Sterke navn til Trondheim

Når Trondheim Dokumentarfestival arrangeres for femte gang kan man bli bedre kjent med fotografer som Lars Tunbjørk, Jocelyn Bain Hogg, Marcus Bleasdale og Eivind Natvig.
Det er de gode historiene som er fokuset til Trondheim Dokumentarfestival. Historier som gir inngang og innsikt i verdener og problemstillinger vi ikke har like lett tilgang til i hverdagen. Det er en bred festival, som ikke bare fokuserer på fotografiet som medium, men også andre sjangre som kort- og langfilm, radio, sakprosa, avisjournalistikk og musikkvideo.

- Vi ønsker å gi vårt publikum de gode historiene og den gravende journalistikken som har tatt tid å produsere uavhengig av medieformatet, skriver festivalen på sine hjemmesider.

Med god grunn er leder for festivalen Kim Nygård superfornøyd med årets program.

- På programmet har vi en god bredde i både innhold og uttrykk blant fotografene og de andre dokumentarskaperne. Det er skikkelig stas å kunne presentere Marcus Bleasdale, Lars Tunbjørk, Jocelyn Bain Hogg og Benedikte Kurzen.

Lars Tunbjørk er kanskje for mange det aller største navnet, blant fotografene, som besøker festivalen. Her snakker vi verdensklasse. Vi snakker dysterhet og humor.

- Tunbjørk har vi lenge ønsket til festivalen. Hans morsomme og melankolske blikk på blant annet det svenske «folkhemmet» er blitt et begrep for det underfundige hverdagsbildet og har inspirert mange fotografer.

I år presenteres også Eivind Natvig som egen festivalfotograf i samarbeid med kunstmuseet.

- Eivind er en av Norges største fototalenter uavhengig av sjanger. Han utfordrer måten vi tradisjonelt har forholdt oss til dokumentarfoto på og bryter grenser. Hans visuelle særpreg gjør det kanskje like naturlig å se på bildene i et kunstmuseum som i en avis.

Når festivalen nå arrangeres for femte gang, tar de med seg en rekke gode tilbakemeldinger og erfaringer fra tidligere festivaler. Som Nordic Light i Kristiansund, og andre norske fotofestivaler, er også dette en intim festival hvor det er lett å komme i kontakt med spennende folk.

- Selv om vi nå har utvidet programmet til å strekke seg over en uke har det vært viktig for oss å ta vare på atmosfæren på festivalen. Vi føler vi har funnet en form og størrelse som passer oss godt. Det skal være en festival med både kjente og ukjente navn på programmet, og vi håper vi kan bidra til å løfte frem noen av de fantastiske dokumentartalentene som finnes.

Med økende popularitet og jevn stigning i publikumstallene, mener Kim Nygård at de er godt rustet til å møte fremtiden.

- Økonomisk har vi de siste årene vært stabile med et lite overskudd som vi har brukt på festivalen året etter. De fleste i styret har vært med alle årene. Vi har det veldig moro når vi jobber med festivalen, og håper publikum også merker det.

- Blir det like stas de neste årene, satser vi på 500 år til! stadfester Nygård.

Festivalen går av stabelen 9-16. november. Sjekk ut hjemmesiden for mer info.
Lars Tunbjørk -
Lars Tunbjørk
Eivind Natvig -
Eivind Natvig
Marcus Bleasdale -
Marcus Bleasdale

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu