Duket for DokFoto 2014!

Først ute av årets mange norske fotofestivaler er DokFoto i Oslo. I januar er det bare å benke seg i Litteraturhusets storsal og ta inn nye, store bilder med mening.
Til å være et relativt sett lite land, har vi etter hvert fått et stort og rikt festivaltilbud innen fotografi; blant de største er Nordic Light i Kristiansund, DokFoto i Oslo, DOK-Festivalen i Fredrikstad, Fotofest i Trondheim, Lofoten Internasjonale Fotofestival, fotofestivalen Polar Fokus i Tromsø. Det formidable er de alle overlever og gjenoppstår, år etter år, med stadig like spennende programmer som spenner bredt og smalt, nært og fjernt.

Først ute i år er det duket for DokFoto i Oslo. 23- 25 januar går dørene nok en gang opp for arrangementet som ble etablert i regi av Pressefotografenes Klubb og daværende, mangeårig klubbleder Terje Bringedal, og som nå videreføres i privat regi av Bringedal. Mens DokFoto tidligere også rommet pressefotografenes Årets Bilde, workshops for studenter og pressefaglige paneldebatter, er DokFoto i sin nye uavhengige form en rendyrket helg dedikert til dokumentarfotografi i verdensklasse. Og ja – jeg har nok muligens brukt begrepet før, og ja – det kan trygt benyttes atter. Verdensklasse. For årets foreløpige bekreftede navn er like sterke som de kanskje for mange vil være ukjente og overraskende.

Nok en gang har Terje Bringedal hentet hjem elitefotografer med særpregede visuelle signaturer, hvorav fem av de sju foreløpig spikrede navnene er kvinner.
Fem av fotografene er dessuten vinnere i World Press Photo, mens en er Pulitzervinner:

Newsha Tavakolian – Iran. Polaris Images. Frilans for The Times.
Newsha Tavakolian på Facebook

Mariella Furrer – Sveits/Libanon/Beirut/Afrika. Frilans for blant annet Time, Newsweek, Life og New York Times. Mariella Furrer

Ilvy Njiokiktjien – Sør-Afrika. Frilans. Multimedia. Pictures of The Year International 2012. World Press Photo, og

Elles Van Gelder – Sør-Afrika. Sør-Afrika. Frilans. Multimedia. Pictures of The Year International 2012. World Press Photo.
Ilvy Njiokiktjien

Peter Dench – England. Frilans. Getty Images.
Peter Dench

Mary F. Calvert – Washington. Frilans. Robert F. Kennedy Journalism Award in International Photography 2008. I 2010 mottok hun stipend fra The white House News Photographers Association Project . Finalist i Pulitzer Prize in feature photography samme år.
Mary F Calvert

Kadir Van Lohuizen – Nederland/Afrika/hele verden. Frilans.
En av grunnleggerne- og medlem av bildebyrået NOOR.
 Har mottatt flere priser for sine arbeider.
Blant de mest kjente er prosjektet om de syv verdens-elvene og dagliglivet langs disse, samt prosjektet om diamantindustrien i Kongo.
NOOR Images

Det er altså ingen grunn til å sitte hjemme dersom du befinner deg i radius med nedslagsfelt Oslo den siste helgen i januar. Årets festivalpass har en hyggelig pris på 600 kroner for hele helgens herligheter, og er du student får du verdensfotografi i bøtter og spann for bare 400. Som tidligere år har vist oss, fylles storstua på Litteraturhuset fort opp – DokFoto har tradisjonen tro stor appell hos et bredt publikum, ikke bare fotografer. Det kan derfor lønne seg å være tidlig ute, skal du sikre deg plass. Mer informasjon om salg av festivalpass finner du på DOKFOTO
Newsha Tavakolian -
Newsha Tavakolian
Ilvy Njiokiktjien / Elles Van Gelder -
Ilvy Njiokiktjien / Elles Van Gelder
Peter Dench -
Peter Dench

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu