel ikke helt fra tidligere prosjekter. Naturen har alltid vært en rød tråd i hans arbeider. Natur og menneske har alltid vært knyttet sammen. Og Salgado forsøker definitivt å trekke det menneskelige aspektet inn i Genesis.

Sebastião Salgado vokste opp på en gård i Brasil, og har alltid vært opptatt av og repsektert naturen. Han har studert økonomi, men begynte sin fotografiske karriere i 1973 da han lånte konas Pentax-kamera for å fotografere noen prosjekter han jobbet med som økonom. Siden den gang har han jobbet med en rekke omfattende fotoprosjekter, som for eksempel Workers og Migrations. Han har jobbet med fotobyråer som Sygma, Gamma og Magnum. I 1994 forlot han sistnevnte byrå for å starte Amazonas images sammen med sin kone Lélia Wanick Salgado. Amazonas images er et byrå som ekslusivt forvalter Sebastião Salgados arbeid.

Utstillingen Genesis henger på Natural History Museum i London frem til 8. september 2013. Boken Genesis er også tilgjengelig, utgitt av forlaget Taschen.

Amazon images





Sebastião SALGADO / Amazonas images - South Sandwich Islands
South Sandwich Islands
Sebastião SALGADO / Amazonas images
Chinstrap penguins (Pygoscelis antarctica) on icebergs located between Zavodovski and Visokoi islands. South Sandwich Islands. 2009.
Sebastião SALGADO / Amazonas images - Teureum, sikeirei and leader of the Mentawai clan.
Teureum, sikeirei and leader of the Mentawai clan.
Sebastião SALGADO / Amazonas images
This shaman is preparing a filter for sago, with the leaves of this same sago tree. Siberut Island. West Sumatra. Indonesia. 2008.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu