Liten, men lynrask Nikon

Nikon 1 V3 kommer i april og byr på en rekke interessante løsninger, blant annet 20 bilder per sekund med kontinuerlig følgefokus, og video med FullHD 1080 og 60 bilder per sekund.
Nikon 1 V3 lanseres primært som et nummer to-kamera for deg som allerede har et systemkamera, men som gjerne vil ha et mer kompakt alternativ. Og kompakt er det, med målene 111 x 65 x 33 mm. Et grep med betegnelsen GR-N1010 fås som tilbehør hvis du gjerne vil ha bedre ergonomi på kameraet. Også den elektroniske søkeren 1 DF-N1000 med 2,3 millioner må eventuelt kjøpes separat. Skjermen har imidlertid blitt mulig å vippe, og det er alltid en god ting.

Under panseret
Nikon har som kjent valgt sitt eget CX-format (13,2 x 8,8 mm som gir et 3:2-format) på bildebrikken i Nikon 1-kameraene. Det er ikke store brikken og innebærer en "crop-faktor" (eller brennviddeforlengelse, om du vil) på 2,7 i forhold til fullformat, mens den samme faktoren er 1,5 med APS-C-formatet. Dette bare til sammenligning.
CMOS-brikken i denne versjonen er på 18,4 megapiksler og har ikke lavpassfilter, noe som skal gi skarpere bilder. Mer oppsiktsvekkende er hastigheten på dette kameraet, som ifølge produsenten er verdens raskeste. Det tar opptil 20 bilder i sekundet med følgefokus og opptil 60 bilder i sekundet hvis man låser fokus på det første bildet. En ny, tokjernes bildeprosessor med navnet Expeed A4 tar seg av datastrømmen i kameraet. Den ene prosessoren tar seg av skrivehastigheten, mens den andre håndterer bildekvaliteten. ISO-området strekker seg fra 200–12 800, og det skal bli interessant å se hvor godt kameraet klarer å kontrollere støyen på høyere ISO-verdier med en såvidt liten bildebrikke som det er snakk om her.

Autofokus
Autofokusen er en hybrid og har både fase- og kontrastsøkende fokuspunkter. I alt er det snakk om 171 fokuspunkter, der de 105 fasesøkende punktene ligger inn mot sentrum av bildefeltet. De resterende kontrastsøkende punktene tar seg av bildekantene. Dette skal gi god fokuskontroll også under vanskelige lysforhold.

Kontroll
Det viktigste med et hvilket som helst kamera i denne klassen er imidlertid at det er raskt og enkelt i bruk. Den biten ivaretas av hoved- og underkommandohjul samt funksjonsknapper som kan settes opp etter eget ønske. Den tre tommer store berøringsskjermen kan deaktiveres slik at du velger selv om du vil styre kameraet med knapper eller skjerm.
Kjøper du den elektroniske søkeren og monterer den i blitsskoen, får du nesten 100 prosent visning og kan forstørre søkerbildet for presis manuell fokusering. Tilbehørsgrepet gir i tillegg til bedre ergonomi enda en funksjonsknapp og et underkommandohjul.

Video
Autofokussystemet gir full følgefokus også under filming, i tillegg til at du kan ta høyoppløste stillbilder under opptak med et trykk på utløseren – eller du kan bruke den nye funksjonen for automatisk fotoopptak. Her overlater du vurderingen til kameraet, som tar bildet når forholdene er best. Videofunksjonen er utstyrt med elektronisk vibrasjonsdemping, og det finnes en rekke "kreative" filmfunksjoner som Rask film, Rykk og Firesekunders film.

WiFi
Stadig flere kameraer får innebygd WiFi, også dette. Det gjør det også mulig å bruke et nettbrett eller en telefon som "søker" og fjernkontroll, og å redigere bildene på disse enhetene. Ellers lagres bildene på MicroSD-kort, og kameraet kan kobles til pc via USB og tv via HDMI. NFC eller GPS finnes derimot ikke på denne modellen.

Nikon 1 V3 er i salg fra april og får en veiledende kit-pris på 8690 kroner med 1 Nikkor VR 10–30 mm.











Nikon -
Nikon
Liten, men tøff. Her med elektronisk søker.
Nikon -
Nikon
Full kontroll med knapper …
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
anders a.
dette er innteresant ja !
16.3.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu