Fotoskjerm for perfeksjonister

BenQ har lansert en dedikert fotoskjerm som viser hele CMYK-området og 99 prosent av Adobe RGB – for deg som er ekstremt kresen.
Det har skjedd svært mye når det gjelder gode skjermer for bilderedigering de siste par–tre årene. Mens man måtte ut for kanskje 20 000 for en god LaCie-skjerm med nøyaktig fargegjengivelse og en anstendig størrelse for få år siden, får man i dag fullt brukbare 27-tommers fotoskjermer for en firedel av den prisen (for eksempel fra LG eller Dell). Det henger sammen med et generelt prisfall på skjermmarkedet, samtidig som kvaliteten jevnt over har blitt bedre.

Skal du ha en virkelig god fotoskjerm, kan det likevel fortsatt lønne seg å betale litt mer, ikke minst med tanke på kalibreringsmuligheter og muligheten for å få best mulig samsvar mellom bildet man ser på skjermen og det dyre fotopapiret som kommer ut av skriveren.

Det har BenQ tatt konsekvensen av. Produsenten har tidligere vært best kjent for rimelige kontorskjermer, men PG2401PT er utviklet i samarbeid med X-rite, som er kjent for kalibreringsutstyr og -programvare.

Mindre sløsing med blekk og papir
Målet har vært å utvikle en skjerm som er testet mot standard fargekart for å gi korrekte utskrifter med minst mulig trøbbel. Det vil i praksis si at man kan stole på at det man ser på skjermen tilsvarer resultatet som kommer ut av skriveren. Derfor er skjermen sertifisert etter G7/Fogra for å oppfylle internasjonale ISO-standarder – som blant annet brukes av trykkerier.

PG-skjermene testes individuelt for parametre som ensartet belysning, Delta-E og gammakurver. Resultatene sjekkes mot de relevante standardene, og skrives ut som en kalibreringsrapport som leveres med hver enkelt skjerm.

Skjermene dekker 100 prosent av fargerommet for CMYK (trykkfarger), og 99 prosent av Adobe RGB. I praksis betyr det at fargene gjengis som de er i bildefilen, uten at skjermen legger til eller trekker fra.

Utivdet spektrum
Panelet benytter 10-bitteknologi, og det vil si at skjermen kan gjengi over en milliard ulike fargenyanser, eller 64 ganger mer enn en standard 8-bitskjerm, og det gir jevnere graderinger. PG-skjermene kan prosessere i 14 bit for bedre oppløsning og jevnere gråskala. Dermed skal det være lettere å vurdere graderinger også i skyggepartiene før bildet sendes til utskrift.

Maskinvarekalibrering og forhåndsinnstillinger
Ved hjelp av kalibreringsenheter fra X-Rite (i1 pro, i1 pro 2 eller i1 Display Pro), kan man bruke maskinvarekalibrering til å justere den såkalte 3D LUT (look up table) direkte i skjermen for å oppnå jevnere og mer ensartede fargetoner. For ordens skyld skal vi nevne at kalibreringsverktøy fra X-Rite ev. må kjøpes i tillegg. Skjermen har også en såkalt "Brightness Uniformity Function" som gjør det mulig å oppnå ensartet lysstyrke over hele skjermflaten, noe som ofte er et problem på billige skjermer.

For enkelhets skyld finnes det en skjermmeny med de mest brukte forhåndsinnstillingene, som Standard, Adobe RGB, sRGB og illumine. A, D50 pg D65 for standard grafikkapplikasjoner, i tillegg til brukerdefinerte forhåndsinnstillinger. Mulighetene for å prøve seg frem og gjøre feil er med andre ord uendelige, men det bør også være en enkel sak å treffe riktig ved hjelp av standardinnstillingene. Og selvfølgelig; skal resultatet bli helt optimalt, må også skriveren kalibreres – særlig hvis den ikke lenger er helt ny.

Ergonomi og tilkoblinger
For å si det kort og enkelt, kan skjermen justeres i alle dimensjoner og himmelretninger, og du kan vri den 90 grader for portrettvisning. For å unngå gjenskinn i skjermen, leveres den med en "hette" som blokkerer innfallende lys fra sidene og ovenfra.

Tilkoblinger finnes i rikt monn og omfatter DVi-D, HDMI, DisplayPort og Mini DisplayPort for Mac-brukere. USB 3.0 og kortleser er også innebygd.

Viktigste tekniske data:
Skjermstørrelse: 24,1" W
Maks. oppløsning: 1920 x 1200
Pikselavstand: 0,27 mm
Lysstyrke: 350 cd/m2
Kontrast: 1000:1 / 20M:1 (dynamisk)
Farger: 1,07 milliarder
Paneltype: IPS
Innsynsvinkel: 178/178 grader
Responstid: 5 ms (grått til grått)
Fargerom: 99 % Adobe RGB
Tilkoblinger: D-Sub, DVI, HDMI, mDP, hodetelefon, minnekort
Strømforsyning: Integrert
Strømforbruk: 74,6 W
Strømforbruk, standby: 0,5 W
Mål: (b x h x d) 555,4 x 25,4 x 542,6 mm
Vekt: 7 kg

Pris og tilgjengelighet:
BenQ PG2401PT er i salg nå og koster kr 9990,-, for eksempel hos mpx.no





BenQ -
BenQ
Hette er inkludert. Det er ikke kalibreringsverktøyet.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu