Robust og stabil Fujinon

Fujinon XF18–135mm F3.5–5.6 R LM OIS WR er betegnelsen på en ny universal-zoom for Fujifilms X-kameraer. Ikke minst for den værsikrede X-T1.
Brennvidden på det nye objektivet strekker seg fra 18–135 mm. Det tilsvarer 27–206 mm i 135-/fullformat, og dermed bør dette være et interessant alternativ når du vil reise lett, eller relativt lett. Objektivet veier riktignok en halv kilo, men hvis bildestabilisatoren holder hva den lover, kan du langt på vei la stativet bli igjen hjemme sammen med resten av objektivsamlingen. Kombinert med X-T1 bør du uansett ha en potent kombinasjon som veier under én kilo, og som kan brukes til det meste.

5-trinns bildestabilisator
Bildestabilisatoren er utvilsomt det mest oppsiktsvekkende ved dette objektivet. Produsenten hevder å ha utviklet "verdens mest avanserte femtrinns bildestabilisator", og fem trinn innebærer altså at det skal være mulig å få skarpe bilder med en lukkertid som er hele fem trinn lengre enn det du ville klart ved frihåndsfotografering uten stabilisator. Det er heftig.
For å få til dette har Fujifilm "forbedret evnen til å registrere lavfrekvente bevegelser." Det er montert høypresisjons gyrosensorer med kvartsoscillatorer i objektivet, og disse registrerer høy- og lavfrekvente bevegelser. En ny algoritme oppdager uskarphet, og optimaliseringen skal ha doblet systemets evne til å korrigere bevegelser ved lang lukkertid. Så langt teorien. Det blir spennende å se hvordan det virker i praksis, men det er ingen tvil om at mer effektive bildestabilisatorer gir fotografen betydelig større spillerom ved dårlige lysforhold.

Raskere autofokus
Autofokushastighet er et område hvor Fujifilm har måttet tåle noe kritikk, men også her skal dette objektivet være bedre, i hvert fall med de nye kamerahusene X-T1 og X-E2 som har fasedetekterende AF. Internfokusering og linjær fokusmotor som driver det fokuserende linseelementet direkte, skal gi en autofokustid på maksimalt 0,1 sekund. Støynivået er svært lavt, og det er ikke minst en fordel når man tar opp video.

Optikken
Den optiske kvaliteten ivaretas av fire asfæriske linseelementer og to ED-elementer med flerlags antirefleksbehandling (HT-EBC). Antirefleks-behandlingen benyttes også i de øvrige linseelementene for å redusere strølys og reflekser.

Ventilert værbeskyttelse
Objektivet er designet for Fujifilms X-kameraer, og spesielt for den værsikrede X-T1. Derfor er det også sikret mot vann og støv etter alle kunstens regler. Ifølge produsenten er hele tyve forskjellige punkter sikret mot vann og støv. For å gi bedre følelse med zoom-innstillingen, er det også montert en intern "ventilator" ved fatningen. Det kan umiddelbart høres litt skummelt ut med tanke på nettopp støv og vann, men løsningen skal tvert imot hindre at støv og fuktighet trenger inn i objektivet, mens det bidrar til at alle mekaniske deler beveger seg jevnt og mykt.

Tekniske spesifikasjoner:
Navn: Fujinon XF18–135mm F3.5-5.6 R LM OIS WR
Konstruksjon: 16 elementer in 12 grupper (4 asfæriske og 2 ED-linser)
Brennvidde: 18–135mm (135-/fullformat: Tilsvarer 27–206mm)
Bildevinkel: 76.5°–12°
Maksimal blenderåpning: F3.5–5.6
Minste blenderåpning: F22
Blender: 7 blader, 1/3 trinn
Nærgrense, normal: 0,6 m; makro: 0,45 m
Maksimal forstørrelse: 0.27x

Mål og vekt:
Maksimal diameter x lengde: 75.7 mm x 97.8 mm (vidvinkel) / 158mm (tele)
Vekt, ekskl. deksler og solblender: 490g
Filterstørrelse: φ67mm

Pris og tilgjengelighet:
Objektivet er i salg fra juli og får en veiledende pris på 7299 kroner.



Fujifilm -
Fujifilm
Fujifilm -
Fujifilm
X-T1 med 18–135 mm

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Lars A.
Erlend, det er vel litt utvidet bruksområde med vesentlig lenger rekkevidde og værbestandighet som er greia med dette objektivet. Så synes ikke man trenger sammenligne det med 18-55 fra Fuji. At 18-55'n er optisk bedre er nok sannsynelig. Og jeg skulle nok ønsket meg minste blender f/4 og ikke 5.6 men da hadde det vel bare blitt enda større og tyngre. Men liker rekkevidden og at sammen med min X-T1 får jeg nå et system som tåler mer vær og vind.
20.6.2014
Erlend S.
Høres morsomt ut, men kan den måle seg med 18-55 2.8-4, som er optisk nydelig , veier 310 gram og har en lysstyrke som er bedre.? Jeg gjetter at svaret blir et klinkende klart tja!
18.6.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu