Ti blikk på Oslo

10 fotografer har brukt ett år på å fotografere hver sin bydel i Oslo. I disse dager vises utstillingen.
Det er et bredt og sammensatt bilde av Oslo som vises når utstillingen Deler av en by åpner i kveld på Galleri Vulkan i Oslo. Her er snikfotograferte oppussingsobjekter på Ullern, fotogrammer av barndommens lekeplasser på Alna og et øde og forlatt Grünerløkka "by night."

- Det har blitt en fin og artig måte å vise de forskjellige bydelene på. For det skal ikke være ren dokumentar der du må kjenne igjen hver gate, forteller Anette Bentsen, som har vært leder for prosjektet.

Fordommer og myter
Det er møtestedet Cyan :arena som står bak prosjektet og som inviterte til en søkerrunde for godt over et år siden. Søkerne presenterte en ide og et ønske om en bydel. Noen har valgt bydeler de kjenner godt til, mens andre har ønsket å utforske sine fordommer. Som Paal Henrik Ekern, som besøkte fornemme hjem på Vestre Aker - og hoppet i stuen.

- Det har med vektløshet og det å være fremmed å gjøre, sier han og har samtidig hatt trampolinene som nærmest har blitt et statussymbol i mange hager i visse deler av byen i tankene når han har utført prosjektet.

Via e-post til venner og kjente fikk han kontakt med flere familier i bydelen og ble invitert hjem til dem. Premisset for prosjektet var at huseierne skulle bestemme hvor kameraet skulle stå, mens Ekern skulle velge sin egen oppførsel. Det endte med at han møtte opp i dress, slik hans fordommer tilsa at han skulle kle seg, og hoppet foran kameraet.

- Jeg hoppet og slo meg og hoppet igjen. Etter noen timer løsnet stemningen seg opp og alle begynte å hoppe, det ble helt anarki, forteller Ekern som ellers jobber mye med performance.

Ny forståelse for byen
Istvan Virag, som opprinnelig er fra Ungarn, har opplevd noen av de samme fordommene når han forteller folk at han bor på Frogner. Som innflytter ble han nysgjerrig på hvor disse fordommene kommer fra.

I prosjektet Frogner Myth har han fotografert med storformatkamera på Frogner i mørket i et forsøk på "å demonstrere hvordan objekter og fotografiske bilder bygger opp assosiasjoner og bidrar til prosessen med å skape historier og myter som ved misbruk kan føre til falsk generalisering og fordommer."

- For meg har det å delta i prosjektet vært en måte å finne en forståelse for byen som var et nytt bosted for meg, forteller han.

Vises i sin helhet
De ti fotografene møttes flere ganger i løpet av året og diskuterte prosjektene under veiledning blant annet fra Elisabeth Nordeng Aanes, Morten Andersen og Damian Heinisch.

- Vi har hatt mange morsomme diskusjoner der alle har bidratt. Det har vært helt fantastisk å se prosjektene fra vi satt rundt bordet i begynnelsen og se hvor vi har havnet til slutt, sier Bentsen.

Med i utstillingen er Stig Marlon Weston, Istvan Virag, Christian Breidlid, Klaus Schmaeing, Sara Tanderø, Paal Henrik Ekern, Marie Helgesen, Terje Abusdal, Jon Wang og Jonas Adolfsen.

Alle de ti prosjektene stilles ut i sin helhet når utstillingen åpner på Galleri Vulkan 28. august kl. 17. "Deler av en by" henger frem til 11. september. 4. september skal det arrangeres paneldebatt i forbindelse med utstillingen.
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Istvan Virag, Anette Bentsen og Paal Henrik Ekern i et foreløpig tomt utstillingslokale
Paal Henrik Ekern - Fra serien The Imponderable
Fra serien The Imponderable
Paal Henrik Ekern
Vestre Aker
Istvan Virag - Fra serien Frogner Myth
Fra serien Frogner Myth
Istvan Virag
Frogner

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu