Pris til Tore Holter

På Nordic Light er Tore Holter tildelt Leif Preus minnepris 2014.
Tore Holter er tildelt prisen for fremragende innsats for å fremme fotografiets status - for å inspirere en hel generasjon av norske fotografer til økt faglig nivå - for enestående formidling av fotografisk kunnskap.

I dag er Tore Holter pensjonist, men har i en årrekke jobbet som fagjournalist. Han har også vært en ivrig samler av fotografi. I dag er han en av dem som kanmest om fotografi i Norge. Sammen med Leif Preus startet han tidsskriftet Fotoforum. Leif Preus fungerte som en mentor for Tore Holter i denne perioden. I 1987 ble Tore Holter redaktør for Fotografi. Han gikk av i 2012 etter 25 års "tjeneste". Han er en lidenskapelig samler av fotografiske bilder og er også Fellow i The Royal Photographic Society of Great Britain.

Prisen er etablert av Nordic Light for å minne Leif Preus. I anledning 80-årsdagen til Leif Preus skrev Morten Krogvold blant annet at "Leif Preus elsker fotografiet og formidler sin kunnskap med barnlig glede. Hans glød smitter og gjør han til en foredragsholder av verdensformat. Når Leif Preus gjør noe skal det være førsteklasses. Tidsskriftet FOTOFORUM var det beste i Skandinavia. Trykksaker, arrangementer og foredrag holdt alltid det høyeste nivå. Leif Preus posisjon i norsk kulturliv er ruvende, ingen betyr mer for fotografiet enn ham."

Etter at Nordic Light ble etablert for 9 år siden har Leif Preus vært en av deres aller beste venner. Han var på samtlige festivaler, og holdt et nytt fyrverkeri av et foredrag vært eneste år

Leif Preus grunnla Preus museum i Horten. Leif Preus posisjon internasjonalt var udiskutabel - hans samling ble en av de viktigste i verden. Staten kjøpte museet i 1995 som da ble det nasjonale fotomuseumet. For hans livsverk ble han slått til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2003.

Vinneren av Leif Preus minnepris kan gå til en person innenfor disset statuttene:

1. Har lang fartstid i fotografiets tjeneste
2. Har bidradd til formidling av fotografiet.
3. Har bidratt til å heve fotografiets status
4. Har stor faglig dyktighet eller virksomhet
5. Er en betydelig begavelse og talent for fremtiden.

foto.no gratulerer Tore Holter som den første vinneren av minneprisen.
Frank Hesjedal - Morten Krogvold og Tore Holter
Morten Krogvold og Tore Holter
Frank Hesjedal
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu