Matias Østebø vinner Fotografen 2013

Med 30 poeng sammenlagt har Matias Østebø (34) gått av med seieren i Fotografen 2013.
Med jurymedlemmer som Ingrid Nilsson, Marcel Leliënhof, Marie Sjøvold, Damian Heinisch, Lars Elton, Baard Næss og Amber Terranova har foto.no kåret Matias Østebø til vinneren av Fotografen 2013.

Østebø sanket poeng i tre av seks runder. Han fikk førsteplass i runde 1 med fritt tema, fjerdeplass i miljørunden og andreplass i runden med Norge som tema. Han har spesielt utmerket seg i rundene med serier. Tommy Jansen Bredesen kom på andreplass med 27 poeng, mens Kristin von Hirsch tok tredjeplassen med 20 poeng.

Overrasket fotograf
Matias Østebø er nærmest i sjokk når han får overlevert budskapet. Han visste han toppet sammenlagt før sisterunden, men hadde likevel ikke våget å håpe på seier. Ingen av de som kunne vinne sammenlagt tok poeng i den siste runden.

- Dette er overraskende, overveldende og utrolig gøy! Jeg ledet jo konkurransen før siste runde, men det var vanskelig å innse at jeg faktisk kunne vinne hele greia! Det er inspirerende og motiverende å vite at dyktige jurymedlemmer har vist interesse for bildene mine. Jeg er utrolig overrasket over å ha kommet ut på topp i en konkurranse med så mange gode fotografer.

Østebø ble med i konkurransen fordi han tenkte det ville være veldig lærerikt å jobbe aktivt med temaene.

- Det har gitt meg mange nye fotografiske utfordringer. Og det er helt utrolig at arbeidet monnet ut i dette, det er jeg fantastisk glad og stolt av.

Lidenskapelig opptatt av foto
Matias Østebø karakteriserer seg selv som en amatørfotograf lidenskapelig opptatt av foto. Og også en med litt flaks. Han har alltid med seg kamera. Han ser etter motiver uansett hvor han er og hva han gjør.

- Til vanlig planlegger jeg ikke noe, men forsøker heller å jobbe intuitivt. Jeg liker motiver som skiller seg litt ut, og forsøker å skape mitt eget utrykk på denne måten. Å se det pene i det andre kan se på som stygt eller kjedelig, er noe av det jeg prøver på.

Et eksempel på et motiv som skiller seg ut, som nesten virker litt kjedelig ved første øyekast, men blir vakkert når Østebø er fotokunstneren, er bildet han gikk til topps med i førsterunden. Den gang sa juryen følgende om bildet:

"Dette er et annerledes og mystisk landskap som bærer en forventning i seg. Et åpent bilde som gir rom for tankevirksomhet. Teknisk bra, med en veldig riktig komposisjon og utsnitt. Bildet vokser og vokser jo mer du ser på det.”

Mørkeromskurs
Utover mørkeromskurs i studietiden har ikke Østebø noen formell kompetanse som fotograf. Han er selvlært, men har brukt masse tid på å lese om foto og ikke minst se bilder.

- Jeg lar meg veldig lett inspirere. Jeg er rett og slett veldig glad i å ta bilder og alle de utfordringene det gir meg.

Utstilling i premie
Som vinner av Fotografen 2013 får Østebø en egen separatutstilling på Cyan :galleri i Oslo i premie.

- Jeg gleder meg enormt til å stille ut, det er noe jeg har hatt et ønske om å gjøre lenge. For meg er denne delen av premien den absolutt beste, og jeg har en klar ide om hva jeg ønsker å stille ut. Jeg kommer til å jobbe hardt med å produsere nye bilder frem mot utstillingen, og ser fram til å samarbeide med Cyan :galleri for å få laget en spennende utstilling. Jeg har sett mange utstillinger på Cyan tidligere og for meg er det et perfekt sted å vise bildene mine for første gang. Det blir jo selvfølgelig litt skummelt også, så jeg får håpe mange vil komme innom i utstillingshelgen og at responsen blir god.

Han får også et gavekort på pro-produkter hos Japan Photo til en verdi av 100.000 kroner.

- Det er jo en helt fantastisk premie, og dette er vel kanskje en "once in a life time" mulighet til å få seg det nye Leica M og et Summicron 35mm! Jeg jobber mest i svarthvitt så vurderer også et Leica M Monochrom, og har ikke bestemt meg ennå. Jeg har også veldig lyst på et Nikon Df, det er lite og fint, med den fantastiske sensoren fra D4. Jeg er veldig happy med min Leica M8.2, men det blir herlig med en skikkelig oppgradering av utstyret.

Boken Fotografen 2013
I samarbeid med Japan Photo vil det bli produsert en fotobok med et utvalg av de premierte bidragene. Inntektene av boken vil gå til et veldedig formål valgt av Matias Østebø. Boken vil bli tilgjengelig for salg gjennom egen webshop. Alle premierte fotografer får tilsendt et gratis eksemplar av boken.

Og skal Østebø takke noen, så må det være til alle der ute som produserer inspirerende, viktige og oppsiktsvekkende bilder.

Hjemmesiden til Østebø

Matias Østebø  -
Matias Østebø
Matias Østebø  -
Matias Østebø
Matias Østebø  -
Matias Østebø

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Kjell H.
Veldig bra, Gratulerer!
15.1.2014
Håvard F.
Spennende bilder. gratulerer
2.1.2014
Ola F.
Gratulerer! Dette var virkelig imponerende bra bilder.
Verdig vinner.
29.12.2013
Ketil H.
Disse bildene likte jeg veldig godt.
Gratulerer med seieren.
28.12.2013
Leif Egil G.
Gratulerer! Veldig fortjent.
27.12.2013
Thomas N.
Gratulerer!
27.12.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu