I opprørets tid

22 år gammel bestemte Harald Gulli seg for å dokumentere folkelivet 1. mai 1969.
1. mai 1969 er Harald Gulli 22 år gammel. Det er masse folk ute i gatene. Mennesker med vilje, engasjement og saker de kjemper for. Han utstyrer seg med Kodak Tri-X, en sort Leica M4, et Canon FX og brennviddene 28mm, 35mm og 200mm. Han skal dokumentere dagen.

- Været var overskyet grått og forholdene var idelle for en fotograf som hater solskinn med sine destruktive kontraster. Jeg "fråtset" i mennesker, gikk tett på (Robert Capa: “If your picture isn’t good enough, you aren’t close enough”) og fulgte min visuelle intuisjon - lot øynene styre. En hektisk dag! forteller Gulli til foto.no

Helt frem til Gulli gikk av som pensjonist har negativene ”støvet” i en skuff. Først da han ble pensjonist fikk han tid og lyst til å ta tak i dette materialet. Han scannet og printet. Flere av bildene ble vist på en retrospektiv utstilling i fjor på Galleri Dobag. Men først nå kan dokumentasjonen fra denne maidagen sees i sin helhet på Folkets Hus i Oslo. I tillegg vises også noen bilder fra 1. mai året etter.

Harald Gullis fotointeresse kan spores tilbake til militærtjenesten i 1966, da han for alvor begynte å fotografere. Han var aktiv i Oslo Kamera Klubb og var med i fotogruppa ’Et sted å være’ på gamle Vaterland Skole.

- Min første inspirasjonskilde var Edvard Steichens verdensutstilling "Family of Man". Senere ble jeg inspirert av fotografer som Henri Cartier-Bresson, Paul Strand, Robert Frank, Anders Petersen og fotografer som Lewis Hine, Dorothea Lange og alle de andre kjente og ukjente fotografene som med kamera dokumenterte verdenshistorien og gjorde den levende for ettertiden, forteller Gulli.

Frem til våren 1970 hadde Gulli et intenst forhold til fotografering. Da sto han i valget mellom å begynne på Fotoskolan i Stockholm eller Den Grafiske Højskolen i København. Valget falt på grafisk formgivning. Fotograferingen kom i annen rekke resten av livet.

- Som grafisk formgiver jobbet jeg først hos Bruno Oldani og senere flere år med ansvar for det grafiske i arbeidskollektivet Pax Forlag. Senere har jeg drevet mitt eget firma med oppddrag innenfor forlag og informasjonsmateriell - bokomslag, bokdesign, plakater, brosjyrer o.l.

Utstillingen henger ut mai Arbeiderbevegelsens Arkiv i Folkets Hus. Den består av vel 40 svart/hvitt-fotografier, og med få unntak, fra 1. mai 1969. For å besøke utstillingen må man registrere seg i resepsjonen til Folkets Hus og bli hentet opp av en person fra Arbeiderbevegelsens Arkiv.

Se alle bildene
Harald Gulli -
Harald Gulli
Harald Gulli -
Harald Gulli

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erlend L.
Veldig bra rett og slett!!
2.5.2014
Bent Are I.
Strålande!
29.4.2014
Harald H.
Himmel!! Her ramler det ene street photography- geniet etter det andre ut av låste skap. For en skatt og for noen flotte bilder!
29.4.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu