Leica lanserer kompakt systemkamera

I forbindelse med produsentens hundreårsjubileum lanseres Leica T. Det er snakk om et usedvanlig gedigent kamera med utskiftbar optikk og bildebrikke i APS-C-format. Vi var på lanseringen.
Ingen skal få beskylde Leica for å følge flokken i tykt og tynt. De går sine egne veier, også når de lanserer et systemkamera med APS-C-brikke og 16,2 megapiksler. T-systemet, som det kalles, er det fjerde i produsentens historie (de andre heter M, R og S), og Leica legger lista høyt i en del av markedet der konkurransen blir stadig tøffere.

Massiv aluminium
Det som umiddelbart er mest oppsiktsvekkende med denne nyheten, er det gedigne kamerahuset. Etter samme prinsipp som Apple har fulgt med sine MacBook Pro-maskiner, er hele kamerahuset maskinert ut av ett stykke massiv aluminium. En aluminiumsblokk på én kilo ender opp som et kamerahus på 384 gram. Bortsett fra det rent estetiske og taktile resultatet, gir det kameraet mer tyngde enn størrelsen skulle tilsi. Sammen med et påmontert M-objektiv er følelsen svært velbalansert på en avhengighetsskapende måte. Og følelsen blir ikke dårligere når vi får vite at hvert kamerahus er pusset for hånd i 45 minutter.

Optikk:
Foreløpig finnes det to objektiver i T-systemet (to til kommer under Photokina). Det er snakk om en fast Summicron 23 mm f2 ASPH og en Vario-Elmar-T 18–56 mm /f3.5–5.6 ASPH. Rent fysisk trekker dessverre disse ned det gedigne inntrykket en anelse. De virker etter vår mening rett og slett litt plastaktige på det fine huset. Prisen på objektivene taler imidlertid for seg, og det er sikkert ikke noe å utsette på den optiske kvaliteten. Vi ville neppe ha reagert på dette på et annet kamera, men her står ikke plastfølelsen helt i stil med det smykket som kamerahuset faktisk er.

M-adapter
Leica har imidlertid et 6-bits adapter som gjør det mulig å montere M-optikk med full funksjonalitet, noe som bør gjøre Leica T svært interessant for Leica-fans med skuffen full av M-optikk.

Brukervennlighet
Apple ble nevnt flere ganger under lanseringen, og det er neppe tilfeldig at betjeningen av Leica T på mange måter minner om en iPhone. Menyene på berøringsskjermen kan tilpasses helt etter egne ønsker, også ved ganske enkelt å fjerne elementer man ikke bruker. Det finnes også en "T App" for iOS. Fysiske knapper og hjul begrenser seg til på/av/blits, utløserknapp og to kontrollhjul som kan settes opp som man selv ønsker. Begge kontrollhjulene befinner seg på baksiden av kameraet.
Én ting som også bør nevnes under brukervennlighet, er at kameraet har et internminne på 16 GB, i tillegg til plass for SD-kort. Data fra internminnet (og SD-kort) kan overføres via innebygget WiFi og den ovenfor nevnte appen, til en iPad eller iPhone. Appen gjør det også mulig å fjernstyre kameraet og bruke en iPad eller iPhone som elektronisk søker – på samme måte som hos flere av konkurrentene.
Den 3,7 tommer store skjermen er lyssterk, rask og dekker i praksis hele baksiden av kameraet med sine 1,3 megapiskler, og man kan bruke fingeren til å sette fokuspunktet der man vil ha det.
Mange vil nok likevel savne en søker, men det fås som tilbehør.

Stort utvalg av tilbehør
T-søkeren må dessverre kjøpes som tilbehør, men er av den høyoppløste elektroniske typen som kan vippes og vendes i de fleste himmelretninger, og den har også en integrert GPS-funksjon.
Den nye blitsen til T-systemet heter SF26, og blitshodet kan vinkles (men ikke vris). Blitsen kan også fungere som LED-lyskilde under videoopptak.
M-adapteret har vi nevnt, men det har altså støtte for 6-bitskodede M-objektiver og gir dermed full støtte for lysmåling, blenderprioritert automatikk og manuell innstilling.

Vesker og remmer
Leica har samarbeidet med Audi Design om utviklingen av kameravesker i fargene gult, oransje, svart og hvitt, og ulike deler av dette tilbehøret kan også kombineres etter egne ønsker.
T-Snap er en kamerarem i hardplast og silikon som skal sikre mot riper og støt, og har en smart hurtigkobling (Easy-Click) for feste på kameraet. Skal remmen tas av igjen, må den fjernes med et medfølgende verktøy. Ellers finnes også håndleddsrem, skjermbeskytter og et spesielt skulderhylster i metall.

Programvare
Adobe Photoshop Lightroom følger med.

Viktigste tekniske data:
Bildebrikke: APS-C CMOS med 16,3 megapiksler (effektive)
Filformat, stillbilde: DNG og JPG
Filformat, video: MP4
Lagring: 16 GB internminne, SD-kort
Skjerm: 3,7" TFT LCD, 1,3 megapiksler
Vekt: 384 g
Dimensjoner (B x H x D): 134 x 69 x 33 mm

Pris og tilgjengelighet:
Leica T fås i sølv eller svart fra 26. mai og har en veiledende pris på kr 14 000,-
Leica Vario-Elmar-T 18–56/f3.5–5.6 ASPH koster kr 13 300,- (veil.)
Leica Summicron-T 23/f2 ASPH koster kr 14 800,- (veil.)
Leica -
Leica
Leica T med fast 23 mm T-optikk
Leica -
Leica
3,7" berøringsskjerm
Leica -
Leica
To knapper, to kommandohjul
Leica -
Leica
EasyClick hurtigkobling
Leica -
Leica
Råmateriale – ferdig produkt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Per-Christian N.
@Torbjørn: sort utgave skal komme i løpet av juli 2014.
29.4.2014
Torbjørn V.
Seff. Litt upresist fra meg der;-) Jeg ville gjerne hatt et Leica modell lignende Fuji sin E-X1 eller E-X2. Leica M er dessverre for dyrt for meg, men denne Leica T syns jeg er uinteressant pga manglende søker...jeg er heller ikke overvettes begeistret for designet med bare skjerm...men det finner helt sikkert sin målgruppe;-)
25.4.2014
Preben R.
Ja, det lages i sort. Trodde Leica M hadde innebygd søker.
25.4.2014
Torbjørn V.
Kommer det i sort? Når vil Leica levere et speilløst systemkamera med innebygd søker? Mener det er en stor mangel...skip heller den innebygde blitzen...;-)

Ellers får kameraet skryt her: http://www.stevehuffphoto.com/2014/04/24/the-leica-t-type...teve-huff/

Mvh Toby
24.4.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu