Reiste norskekysten på langs for National Geographic

Ekteparet Orsolya og Erlend Haarberg har kommet gjennom nåløyet hos en av fotobransjens mest attraktive oppdragsgivere. I novembernummeret av National Geographic presenteres en flere sider lang reportasje fra norskekysten.
I novemberutgaven av National Geographic kan du bli med på en åtte sider lang fotografisk rundreise langs norskekysten. Bildene er det det norsk-ungarske ekteparet Orsolya og Erlend Haarberg som står bak.

Ble oppdaget under foredrag
De to ble første gang kontaktet av bladet i 2011. Da hadde National Geographic vært tilstede på et foredrag Erlend holdt på Wildphotos symposium i London, der han viste frem bildene fra Islandsprosjektet deres.

- Etter at vi kom hjem fikk vi en overraskende e-mail fra bilderedaktøren i NGM at de ønsket å få tilsendt et større utvalg av våre islandsbilder, sier ekteparet, som har jobbet sammen siden 2005 og gitt ut flere bøker.

I mai 2012 ble en 18 sider lang reportasje basert på ekteparets Islandsbilder trykket i bladet. Men den amerikanske redaksjonen ville ha mer.

- Siden vi allerede hadde hatt et større prosjekt langs norskekysten, var det naturlig for oss å bygge videre på dette.

Prosjektet begynte de med i 2006, under en reise til Varanger-halvøya.

- Vi ble begge bergtatt av det arktiske landskapet med dens unike geologi, lys og raskt skiftende værforhold. Etter vår første tur har vi brukt mye tid i dette området til ulike årstider. Vi har også tilbrakt mye tid på Helgelandskysten og Lofoten, både på oppdragsfotografering eller på egen hånd mellom 2008 og 2010.

Fjell i Lofoten, nordlys på Flakstad og isbreen Engabreen er blant motivene som er avbildet i reportasjen. Paret forteller at de oppdaget mange ukjente perler underveis, mellom stoppene på vei til de større turistattraksjonene.

- Knapt noen kyst i verden kan oppvise maken til større biologisk mangfold og landskapsmessig variasjon. Og den befinner seg rett utenfor vår egen stuedør.

I godt selskap
De to er godt fornøyd med å ha blitt en del av nettverket av fotografer som leverer bilder til National Geographic. Et nettverk som ellers består av kjente navn som Steve McCurry, David Alan Harvey og en annen norsk fotograf, Jonas Bendiksen.

- Å jobbe for verdens største tidsskrift med 40 millioner lesere er voldsomt inspirerende. Har vel aldri hatt ambisjoner om å få oppdragsfotografering for National Geographic, så vi føler oss både beæret og ydmyk over tilliten de har vist oss, forteller de to.

- Økonomisk har dette betydd mye og har gjort det mulig for oss å overleve på rent bildesalg. Dessverre er tilknytningen til NG ikke like sikker som den var for en del år tilbake, for konkurransen er stor. Så man får bare nyte tilværelsen så lenge den varer.

Det ser ihvertfall ikke ut til å ta slutt med det første. Paret forteller at de allerede er i gang med neste oppdrag for bladet, som etter planen skal komme på trykk til neste år.

Den amerikanske utgaven av magasinet ble utgitt 29. oktober. Den norske utgaven, der ett av parets bilder pryder forsiden, kommer for salg 18. november.

Reportasjen kan også sees på ngm.nationalgeographic.com
© Erlend Haarberg/National Geographic - Meløy, Nordland, Norway.
Meløy, Nordland, Norway.
© Erlend Haarberg/National Geographic
© Orsolya Haarberg/National Geographic - Reine, Moskenes, Lofoten
Reine, Moskenes, Lofoten
© Orsolya Haarberg/National Geographic
© National Geographic -
© National Geographic

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu