De usynlige kjønn

Roy Allan Larsen er fotografen bak bildene i boka De usynlige kjønn som nylig har blitt lansert. Nå stilles et knippe av bildene ut i Kristiansand.
Ide og inspirasjon til fotoprosjektet fikk fotograf Roy Allan Larsen da han så dokumentaren "Jentene på Toten" i 2010. Larsen kontaktet Marion Arntzen, hjertet bak Stensveen Ressurssenter, og kjernen i TV-serien. Hun takket ja til samarbeidet som nå har resultert i bilder i bok og utstilling i Kristiansand.

- Ideen og tanken bak utstillingen var å fokusere på livet til en transperson/transseksuell. Hele veien fra det tunge dystre aspektet som handler om å leve med angsten, til den som klarer å stå frem og være fri, forteller Larsen.

Med prosjektet og utstillingen ønsker han å synliggjøre transpersoner og transseksuelle.

- Dette er et vanskelig tema for mange. Jeg tror at med en slik utstilling kan folk se litt av livet til en transperson. Til å begynne med så var jeg som folk flest at jeg trakk på smilebåndet av menn som kledde seg ut i dameklær. Etter å ha satt meg inn i deres tankegang og problematikk, har jeg endret synet totalt.

Et mål med utstillingen og prosjektet har vært å hjelpe flere til å stå frem.

- Fire stykker har stått frem i boka for første gang etter å ha sett bildene av seg selv. Det å se seg selv utenfra på denne måten ga dem motet til å stå frem. Jeg syns det er en god følelse å vite at jeg kan bidra til at noen kan gå ut å vise seg som den de virkelig ønsker å være. Gutt eller jente.

Larsen begynte å fotografere for fem år siden. I begynnelsen var det mye naturbilder før det gikk over til portrett og reklamefoto. I det siste har kunstfoto og bokprosjektet ”De usynlige kjønn” vært i fokus.

Larsen er også initiativtaker til Gjøvik Fotoklubb og Gjøvik Fotofestival hvor han har vært festivalleder begge gangene. Siden 2012 har han vært frilansfotograf, og jobbet med blant annet reklame, portrett og bryllup.

Utstillingen henger på Universitetet i Agder fra 19-23. august. Fredag 23. august flytter utstillingen til Caledonien Hotel Kristiansand. Der skal den stå under boklanseringen 12.30–15.30. På lørdag 24. august skal utstillingen stå ute på torget i Kristiansand.
Roy Allan Larsen - Hvor skal jeg finne styrke?
Hvor skal jeg finne styrke?
Roy Allan Larsen
Roy Allan Larsen - Jeg leser at noen skifter kjønn og blir damer på ordentlig. Det kunne jeg aldri tenke meg.
Jeg leser at noen skifter kjønn og blir damer på ordentlig. Det kunne jeg aldri tenke meg.
Roy Allan Larsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Sven Ove T.
"Gutt eller jente."
Hin = Ja takk, begge deler.
21.8.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu