Fem tips til jula

Den neste uken er fylt med en rekke fridager, her får du fem tips til hva du kan bruke dem på!
Den neste uken venter en rekke fridager for de fleste. Lurer du på hva du kan bruke dem til, får du noen tips under!

1. Gå på utstilling
Utstillinger kan man aldri se nok av, de riktig gode kan være både inspirerende, opplysende og fornøyelige. Mange museer og gallerier holder stengt i jula, men disse holder åpent.

Preus museum i Horten kan du se utstillingene "Moments in history" av Margaret Bourke-White og "Bruddstykker - Fortellinger fra Elisabeth Meyers arkiv", samt den faste utstillingen "En fotohistorie". Preus holder åpent 27-29. desember. Les mer om utstillingene her

Nobels fredssenter viser for tiden to fotoutstillinger, "Hva spiser verden?" og "Combating Chemical Weapons". Sistnevnte er årets fredsprisutstilling og består av fotografier av Magnum-fotograf Paolo Pellegrin Les mer om utstillingen her. Utstillingene har gratis inngang ut året og holder åpent 26-30.desember kl.10-18.

Perspektivet museum i Tromsø viser utstillingen "Italiensk fotografi - et mestermøte" med fotografene Gianni Berengo Gardin og Piergiorgio Branzi. Perspektivet holder åpent 27-29. desember. Les mer om utstillingen her

Stavanger kunstmuseum kan du se utstillingen "Take Care of Yourself" av Sophie Calle. Museet holder åpent 26-30. desember.

Se en oversikt over flere utstillinger i vår utstillingsguide

2. Delta i en konkurranse
Hva med å bruke de ekstra fridagene på å delta i en konkurranse? En rekke konkurranser er åpne for innsending i jula.

Like over nyttår går fristen ut for å delta i Sony World Photography Awards 2014. Konkurransen er delt i to, med en del for amatører som har innsendingsfrist 6. januar, og en del for profesjonelle som har frist 9. januar. I tillegg til de vanlige kategorivinnerne skal det også kåres vinnere blant alle de nordiske bidragene.

Profesjonelle fotojournalister har frem til 15. januar til å delta i World Press Photo. Konkurransen skal igjen kåre verdens beste bilder i ni kategorier. Samtidig deles det ut priser i tre kategorier for årets beste multimediaproduksjoner.

Fotobladet PDN arrangerer igjen sin årlige Pdn Photo Annual. Her skal det kåres vinnere i en rekke kategorier, som reklame, fotobok og nettside. Frist for å delta er 29.januar.

Matfotografer kan delta i Pink Lady Food Photographer of the Year frem til 31. januar. Konkurransen skal kåre årets beste bilder innen en rekke kategorier som Politics of food, Food in the field og Food portraiture.

Samme dag går fristen for å delta i Leica Oskar Barnack ut. Konkurransen er åpen for profesjonelle fotografer og for kommende fotografer under 25 år. Denne gangen skal det i tillegg deles ut en publikumspris.

Naturfotografer kan delta i den prestisjetunge naturfotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year frem til 27. februar. Konkurransen feirer nå femti år og i løpet av disse årene har en rekke norske vinnere tatt gjeve priser. Konkurransen består av ti kategorier og fire spesialpriser, samt priser for unge fotografer.

Miljøfotografer har god tid på seg dersom de vil delta i Atkins Ciwem Environmental Photographer of the Year 2014. Fristen er 31. mars og konkurransen er åpen for alle.

3. La deg inspirere
Mot slutten av året er det mange medier som gjør opp fotografisk regnskap for året som gikk. Dette kan være en fin måte å hente både inspirasjon og kunnskap på. Reuters og Boston Globes fotoblogg The Big Picture er blant dem som har laget presentasjoner av de beste bildene fra nyhetsåret som gikk. The Guardian har på sin side laget en presentasjon av årets beste og verste selfies.

Andre måter å hente inspirasjon på, er å kikke på vinnerbildene fra de store fotokonkurransene. Her på foto.no har vi nylig presentert vinnerne av National Geographic Photo Contest 2013, Travel Photographer of the Year, Nikon Small World og Wildlife Photographer of the Year. Flere bildepresentasjoner kan du se her

Og når man først er inne på å gjøre opp fotografisk regnskap for året som gikk, hva med å kikke gjennom dine egne bilder fra 2013? Velg deg ut de beste bildene og de som kunne vært bedre. Reflekter over hva som gjorde noen av bildene vellykket, mens andre ble mindre vellykket. Sett pris på det som ble bra, og lær av det som ikke ble fullt så bra.

Om få dager starter et nytt år, og med det mange muligheter for gode bilder og bildeopplevelser. Dersom du er på jakt etter et fotoprosjekt å fokusere på i det kommende året, kan du ta en kikk på de inspirerende prosjektene våre lesere har fortalt oss om de siste årene, i spalten Mitt prosjekt.

4. Ta bilder
Den beste måten å bli en bedre fotograf på, er ved å ta bilder. Masse bilder. Julen kan by på mange fotomotiver, enten du feirer alene, sammen med familie, på ferie eller ikke i det hele tatt.

Bruk tiden og muligheten til å eksperimentere med nye motver og teknikker. Se etter historier, utnytt lyset (eller mangelen på det), eksperimenter med portretter, fotografer mat på nye måter og fang stemningen. Her er det ingen grenser!

5. Se en video
Dokumentarer og intervjuer er andre fine måter å finne inspirasjon og kunnskap på. Under følger et knippe videoer til opplysning og fornøyelse.

Serien "Alla er fotografer" har gått på svensk TV den siste tiden. Dersom du gikk glipp av den, er serien i sin helhet fortsatt tilgjengelig på nettsidene til SVT i 24 dager til (i skrivende stund). Serien på seks episoder går inn på temaer som gatefotografi, selvportrett og analog vs digital. Se den her

I disse juletider fylt med gaver kan det være verdt å minne om hvor materialet i mange av dingsene våre kommer fra. I klippet under, fra National Geographic Live-serien The Power of Photography, kan du se og høre Marcus Bleasdale fortelle om mineralutvinningen i Kongo.



I samme serie forteller James Balog om hvordan klimaendringer har påvirket isbreer.



Tidligere i år startet kamerabag-produsenten ThinkTank en serie der fotografer forteller historien om hvordan et av deres mest kjente bilder ble til. Under kan du høre Nick Ut og Joe McNally fortelle om sine bilder. Se resten av videoene her





Vi ønsker alle våre lesere god jul!
© istock/alengo -
© istock/alengo

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu