Fotomuseum i Marrakech

Når Afrika får sitt første museum for fotografi og visuell kunst, er det den kulturelle smeltedigelen Marrakech som får æren av å brette ut bykartet sitt.
Enhver moderne metropol har etterhvert en dedikert arena for forvaltning og formidling av fotografi. Nå kan snart Marokkos mytiske by Marrakech sette den gildeste av dem alle på sitt bykart.

Den engelske arkitekten David Chipperfield rocker for tiden verdens fremtidige musuemsscene i fotografiets tegn. Prisbelønte Chipperfield, som er kjent for sin særegne stil, er utpekt som mannen som skal definere vinkler og dra linjene for Afrikas første internasjonale, moderne museum for fotografi og visuell kunst. Det nye museet for Fotografi og visuell kunst skal bygges på bygrensen, ved det kjente parkanlegget Menara Gardens i Marrakech, og prosjektet har allerede fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Marrakech er Marokkos fjerde største by, og har alltid vært en magnet for reisende, - en global arena der kultur, religion og tradisjon fra øst og vest, sør og nord har sameksistert i handelens og markedets tegn i årtusener. Rundt ni millioner turister gjester årlig byen, som fra før av både har sin even kunstbiennale og sin internasjonale film festival.

Den store markedsplassen i sentrum av Marrakech - Djemaa el Fna - sies å være Afrikas travleste handelsspot. Den gamle medinaen i gamlebyen i Marrakech ble i 1985 oppført på UNESCOs verdensarvliste på grunn av den store mengden historiske bygninger og ruiner. Dette har bidratt til å etablere Marrakech som en moderne turistdestinasjon.

Det nye museet for fotografi og visuell kunst vil neppe minske Marrakech sin magnetiske tiltrekningskraft som by og kulturarena. Som det første av sitt slag på det afrikanske kontinentet skal museet presentere både historisk og moderne fotografi og visuell kunst i en internasjonal ramme, myntet på et internasjonalt publikum.

Museet skal blant annet huse en permanent utstilling med kamerabasert kunst fra det nittende århundre og frem til i dag, og blir verdens største frittstående museum av sitt slag.

Museet skal ha en tre-delt formidlingsprofil som bygger på henholdsvis arkitektur og design, fotojournalistikk, og mote og kultur. Målet er at museet skal tiltrekke seg både studenter og profesjonelle utøvere innen fotografi og visuell kunst, så vel som tilreisende turister og også lokale besøkende.

Det nye museet er planlagt å stå ferdig i 2016.

I mellomtiden har museet åpnet i midlertidige lokaler midt i sentrum av Marrakech, hvor det allerede har vært flere utstillinger og arrangementer siden åpningen i januar i år. I november arrangeres en utstilling med Magnumfotografer i samrbeid med byens store hotell, Sofitel.

The Marrakech Museum for Photography and Visual Art (MMPVA)
David Chipperfield Architects - Illustrasjoner av det nye museet for fotografi og visuell kunst i Marrakech.
Illustrasjoner av det nye museet for fotografi og visuell kunst i Marrakech.
David Chipperfield Architects
David Chipperfield Architects - Museet blir verdens største frittstående museum for fotografi.
Museet blir verdens største frittstående museum for fotografi.
David Chipperfield Architects
Illustrasjon.
David Chipperfield Architects -
David Chipperfield Architects
Illustrasjon.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Mattis A. F.
Ikke den letteste byen å drive gatefoto i.
5.12.2013
Jan T.
Me and my Leica in Africa?
30.11.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu