Permanent i en tunnel

På Skrova i Lofoten har de montert en evigvarende fotoutstilling med historiske fotografier.
I en nedlagt tunnel på Skrova henger historiske bilder som dokumenterer livet i Nord Norge fra rundt 1905 til 1980. Tunnelen ble sprengt på 1980-tallet for å effektivisere henting av fisk på fiskemottakene Monsenbrygga og Nøtnesbruket. Fiskemottakene er nå nedlagt og igjen har det stått et mørkt og historisk hull. Nå har Ungdomslaget Vestfjord og initiativtaker Martin Otterbeck gjort noe med dette.

100 bilder, for det meste signert norske Anders Beer Wilse og svenske Sven Ivar Carlsson, henger nå i tunnelveggen. Permanent.

- Jeg kom over noen bilder på ungdomshuset på Skrova i 2007 etter at jeg hadde kjøpt en oljetank på øya, forteller Martin Otterbeck. Han er fotograf og sammen med sin samboer Agnete Brun er de opptatt av dokumentariske fotografier.
- Jeg så med en gang at dette var en skatt av noen bilder

Bildene Otterbeck kom over var en stor fotosamling gitt som gave til Ungdomslaget Vestfjord av familien til Sven Ivar Carlsson. Fra 1960 til han døde i 2004 hadde Carlsson feriehus på Skrova. Og mer enn noen andre har han dokumentert Skrova i perioden fra slutten av 1950-tallet til midten av 1970-tallet.

Martin Otterbeck mener Skrova er en øy som fortjener å leve videre på sine egne premisser. Han peker på en rekke eksempler i Norge og ikke minst Lofoten, hvor mennesker ikke har klart å ta vare på steders unike særpreg, men blitt utsatt for en brutal turistifisering.

- Skrova er heldigvis mindre tilgjengelig enn andre steder i Lofoten, noe som har bidratt til at det unike ikke er visket bort. Utstillingen i tunellen kan sees på som et hvelv for Skrova. En gammel kulturskatt er arkivert og kultivert inne i berget.

Motivasjonen er å bidra til en historisk forankret opplevelse som også kan føre til en selvbevisst utvikling for Skrova og dem som bor der.

- Utstillingen vil også tydeliggjøre for besøkende hvilket unikt kulturhistorisk sted Skrova er.

Fotografiene er printet på aluminiumsplater som skal tåle uteklima. Den er åpen 24 timer i døgnet og henger selvfølgelig permanent.
Sven Ivar Carlsson -
Sven Ivar Carlsson
Sven Ivar Carlsson -
Sven Ivar Carlsson
Sven Ivar Carlsson -
Sven Ivar Carlsson

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu