Robert Capa i farger

I 1951 var Robert Capa på rundreise i Norge. Nå skal bilder fra denne reisen, samt en rekke andre av hans fargebilder, stilles ut i New York.
"Flyet så ut som et hvilket som helst annet fly, bortsett fra at kapteinens navn var Pittingsrud og flyvertinnen het frøken Ranghilde."

Slik åpner Robert Capa sin beskrivelse av reisen til Norge i 1951. Hit kom han på oppdrag for det amerikanske reisemagasinet Holiday, som var velkjent for å sende kjente skribenter og fotografer rundt i verden med frie tøyler til å skrive hva de ønsket. I reportasjen, som både er skrevet og fotografert av Capa, følger vi ham på hans reise gjennom Oslo og opp til Finnmark på jakt etter midnattssol og samer, ut på fiske i Lofoten og på båtrace med Kongen utenfor Hankø.

Stiller ut over 100 fargebilder
Om det virker overrraskende at den velkjente krigsfotografen også produserte reisereportasjer, er det kanskje like overraskende at de aller fleste av bildene i reportasjen er i farger.

Capas fargebilder har fått lite oppmerksomhet, på tross av at han var en flittig bruker av mediet i flere år. Nå skal en utstilling for første gang rette fokus utelukkende mot denne mindre kjente delen av Capas arbeid. I utstillingen Capa in Color, som åpner på International Center of Photography (ICP) i New York 31. januar, vises nemlig over 100 av den kjente fotojournalistens fargebilder.

- Utstillingen handler også om hvordan Capa gjenoppfinner seg selv som fotograf i årene da han ikke dekket krig og politiske konflikter. Fargearbeidet var også veldig mye en del av forsøket på å holde Magnum-byrået flytende, ettersom magasinene ville ha mer og mer farge i etterkrigsårene, uttaler kurator Cynthia Young i en pressemelding.

Bildene er en del av et arkiv i ICPs besittelse bestående av 4200 fargepositiver, av typen 35mm Kodachrome, 2 1/4 Ektachrome og Kodachrome storformat-film.

Begynte i 1938
Ifølge ICP var det i 1938 Capa først uttrykte et ønske om å fotografere i farge. Da var han i Kina for å dokumentere den Sino-Japanske krigen, og skrev til en venn i byrået i New York og ba om 12 ruller med Kodachrome sammen med instruksjoner for hvordan de skulle brukes. De første fire fargebildene ble publisert i magasinet Life samme år. Capa fotograferte deretter med fargefilm blant annet under andre verdenskrig, på reiser til Sovjetunionen med John Steinbeck i 1947 og Israel i 1949 og 1950, samt ved fotografering av Hollywood-kjendiser på filmsett.

Capa fortsatte å bruke fargefilm frem til sin død. Inkludert i utstillingen er også hans siste fargebilder tatt i Indokina i 1954, der han samme år måtte bøte med livet etter å ha tråkket på en landmine.

- En av grunnene til at vi ikke har sett dette arbeidet før, er at de for det meste ikke representerer de store, heroiske hendelsene han var kjent for. Etter hans død, virket det som et slikt avvik at denne store svart/hvitt-mesteren skulle ha fotografert i farge. Derfor ble det glemt, sier Young i et intervju med The Guardian.

Markerer 100-årsdagen
Dette er den første store utstillingen av Capas fargebilder og den vises i forbindelse med ICPs markering av at det i fjor høst var 100 år siden Robert Capa ble født. På selve hundreårsdagen, 22. oktober 2013, utga senteret også det eneste kjente lydopptaket av fotografens stemme, der han blant annet forteller hvordan det omdiskuterte bildet Fallende soldat ble til. Hør det her

Utstillingen Capa in Color vises på ICP i New York 31.januar-4.mai. I forbindelse med utstillingen gis det også ut en katalog, der Norgesreportasjen er trykket i sin helhet over ti sider.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos. - Robert Capa, [Lapp family, Norway], 1951.
Robert Capa, [Lapp family, Norway], 1951.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos. - Robert Capa, [Pablo Picasso playing in the water with his son Claude, Vallauris, France], 1948.
Robert Capa, [Pablo Picasso playing in the water with his son Claude, Vallauris, France], 1948.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos. - Robert Capa, [Capucine, French model and actress, on a balcony, Rome], August 1951.
Robert Capa, [Capucine, French model and actress, on a balcony, Rome], August 1951.
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
stephen b.
Feriebilder?
3.1.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu