Ny naturfotofestival

Når det i mars neste år er klart for Norsk NaturfotoFestival på Ski, står navn som Tim Flach, Vincent Munier, Marcus Varesvou og Pål Hermansen på programmet.
Vi er bortskjemt med fotofestivaler i Norge. Nå er det duket for enda en til. En naturfotofestival. Kanskje på sin plass i et land hvor interessen for natur og naturfotografering er stor.

- Alle europeiske land vi kan sammenligne oss med har sine naturfotofestivaler, og norske naturfotografer er meget godt representert som foredragsholdere og utstillere på disse. Norge har et stort og aktivt naturfotomiljø og grunnlaget for å lykkes med en naturfotofestival er derfor absolutt til stede. Så langt har da også tilbakemeldingene vært over all forventning, forteller Kjell Sigurd Strandenæs til foto.no.

Strandenæs er styreformann i Norsk NaturfotoFestival AS. Bak selskapet står de to viktigste foreningene for naturfotografer i Norge: BioFoto og Norske
Naturfotografer. BioFoto har rundt 1000 naturfotoentusiaster i sin medlemsmasse,
mens Norske Naturfotografer favner 60 profesjonelle innen faget. Men kanskje den største drivkraften bak festivalen er Magnus Reneflot.

- Hans standhaftige tro på at det er mulig å arrangere en naturfotofestival av internasjonalt format i Norge, har vært helt avgjørende for etableringen av Norsk NaturfotoFestival. Som i mange andre sammenhenger drives arbeidet også i vår festival fremover av entusiaster som bruker all tilgjengelig fritid. Motoren og inspirasjonskilden i dette arbeidet er og har vært Magnus.

Grunnlaget for festivalen har utkrystalisert seg som et resultat av diskusjoner i naturfotomiljøet i Norge og internasjonalt, og ikke minst med de to foreningene som står bak.

- Vi skal lage en festival hvor fokuset på naturfotografiet og bildekvaliteter er det viktigste. Det betyr at vi må legge listen høyt når det gjelder foredragsholdere og utstillere. I tillegg ønsker vi å favne naturfotografiet i hele sin bredde. Vårt håp er at publikum gjennom opplevelsene på festivalen finner inspirasjon til å bruke naturen og å ta vare på den. Ikke minst gjelder dette den oppvoksende generasjonen som er en viktig målgruppe for oss.

Programmet på festivalen består av foredrag, bildevisninger, utstillinger, workshops og
fotomesse. I tillegg vil flere lokale bedrifter i Ski ha egne aktiviteter knyttet til
fotofestivalen.

- Jeg må vel innrømme at jeg er ganske stolt over det programmet vi har laget, forteller Strandenæs. - Programmet spenner fra forestilling for barn og unge til fotografer som utforsker og tøyer grenser. Flere av verdens aller beste naturfotografer kommer til Ski og jeg tror alle vil finne noe som engasjerer og inspirerer den enkelte. Høydepunktet for mange vil kanskje være Tim Flach, som ikke bare inspirerer naturfotomiljøer verden over, men som også treffer et bredt publikum med sine fantastiske bilder. Vincent Munier, Marcus Varesvou og vår egen Pål Hermansen er det nok også mange som gleder seg til å oppleve.

Totalt 17 foredrag over tre dager vil favne naturfotografiet i hele sin bredde, fra det
naturskjønne, via det abstrakte, til det mer reportasjepregete.

Festivalen er lagt til Ski i Akershus. Et godt valg for festivalen i følge Strandenæs.

- Ski ligger sentralt i forhold til tilreisende fra inn- og utland. Byen er akkurat passe stor til at vi har funnet de fasilitetene vi trenger, at vi kan tilby en kompakt festival og at festivalen får stor oppmerksomhet i bybildet.

Ski Kommune med ordfører Anne Kristine Linnestad i spissen har også hatt stor betydning for valget. Kommunen har vist stor entusiasme og engasjement, og festivalen får god støtte i gjennomføringen fra kommunen.

- Det er også et meget aktivt naturfotomiljø i nærområdet som brenner for å sjøsette Norsk NaturfotoFestival på en god måte. For besøkende under festivalen vil Ski tilby gode logistikkløsninger mot fly og jernbane, kort kjørevei fra det sentrale Østlandet, kort gangavstand fra festivalhotellet Thon Hotell Ski og alle aktiviteter, et næringsliv som vil ønske å gjøre festivalbesøket til en god opplevelse og ikke minst meget gode fasciliteter i Rådhusteateret som vil være hovedscene under festivalen. Vi vurderte alternative plasseringer av festivalen i en tidlig fase, men ble raskt overbevist om at Ski var et perfekt valg. Så får vi håpe besøkende opplever det på samme måte.

På lengre sikt har festivalen ambisjoner om å høyne naturfotografiets anseelse som uttrykksform.

- Dette vil naturligvis ta tid. Ja kanskje er det en umulig oppgave. Men vi skal gjøre vår del av jobben. I mellomtiden skal vi etablere Norsk NaturfotoFestival som den viktigste arenaen for inspirasjon og utvikling innen norsk og internasjonalt naturfotografi. Vi synes det i seg selv er en ambisiøs målsetting og noe å strekke oss etter. Når det er sagt mener vi at vi allerede i mars 2014 kan tilby et program som ikke står tilbake for noen av de internasjonale festivalene vi kan sammenligne oss med.

Den første utgaven av Norsk NaturfotoFestival arrangeres 21-23. mars 2014.

Norsk NaturfotoFestival

Peter Gerdehag - Melking
Melking
Peter Gerdehag
Pål Hermansen -
Pål Hermansen
Jan Magnus Reneflot -
Jan Magnus Reneflot
Rolf Støa - Mønster
Mønster
Rolf Støa
Torbjørn Martinsen -
Torbjørn Martinsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Bjørn J.
Det øverste bildet tatt av Peter Gerdehag var aldeles fantastisk!!
7.11.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu