Nikon lanserer D810

D800 og D800E har fått sin avløser. Den heter D810, er til forveksling lik forgjengerne å se på og har fortsatt litt over 36 megapiksler. Men under panseret finner vi en kraftigere motor og flere viktige forbedringer.
Da Nikon lanserte D800 og D800E (sistnevnte uten lavpassfilter) våren 2012, var oppløsningen på 36,3 megapiksler sensasjonell, og på et nivå som tidligere var forbeholdt mellomformatkameraer. Siden den gang er det bare Sony som har lansert noe tilsvarende i et fullformatkamera, nemlig a7r med sine 36,4 megapiksler.
I tråd med Nikons kanskje litt konservative modellutvikling, er det derfor ingen bombe at de har beholdt oppløsningen når de nå lanserer D810, men under skallet har det likevel skjedd ganske betydelige oppgraderinger.

Ny bildebrikke og prosessor
Bildebrikken har altså samme antall piksler som forgjengerne, og lavpassfilteret er fjernet for å få optimal detaljgjengivelse. Både maskin- og programvare har blitt bedre siden D800-lanseringen, og moiré er ikke lenger noe nevneverdig problem. Nikon har blant annet brukt "flere fotodioder per pikslebrønn", for å sitere Product specialist Jon Aasen fra Nikon Norge. Dette skal sikre et renere signal (med lavere signal-støyforhold) som sendes videre til Expeed 4-prosessoren. Dette er for øvrig den samme som sitter i toppmodellen D4S. For første gang i et digitalt speilreflekskamera går det kalibrerte ISO-området fra lave 64–12 800 ISO, og dette kan utvides til 32–51 200. Sammen med forbedrede algoritmer skal resultatet være bedre detaljgjengivelse og gradasjon over hele ISO-området. Ett bilde som ble vist under lanseringen, var tatt ved 12 800 ISO og viste bemerkelsesverdig lite støy, særlig med tanke på den høye oppløsningen.
Den nye prosessoren bidrar også til å redusere strømforbruket. Ifølge CIPA-standarden gir kameraet 1200 bilder per lading. Ifølge Nikons egen målemetode (blant annet uten forhåndsvisning etter hver eksponering), klarer kameraet 3860 bilder per lading.

Hastighet og autofokus
Prosessoren bidrar till raskere serieopptak, og kameraet kan ta bilder i full oppløsning med en hastighet på 5 bilder i sekundet. Autofokussystemet har 51 fokuspunkter og heter Multi-CAM 3500FX. Systemet er Nikons raskeste og har en ny søkerfeltgruppe som skal gi rask fokusering og forbedret isolering av bakgrunnen. Velger du DX-format (15 MP), øker opptakshastigheten til 7 bps, eller man kan velge en crop-faktor på 1,2 der man får 25 megapiksler og en hastighet på 6 bps. Også størrelsen på bufferet er økt kraftig, og nå har det plass til (for eksempel) 47 stk. 12-bits råformatfiler, mot 21 på forgjengerne.

Betjening
Ergonomien har alltid vært god på speilreflekskameraer fra Nikon, og på D810 er den forbedret ytterligere med et dypere grep. Også luken til minnekortene på siden av kameraet har fått gummibelegg for å forbedre grepet. Vi kan bekrefte at kameraet ligger svært godt i hendene. Gamle Nikon-brukere føler seg hjemme med det samme og bruker ikke lang tid på venne seg til nye knapper og plasseringer av disse. Blant nyhetene er en infoknapp som gir tilgang til infomenyen med ett trykk, og denne omfatter blant annet en split-screen-funksjon som ikke minst er nyttig ved fotografering av arkitektur.

Lukker og lysmåling
For å få helt vibrasjonfrie bilder, gjerne av landskap eller ved makrofotografering med kameraet på stativ, har Nikon lansert en helt elektronisk "første blendergardin". Det vil i praksis si at man bruker LiveView, der lukkeren jo er åpen hele tiden, og at selve eksponeringen skjer helt elektronisk. Eksponeringen avsluttes på vanlig måte med mekanisk lukking av bakre lukkergardin. Dermed unngår man alle vibrasjoner fra speil og lukkermekanisme. Selve lukker- og speilmekanismen er også forbedret, og D810 har generelt mindre utløserstøy enn forrige generasjon av toppmodellene fra Nikon, blant annet takket være lavere hastighet på speilmotoren.
En annen interessant nyhet, kanskje spesielt for fotografer som tar bilder av ting som skjer på en scene, er muligheten for høylysvektet lysmåling. Det vil si at lysmåleren eksponerer etter høylysene i bildet, for eksempel et belyst ansikt på en ellers mørk scene.

Video
Videofunksjonene blir et stadig viktigere salgsargument, og også disse har fått en solid oppgradering. D810 er i stand til å ta opp film i Full HD (1080p) ved 50 eller 60 bilder per sekund, med kraftig redusert støy, moiré og fargefeil. Lagring ved full oppløsning og hastighet skjer internt eller til ekstern lagringsenhet. De interne lagringsmulighetene består av ett spor for CF- og ett for SD-kort.

Programvare
Bildebehandlingsprogrammet Picture Control 2.0 er ute av betafasen og klar for nedlasting (gratis) før salgsstart for kameraet, den 15. juli. Programvaren gjør etterbehandlingen enklere med den nye Flat-innstillingen for maksimalt dynamisk område, og gir mulighet for finjustering av alle parametre.

Pris og tilgjengelighet
D810 er i salg fra 17. juli, selges gjennom Nikons Proforhandlere og får en veiledende pris på kr 28 790,- Samtidig blir D800 og D800E faset ut, og kanskje vi kan håpe på noen gode tilbud så lenge lageret varer ..?

Viktigste tekniske data:
Ny CMOS-sensor på 36,3 megapiksler i FX-format.
ISO-område, kalibrert: 64–12 800, kan utvides tilsvarende 32–51 200 ISO.
Serieopptak: Opptil 7 b/s: Opptil 5 bilder per sekund i FX format og 7 bilder per sekund i DX format.
Prosessor: EXPEED 4 som gir bedre bildeprosessering og gjør kameraet raskere samtidig som det bruker mindre strøm.
AF-ytelse: Forbedret presisjon med Multi-CAM 3500FX. 51-punkts AF-system kan konfigureres i 9-punkts, 21-punkts og 51-punkts områdeinnstillinger og følsomhet ned til -2 EV (ISO 100, 20 °C).
AF-søkefeltgruppe: Rask fokusering og forbedret isolering av bakgrunnen, også under vanskelige lysforhold.
D-filmer i flere formater: Filmer i full HD (1080p) i FX- og DX-format med bildefrekvenser på 50p/60p. Tilgang til hele følsomhetsområdet fra ISO 64 under opptak, samt kontroll over lukkertid og blenderåpning. Betydelig mindre moiré og falske farger.
RAW Size S: Leverer 12-bits Nikon NEF-filer med fyldig fargegradasjon som legger til rette for raskere bildeoverføring og enklere etterbehandling. Gir en bildestørrelse som er circka halvparten så stor som høyeste oppløsning.
Ultraskarp: Ny lukker-/speilkonstruksjon og elektronisk fremre lukkergardin sørger for skarpest mulig resultat.
Skjerm med fargejustering: 8,0 cm (3,2 tommer) ca. 1 229 000 punkters RGBW LCD-skjerm med antirefleksbelegg. Juster fargebalansen og lysstyrken etter behov.
Zoom på delt skjerm i Live View: Kontroller skarphet og om bildet er vannrett.
Trykk på i-knappen på kameraet for å få tilgang.
Lukker: Lukkeren i kevlar/karbonfiber-kompositt er testet med lukkerforsinkelse på 52 ms, 200 000 utløsninger og en lukkertid på 1/8000 til 30 sek og blitssynkronisering på opptil 1/250 sekund.
Ubegrenset serieopptak: Ta talløse JPEG-bilder og produser enestående bilder av stjernehimmelen.
Strømforsyning: Batteri EN-EL15 oppladbart litium-ion med en kapasitet på 1900 mAh (7,0 V). Ta opptil 1200 stillbilder per lading.
Lagringsmedier: Ett CF-kortspor for høyhastighets UDMA 7-kort og ett SD-kortspor for høyhastighets SDXC- og UHS-I-kort.
Kamerahus: Magnesiumlegering: Omfattende værforsegling mot støv og fuktighet.
Kablet og trådløs tilkobling: Støtte for Ethernet og trådløs nettverk. Kompatibel med UT-1 (ekstrautstyr) eventuelt sammen med den trådløse WT-5-senderen.

www.europe-nikon.com



Nikon -
Nikon
Nikon -
Nikon
Nikon -
Nikon
Nikon -
Nikon
Med batterigrep

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jonn M.
Det blir mye av det sammesom forvirringen over maksimum og minimum lukkerhastigheter, der de byttes om. Tilogmed DPReview begår denne feilen. De hadde kommet rundt dette ved å kalle det lengste og korteste lukkerhastighet.
28.6.2014
Mikkel M.
"Dette skal sikre et renere signal (med lavere signal-støyforhold) som sendes videre til Expeed 4-prosessoren"

Mon ikke der menes *højere* signal-støjforhold? Men bortset fra det er det da sikkert et meget fint kamera :)
28.6.2014
Jonn M.
Dersom du trenger argument for å forsvare kjøp av en D810, se her: http://chsv.nikon-image.com/products/camera/slr/digital/d...g_03_l.jpg
28.6.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu