LIFF: Hanne Johnsen

Hanne Johnsen har gitt en stemme til utsatte barn i Barentsregionen i Russland.
Hanne Johnsen var en fotograf jeg ikke kjente til før Lofoten Internasjonale Fotofestival. Slik er det som oftest på festivaler, i alle fall for meg. Jeg kjenner ikke til alle som står på programmet. Johnsen hadde jeg ikke lest meg opp på heller. Mine ark var blanke da hun holdt sitt foredrag i Lofoten. Etter foredraget måtte jeg huke tak i henne. Vi måtte ha oss en prat.

Et viktig stykke arbeid
For denne fotografen har gjort et solid stykke viktig arbeid som har resultert i bokutgivelse. Men boken er ikke å finne blant andre fotobøker. Den finner du i bokhandlernes fagseksjoner.

Boken heter ’Vekst i det vanskelige’ og er gitt ut av Gyldendal Akademisk i 2013. Den dokumenterer utsatte barn og unge i Russland, og består av fotografier, intervjuer, tegninger fra barna og fagtekster.

Framtiden barna drømmer om
Johnsen har fulgt en rekke av barna i boken over en periode på fire år. Vi får ta del i deres erfaringer, frykt, vold, rus og omsorgssvikt, men samtidig barnas opplevelse av utvikling, mestring og håp.

I bokens forord skriver Thorvald Stoltenberg at "Denne boka handler om hvordan vi skal sikre gode oppvekstvilkår og ikke minst fange opp dem som faller utenfor det sikkerhetsnettet samfunnet har vevet i håp om å sikre dem velferd og trygghet. Hanne Johnsens bok gir innblikk i barneskjebner som berører leserne. Barna forteller henne tillitsfullt om sine liv – både i fortid og i nåtid. Men viktigst av alt: De formidler den framtiden de drømmer om".

Stort engasjement
Hanne Johnsen har et stort engasjement for barn. For henne har kameraet vært et av verktøyene i bruk for å formidle barnas perspektiver. Opprinnelig ønsket hun også å dokumentere barn i Norge, men etter hvert som prosjektet skred frem har han bare fokusert på russiske barn.

FNs Barnekonvensjon
Et viktig utgangspunkt for prosjektet er FNs Barnekonvensjon som slår fast at ’barn skal høres i saker som angår dem.’

- Barn har verdifull kunnskap om sine liv. De har meninger, håp og behov som de evner å kommunisere. Jeg synes det er viktig å skape forståelse for utsatte barn og behovet for å trygge deres barndom, sier Hanne Johnsen.

Godt å prate
Hun tror det er en myte at det for barn er så vanskelig å prate om vanskelige erfaringer i livet.

- Jeg tror heller det handler om oss voksne, at det er vi som synes det er vanskelig å prate. Jeg sier ikke at det ikke er tungt for barna, eller skambelagt, men jeg tror barn synes det er veldig godt å prate. At de kan bli trodd og få begreper om hva de har opplevd.

Hva skal voksne forstå?
Når hun har intervjuet barna, har hun informert dem om hvorfor hun gjør det, at hun vil at voksne skal forstå barnas verden. Og hun har spurt dem om hva de vil at voksne skal forstå.

- Mange av barna vet at de har opplevd noe som er galt. De vil ikke at andre barn skal oppleve det samme. Derfor deltar de.

Forpliktet seg
Johnsen mener at bildene hennes er et bevis på relasjonen mellom subjekt og fotograf.

- For å lage bra bilder mener jeg det er viktig å ha denne gode relasjonen. Det at jeg har blitt så godt kjent med mange av barna, og også hørt så mye, har samtidig forpliktet meg. Hvis voksne skal se på barna med respekt må arbeidet også innby til repsekt. Derfor har vi gitt ut denne boken med det beste designet og det beste papiret.

Varme ovenfor barna
I dag har hun ikke kontakt med noen av barna, men når hun var i Russland for å jobbe med prosjektet opparbeidet hun seg en nær relasjon til mange av barna.

- Jeg forestiller meg at vi i Norge sidestiller profesjonalitet med distanse. I Russland er fagfolkene veldig flink på det motsatte. De er utrolig varme i samvær med barna. For meg ble det derfor også veldig naturlig å vise varme ovenfor barna. Noen av barna forsøkte jeg også å koble opp mot gode voksne som jeg visste om.

Hvit Kråke
Hanne Johnsen har også laget dokumentarfilmen 'Hvit Kråke' i forbindelse med prosjektet. I levende bilder og med barnas stemmer får vi et utfyllende barneblikk på deres utsatte livssituasjon.

Hanne Johnsen fullførte en Bachelor of Fine Arts ved University of Canterbury, New Zealand i 2003. Fra 2004 til 2007 jobbet hun for CCS Disability Action for å lage "Our stories". Fra 2007 til 2013 har hun utelukkende jobbet med ’Vekst i det vanskelige’-prosjektet. Johnsen ble nominert til World Press Joob Swart Masterclass i 2006. Hun er medlem av Forbundet Frie Fotografer.

Hanne Johnsen Photography
Hanne Johnsen -
Hanne Johnsen
Hanne Johnsen -
Hanne Johnsen
Hanne Johnsen -
Hanne Johnsen
Hanne Johnsen -
Hanne Johnsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu