11 - Slik fjerner du støy

I episode 11 av vårt Lightroom-kurs viser vi deg hvordan du fjerner støy.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Eivind F.
Til Stian Jensen Y er også en flott knapp, før og etter samtidig.
6.9.2013
Espen F.
Hei Tommy,

gode poeng.

Effekten av støyfjerningen ville vært tydeligere om jeg hadde dratt ned sharpening/colornoise til 0, samt valgt et bilde med høyere ISO-verdi.

Men teorien ville vært den samme. Derfor håper jeg folk klarer å trekke kunnskap ut fra videoen, til tross for at jeg kunne valgt et bedre bilde å jobbe med.
5.9.2013
Tommy R.
Ville det ikke vært fordelaktig å starte ut denne videoen med og dra ned sharpening og colornoise til 0 for og se bildet uten noe pålagt ?

Det er en stor grunn til at mange starter redigeringsprosessen med støyfjerning så du kan starte "fresh" eller RAW på bildet (selvsagt etter Lens correction), ikke fordi Lightroom har sin egen rekkefølge hvor effekter og innstillinger legges til et bilde når du eksporterer det.

Jeg mener det ville vært enklere og bruke et bilde skutt på høyere ISO for demonstrasjons skyld da det er ganske vanskelig og se effekten på videoen, selv på 720p.

5.9.2013
Espen F.
Hei Stian,

da trykker du på denne knappen: \

Da vil du se, nede i det høyre hjørnet, en indikator som sier Before.

Når du trykker en gang til på knappen forsvinner indikatoren, og bilde vises slik det er blitt etter at dine endringer er blitt lagt til.
3.9.2013
stian j.
Flott artikkel. Hvordan får du se før og etter resultatet slik du gjør helt på slutten av videoen?
3.9.2013
Espen F.
La meg prøve å forklare hva jeg mener :-)

Så lenge du bruker Lightroom ser jeg ikke fordelen med å fjerne støy i begynnelsen av redigeringsprosessen.

Som nevnt i forrige kommentar, redigeringsprosessen kan i mange tilfeller fremheve støy. Derfor syntes jeg det er smartere å fjerne støy etter å ha jobbet med farge/eksponering. Dermed vet jeg bedre hva jeg har å jobbe med.

Men hvis rett skal være riktig så har ikke rekkefølgen så mye å si. Lightroom vil uansett, når du eksporterer et bilde, gjøre endringene i en forhåndsbestemt rekkefølge.

Dermed blir resultatet likt uansett hvilken rekkefølge du bestemmer deg for å bruke. Forskjellen ligger i at det er lettere å se hva du har å jobbe med i slutten av redigeringsprosessen.
18.8.2013
Espen F.
144p er ikke mye å skryte av.. Du sitter ikke på dobbel ISDN-linje altså :-)
18.8.2013
Eivind F.
Nå skal det sies at av en eller annen grunn fikk jeg ikke kjørt filmen i mer enn 144 kvalitet første gangen. Den ble noen hakk bedre i 720:-).
18.8.2013
Lars A.
Av alle tutorials jeg har lest, er støyfjerning alltid nevnt som første steg i en redigeringsprosess.
17.8.2013
Espen F.
Dere har begge et godt poeng. Synd at komprimeringen av videoen gjør det vanskelig for folk å se den faktiske prosessen jeg gikk gjennom.
17.8.2013
Espen F.
Hei Alf.

Grunnen for at jeg velger å fjerne støy etter å ha redigert bilde er fordi redigeringsprosessen ofte kan fremheve støy som ligger i et bilde. Derfor syntes jeg det er smartere å fjerne støy i slutten av redigeringsprosessen, fordi det da er lettere å se hva du har å jobbe med.
17.8.2013
Alf Martin O.
Spørsmål: Hvorfor fjerner du ikke støyen først? Da er vel mye av problematikken ved å forsterke eksisterende støy (som nå er borte)eliminert?
17.8.2013
Eivind F.
Her var det vel mere støy i filmen enn i bilde.......tror jeg
17.8.2013
Lars A.
Mister ikke videoen litt av poenget når den kun kan vises i 720? I 1080 ville jeg også kunne se "masse støy" i bildet og ikke bare høre at han sier det er der. Fargestøyen var derimot synlig ved 8:1 zoom.
16.8.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu