9-dagers program i Lofoten

Når Lofoten Internasjonale Fotofestival går av stabelen i mars, er det hele 9 dager med fotografiske aktiviteter.
15. mars går startskuddet for den andre utgaven av Lofoten Internasjonale Fotofestival (LIFF). Bra er det, for kanskje de vakreste og mest spektakulære omgivelsene i Norge fortjener en egen fotofestival. Ulempen med Lofoten, er at det alltid vil være en utfordring å trekke til seg nok publikummere. Ønsker man en kombinasjon med masse inspirasjon og gode muligheter for egen fotografering, er dette en festival som bør være aktuell for flere.

Første helgen blir aktivitetene på Reine. Fokus blir på de kunstneriske sidene ved landskaps- og naturfotografiet. Marianne Bjørnmyr, Hebe Robinson og tsjekkiske Jan Pohribny står for foredragene. Det blir også utstilling med vinnerbildene i den første utgaven av Lofoten Exhibition of Photographic Art.

I løpet av uken flytter festivalen seg gradvis mot Kabelvåg. Mandagen og tirsdagen kan man være med på fotosafarier i båt, hvor blant annet det berømte lofotfisket er i fokus. Onsdagen er satt av til et besøk til kaviarfabrikken og Rune Johansen i Henningsvær, mens på torsdagen blir det havørn-safari på vei til Skrova og utstillingsåpninger med blant annet Johan Brun og Marcus Bleasdale.

Når kalenderen viser fredag 21. mars, er resten av festivalen lokalisert i Kabelvåg. En helg som hovedsakelig blir viet til dokumentarfotografiet. To av de heteste navnene denne helgen er Marcus Bleasdale og Evgenia Arbugaeva.

Evgenia Arbugaeva er fjorårets vinner av Leica Oscar Barnack Award for hennes fotoprosjekt fra hjembyen Tiksi i Sibir, en liten by som har opplevd stor fraflytting etter Sovjetunionens oppløsning. Tanya, en liten jente fra Tiksi, guidet Evgenia gjennom byen. Tiksi blir i prosjektet sett med et barns øyne i nåtiden og fotografens minner fra fortiden.

Arbugaeva har sin utdannelse fra International Center of Photography i New York hvor hun ble uteksaminert i 2009. Hun har siden jobbet som frilansfotograf med base i New York og Russland. På LIFF er hun aktuell med både foredrag og utstilling.

Marcus Bleasdale er bosatt i Norge, medlem av billedbyrået VII og en av verdens fremste dokumentarfotografer. Mest kjent er han for sin dokumentasjon av konflikten i Kongo. Mellom 2009 og 2011 dokumenterte Bleasdale hvalfangere i Lofoten. En reportasje som ble publisert i National Geographic i juni i fjor og som i år fikk tredjeprisen i World Press Photo i kategorien Contemporary Issues Stories.

Andre navn på programmet den siste helgen er Hanne Johnsen, Karl Henrik Edlund, Eivind H. Natvig og Christian Houge.

Lofoten Internasjonale Fotofestival går av stabelen 15-23. mars 2014.

LIFFs hjemmeside
Detaljert program
LIFF på Facebook
På rett vei i Lofoten
Jan Pohribny -
Jan Pohribny
Jan Pohribny -
Jan Pohribny
Evgenia Arbugaeva -
Evgenia Arbugaeva
Christian Houge -
Christian Houge

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu