Hasselbladprisen til Miyako Ishiuchi

Den prestisjetunge prisen ble tildelt den japanske fotokunstneren.
Dennne uken annonserte Hasselbladstiftelsen at hederen og pengepremien på 1 million svenske kroner blir tildelt Miyako Ishiuchi.

Hun etablerte seg som en viktig fotograf for sin generasjon med serien Yokosuka Story (1976-1977), som viser påvirkningen den amerikanske okkupasjonen hadde på hjembyen hennes. I likhet med mentorer og kollegaer som Shomei Tomatsu og Daido Moriyama har Ishiuchi vært opptatt av å utforske etterkrigs-Japan, og har også fotografert etterlatte klær og gjenstander fra Hiroshima-bombingen.

Juryens begrunnelse:
- I løpet av en periode på 35 år har Miyako Ishiuchi etablert en internasjonal karriere som er både imponerende og svært betydningsfull. Hennes karakterstyrke og kompromissløse visjon har resultert i noen av de mest kraftfulle og personlige skildringene av etterkrigstidens Japan. Ishiuchis fotokunst henger ekstremt godt sammen og er utviklende på en bestemt og tydelig måte; ved å bruke kameraet og hele dets estetiske potensial til å utforske skjæringspunktet mellom minnets politiske og personlige aspekter har Ishiuchi vært både en forgjenger og et forbilde for yngre kunstnere, ikke minst som en kvinne i det mannsdominerte japanske fotografifeltet. Hun har fortsatt å være nyskapende, utforskende og provoserende gjennom hele sin karriere, både når det gjelder ideer og gjennom sin stil og tilnærming.

På slutten av 80-tallet gikk Ishiuchi over til en mer minimalistisk fotostil og fotograferte blant annet arr, rynker og aldringstegn. I 2005 ble Ishiuchi valgt ut til å representere Japan på Venezia-biennalen med serien Mother’s (1991-1993), hvor hun dokumenterte morens gjenstander, gjerne de som har vært i direkte kontakt med huden. Hennes seneste fotoserie tar for seg historien om den japanske silkeindustrien.

Vinnerutstillingen med Miyako Ishiuchi åpner i Gøteborg 7. november på Hasselblad Center i Gøteborgs kunstmuseum. Hasselbladprisen er anerkjent som den viktigste fotoprisen i verden, og de siste fem vinnerne av prisen er: Joan Fontcuberta, Paul Graham, Walid Raad, Sophie Calle og Robert Adams. Hedringen, som først ble delt ut i 1980, har også blitt gitt til navn som: Cindy Sherman, Henri Cartier-Bresson, Nan Goldin, William Eggleston og Robert Frank.

© Ishiuchi Miyako -
"Innocence#34"
© Ishiuchi Miyako
© Ishiuchi Miyako -
© Ishiuchi Miyako
© Ishiuchi Miyako -
© Ishiuchi Miyako

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu