Årets Pressefoto 2013 i Danmark

Et apokalyptisk bilde av tyfonen Hayians herjinger på Filippinene har gått til topps i Pressefotografforbundets kåring.
Peter Hove Olesen er fotografen bak Årets Pressefoto 2013 i Danmark. Juryen diskuterte ikke mange andre kandidater som vinnere i den aktuelle kategorien. De var fanget av bildet helt fra starten av juryeringen. Juryen sier dette om bildet:

"I ett fotografi fortelles hele historien, som er så enorm og dyp at den er utenfor fatteevne. Det er ikke et fotografi som er enkelt å lese. For før man forstår hva det virkelig viser, må det vendes i hodet. Deretter går man på oppdagelse, og det er vanskelig å bli ferdig for det er hele tiden nye detaljer som dukker opp. Til tross for at bildet er veldig "flatt", er det mye voldsomhet i det. Det er apokalyptisk og skremmende. Her er det ingen steder å gjemme seg eller å gå i sikkerhet. Bildet viser at noen ganger er det viktig å trekke seg litt vekk fra den menneskelige smerte for å kunne beskrive årsaken og konsekvensene. I tankene fortsetter fortellingen om et ødelagt land hvor menneskene vender tilbake for å fiske og for å bygge opp sine plantasjer. Men foran oss har vi kun et sterkt vitnesbyrd om årets største naturkatastrofe. I dette ligger også et element av fasinasjon over hva som skjer når naturkreftene for alvor slår seg løs. En fasinasjon som for alvor pirker i vår egen iboende frykt for at været går amok."

Joachim Adrian Mikkelsen stakk i samme konkurranse av med tittelen Årets Pressefotograf. Han beskrives av juryen som en fotograf som først og fremst klarer å skape et nervær i sine fotografier samtidig som han har et godt grep på historiefortelling. I alle bidragene til Mikkelsen så de en personlig stil, en signatur, hvor de fornæmmet mennesket og det menneskelige bak kamera.

Formann i det danske Pressefotografforbundet, Lars Lindskov, karakteriserer nivået på dansk fotojournalistikk som veldig høyt. Og det gjelder ikke bare toppen, men også bredden som de siste 15-20 årene har holdt et høyt nivå. Lindskov påpeker en rekke årsaker til dette.

- Danske fotograferer viser en stor solidaritet med hverandre. For eksempel i forbindelse med Årets Pressefoto samarbeider fotografer seg i mellom. De hjelper hverandre og gir gode råd ved utvelgelse. Dette til tross for at man kanskje svekker sine egne sjanser når man hjelper andre.

Han trekker også frem PF-Konferencerne hvor verdens beste fotografer holder foredrag og ikke minst en av verdens beste utdannelser for fotojournalister som har et sterkt fokus på videreutdannelse.

196 fotografer deltok i Årets Pressefoto i Danmark. Det ble levert inn 2.954 fotografier, 25 tv-innslag og 13 multimediebidrag. Til og med 12. april kan en rekke av bildene fra konkurransen sees på Det Nationale Fotomuseum, Den Sorte Diamant på Det Kongelige Bibliotek i København.

Fredag 21. mars er det duket for den norske kåringen av de beste pressebildene. De nominerte kan du sjekke ut her
Peter Hove Olesen - Tyfonen Haiyan - Udslettet
Tyfonen Haiyan - Udslettet
Peter Hove Olesen
Joachim Adrian Mikkelsen. Politiken - Vinner Reportage Danmark - Når familien lukker
Vinner Reportage Danmark - Når familien lukker
Joachim Adrian Mikkelsen. Politiken
Der var flere billeder i historien om den sidste dag på/for børnehjemmet, der rørte dommerne, og de var enige om at udpege serien som en klar vinder fra starten. De roste fotografen for at gøre op med fordommen om, at et børnehjem er et ’ondt’ sted, som nogle forældre har for vane at true deres børn med. Det her er først og fremmest et rigtig hjem for den unge mand, og de andre børn er hans søskende. Afskeden er samtidigt et farvel til barndommen, for han står ufrivilligt på tærskelen til et nyt liv. Men han vil ikke have muligheden for at komme forbi barndomshjemmet i ny og næ, når han trænger til omsorg fra familien. På den måde fortæller billederne også om, hvordan verden ser ud i 2013. Juryen var imponeret over, hvor meget fotografen har nået at komme rundt om historien på en enkelt dag og lægge en fortælling ind i forløbet. Den er en helstøbt og yderst klassisk reportage, der holder sit momentum hele vejen samtidig med, at der bliver taget nogle modige valg. Det er en fotograf med et godt øje og en klar ide om, hvordan serien skal skrues sammen. Man bliver suget ind i drengens følelser med det samme, og træet er et genialt symbol på hele hans verden.
Joachim Adrian Mikkelsen. Politiken - Vinner Reportage Danmark - Når familien lukker
Vinner Reportage Danmark - Når familien lukker
Joachim Adrian Mikkelsen. Politiken

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu