Salgado på Fotografiska

I åtte år har han reist i over tretti land for å skape en fotografisk hyllest til planeten. I sommer vises Sebastiâo Salgados Genesis på Fotografiska.
Brasilianske Sebastiâo Salgado er kjent for sine langvarige dokumentarfotoprosjekter med et humanitært fokus, presentert i monumentale svart/hvitt-bilder. Denne sommeren vises hans nyeste prosjekt Genesis på Fotografiska i Stockholm.

Planeten i fokus
Salgado har i løpet av karrieren reist i over hundre land og jobbet med flere fotoprosjekter. I to av de mest kjente prosjektene, Workers og Migration, er det manuelt arbeidende mennesker og mennesker på flukt som står i fokus. I Genesis er det derimot selve planeten som spiller hovedrollen.

Ideen fikk han etter å ha sett hvordan familiefarmen i Brasil og området rundt i løpet av tiår hadde blitt avskoget, da han arvet den på slutten av 90-tallet. Han satte seg fore å plante en ny skog, og i dag er området dekket med 2 millioner nye trær i det som har blitt et naturreservat. Det var dette som vekket tanken om å skape en hyllest til planeten.

- Jeg fikk ideen om at vi burde vise naturens utrolige skjønnhet, ikke bare ødeleggelsene som skjer, men også inspirere folk til å ønske å bevare planeten, uttaler Salgado i et intervju med BBC i forbindelse med uråpningen av Genesis i London i fjor.

Vannbøfler, pingviner og vulkaner
Salgado reiste til over tretti land og besøkte samfunn som er uberørt av den moderne sivilisasjonen, steder som Sibir, Kalahariørkenen, Galapagosøyene og Alaska. Blant motivene i de resulterende svart/hvitt-bildene er monumentale landskap, flokker av afrikanske vannbøfler, antarktiske pingviner, isolerte stammer, isbreer og vulkaner.

240 av disse bildene stilles ut på Fotografiska i sommer. Utstillingen Genesis åpner 12. juni og varer frem til 14. september.

I 2013 ble bildene også utgitt i bokform. Under kan du se Salgado i samtale med forlegger Benedikt Taschen om prosjektet.

[YOUTUBE=//www.youtube.com/embed/nHJWgQxTous]
© Sebastião Salgado / Amazonas Images - Arizona. USA. 2010
Arizona. USA. 2010
© Sebastião Salgado / Amazonas Images
© Sebastião Salgado / Amazonas Images - Kafue National Park. Zambia. 2010
Kafue National Park. Zambia. 2010
© Sebastião Salgado / Amazonas Images

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu