Årets Bild Sverige

Niclas Hammarström som satt 43 dager i fangenskap i Syria har vunnet Årets Bild 2014.
Svensk fotojournalistikk holder et høyt internasjonalt nivå. I følge bildeansvarlig i 2014-utgaven av Årets Bild, Ola Axman, kan fotografene deles i tre nivåer: De som ligger helt i verdenstoppen som Magnus Wennman, Paul Hansen, Dan Hansson, Joel Marklund og Jack Mickrut. De som ligger like under og er i den svenske toppklassen og kanskje høyt oppe på et europeisk nivå. Og til slutt de som ligger på nivået under, men som er på rask vei til å hevde seg sterkt i fremtiden.

- Jeg synes at det innsendte materialet i år var veldig bra. Jeg har tidligere sagt at det er vår rolle i Årets Bild å få fotografer til å sende inn sine bilder. I år har vi lykkes veldig godt med det. Totalt var det 358 fotografer som deltok med 4169 bilder, forteller Ola Axman.

Hammarström med beste bilde
Årets vinnerbilde står den svenske fotografen Niclas Hammarström for. I Norge har Hammarström tidligere høstet kritikk for sine eksplisitte bilder av terroren på Utøya. Nylig satt han 43 dager i fangenskap i Syria sammen med journalist-kollega Magnus Falkehed. Hammarströms vinnerbilde er et klassik portrett. Motivet er 9 år gamle Alladin som samler tomhylser ved frontlinjen i Aleppo, Syria. Juryen uttaler dette om bildet:

"Årets bilde griper tak i betrakteren og er umulig å glemme. En ung gutt holder krigen i sine hender. Gjennom et alt for erfarent blikk blir krigens hverdag begripelig. Bildet er et sterkt symbol på en tilsynelatende uløselig konflikt."

Ola Axmans spontane reaksjon på bidlet er WOW.

- Det spiller ingen rolle om dette bildet er tatt i dag, om 15 år fra i dag eller for 15 år siden. Det er et utrolig gripende og fortellende bilde.

Wennman er Årets Pressefotograf
I Årets Bild-konkuransen kårer de også Årets Pressefotograf. Den utmerkelsen gikk til Magnus Wennman som fotograferer for Aftonbladet.

- Magnus er den fotografen som alltid befinner seg i toppen på våre lister når juryen er ferdig med sitt anonyme arbeid. Han utvikler seg stadig som fotograf. Bildespråket er alltid spennende og estetisk vakkert. Wenman er et verdensnavn på fotoscenen og om han fortsetter sin utvikling i samme takt, er han kanskje verdens beste om noen år.

Fredag 21. mars er det duket for den norske kåringen av de beste pressebildene. De nominerte kan du sjekke ut her
Alle vinnerne i Årets Bild 2014
Niclas Hammarström – Aftonbladet / Kontinent - Årets Bild 2014. Aleppo, Syrien.
Årets Bild 2014. Aleppo, Syrien.
Niclas Hammarström – Aftonbladet / Kontinent
Nioåriga Alladin samlar tomhylsor vid frontlinjen som han sedan säljer på metall marknaden.
Magnus Wennman - Aftonbladet -
Magnus Wennman - Aftonbladet
Årets Pressfotograf 2014

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu