Mørkets nye lysmester

Nikon har endelig lansert den lenge ventede og mye omtalte D4S. Nå er den her – og med denne trenger du nesten ikke lys for å fotografere.
D4 er ikke noe dårlig kamera og har bitt godt fra seg på sportsarenaer, i avisredaksjoner, på ekspedisjoner og i krigssoner over hele verden. Det er solid, værbestandig, raskt og pålitelig som et proffkamera skal være.

Etterfølgeren D4S er ikke radikalt annerledes. Det er et raffinert, forbedret og enda litt mer "modent", men fotografer som kjenner D4, eller D3 for den sakens skyld, føler seg øyeblikkelig hjemme.

De største nyhetene:

Ny 16,2 MP, fullformat CMOS bildebrikke, med samme pikselstørrelse som D4.
Ny EXPEED4-prosessor.
Bilder per sekund med følgefokus har økt fra 10 til 11.
AF-søkefeltgruppe med 5 punkter.
Redesignet speilmekanisme.

Den kanskje mest interessante nyheten er at egenskapene ved dårlig lys er ytterligere forbedret. Kalibrert ISO-område strekker seg nå til 25 600, og høyeste følsomhet er på nesten uvirkelige ISO 409 600.

Viktigere er det likevel at kameraets evne til å håndtere støy har blitt bedre. I praksis vil det (ifølge produsenten) si at støynivået ved 25 600 er det samme som det var ved 12 800 hos forgjengeren.

Autofokus er også forbedret takket være en AF søkefeltgruppe med fem punkter, der kameraet hele tiden velger det fokuspunktet som er nærmest. Det skal være svært nyttig ved sportsfotografering og annet der motivene beveger seg med høy hastighet og raske retningsskift.

Hele speilmekanismen er redesignet og speilet er bedre dempet. Dette skal gi bedre lysstrøm til bildebrikken, raskere autofokus og et mer stabilt søkerbilde. Bufferet kan nå ta bildeserier på 176 bilder av gangen i 12-bit komprimert raw-format.

De viktige detaljene:
Tilkoblingene er omtrent som på D4, men med mulighet for kablet gigabit-tilkobling. Derimot må man fortsatt montere en adapter for å få tilgang til WiFi.

Ellers har D4S fått en serie mindre oppdateringer, fra nye og mer lesbare skrifttyper i menyene, menyer som i større grad kan tilpasses av brukeren, til en funksjonsknapp på fronten som for eksempel kan brukes til å deaktivere blitsen hvis man tar en serie med blitsbilder og vil ta noen bilder uten blits. Hvitbalansen på kameraskjermen kan justeres, og det er bedre mulighet for finjustering av kameraets hvitbalanse. Kameraet kan også lagre opptil seks manuelt målte hvitbalansepunkter.

D4S har fått nytt batteri med navnet EN-EL18a, og det kan i hht. Nikons egne målinger ta opptil 5960 bilder før det må lades, i en opptakssituasjon som nok er mer typisk for kameratypen enn den som forutsettes i hht. CIPA. Ifølge CIPA-normen holder batteriet til 3020 bilder. Batteriet er bakoverkompatibelt med batteriet til D4, og den nye laderen kan også lade D3-batterier via en adapter.

En annen nyhet er filformatet RawS (2464x1640), altså et mindre raw-format, først og fremst for å få mer effektiv arbeidsflyt og raskere overføring via nett. Dette er selvsagt viktig i en verden der det (som under Sotsji-OL) går tre minutter fra bildet tas til det ligger på nett.

Video og lyd:
D4S tar opp video med 60 bilder per sekund og fullt ISO-område. Også auto-iso-innstillingene er forbedret.

Lydinnstillingene omfatter valg for reduksjon av vindstøy og valg for optimal lyd ved hhv. stemmeopptak (intervjusituasjon) og omgivelseslyd. Det er også støtte for bruk av ekstern skjerm ved videoopptak.

Ergonomi:
Til slutt skal det nevnes at ergonomien er finpusset ytterligere, blant annet med bedre tommelgrep ved fotografering i høydeformat.

Pris og tilgjengelighet:
Nikon D4S er tilgjengelig fra 6. mars og har en veiledende pris på 55 390,-.


Nøkkelfunksjoner:
Oppgradert bildebrikke i 16.2-MP FX-format: Gir topp bildekvalitet og fleksibilitet ved beskjæring.
Enestående lysfølsomhet: ISO-område fra 100–25 600 som kan utvides til 409 600, som er det beste i bransjen.
11 b/s med AF: 11 b/s i FX-format med AE/AF som er bedre enn D4.
EXPEED 4: Raskere intern hastighet og forbedret bildebehandling.
Multi-CAM 3500FX 51-punkts AF-system kan konfigureres i 9-punkts, 21-punkts og 51-punkts Dynamisk AF-område og følsomhet ned til -2 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F).
Forbedret AF: Revidert lock-on, nye alternativer for AF-funksjonsbegrensninger samt den nye funksjonen for AF-søkefeltgruppe.
Multiformat D-filmer: Filmer i full HD (1080p) i FX- og DX-format med bildefrekvenser på 60p/50p/30p/ 25p/24p. Kameraet har tre beskjæringsformater FX, DX og innebygd beskjæring (ca. 2,7x) og ren HDMI-utgang. Tilgang til hele ISO-området og kontroll over lukkertid, blenderåpning og lydvolum under filming. Nikons 3D-støyreduksjon reduserer tilfeldig støy, i tillegg har kameraet sofistikerte alternativer for lydkontroll.
Robust i felten: Værbestandig kamerahus av metall.
Fast track: Med en gigabit 100/1000TX lokal nettverkstilkobling og RAW S filformat får du lynrask bildeoverføring. Kompatibelt med Nikons WT-5 trådløs sender.
Skjerm med justerbare farger: Antireflekterende 8 cm (3,2 tommer), 921 000-punkts LCD-skjerm med mulighet til å justere fargebalanse og lysstyrke i alle retninger.
Rask og pålitelig lukker: Kevlar/karbonfiber-kompositt lukkerenhet med 42 ms lukkerforsinkelse, testet til 400 000 eksponeringer med en maksimal lukkertid på 1/8000 til 30 s og med blitssynkronisering på opptil 1/250 sek. En ny lukker- og speilmekanisme gir et stabilt søkerbilde med minimal mørkleggingstid ved høyhastighetsopptak.
Lysmåling med punktbasert hvitbalanse: Fanger enkelt inn manuelle forvalgte data for hvitbalanse basert på et spesifikt område i bildet: Størrelsen av området kan beholdes selv når bildet forstørres, og påfølgende datainnhenting er mulig.
Batteri EL-18a med høy kapasitet: Kompakt og lett litium-ion oppladbart batteri med en kapasitet på 2 500 mAh (10,8 V).
Lagringsmedia: To kortspor – ett for høyhastighets CF (UDMA 7)-kort og ett for høyhastighets XQD-kort med stor kapasitet.
Nikon -
Nikon
Eksteriøret er til forveksling likt forgjengeren
Nikon -
Nikon
Velkjent territorium for Nikon-fotografer

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Eivind A.
@Jensen: Tallet stemmer faktisk. Gang med 2 til du ikke gidder mer. Trykk trykk trykk trykk... :)
2.3.2014
Trygve J.
@Amundsen:Ren gjetning,eller har du regnet deg til det tallet?;)

Hvor blir det av D4x?
1.3.2014
Erik V.
Et hakk bedre iso og litt bedre video er ikke nyheter lenger. Se på hva Sony gjør om dagen. Finn på noe nytt og spennende.
25.2.2014
Eivind A.
Jeg trenger litt mer. ISO 1 717 986 918 400. Minst!
25.2.2014
Alexander W.
Fjern batterigrepet og halver prisen så gjentar dere sukssen som dere hadde med D3/D700, da har dere min fulle oppmerksomhet Nikon.
25.2.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu