Familievennlige bridgekameraer fra Canon

Det er fortsatt ferietid og høysesong for mer eller mindre kompakte reisekameraer. Nå lanserer Canon to nye og rimelige superzoomkameraer.
For noen uker siden kom Panasonic med sin Lumix DMC-FZ1000 med Leica-optikk og en brennvidde på 25–400 mm (for sammenligningens skyld holder vi oss til 135-ekv. denne gangen). Imponerende nok, men 400 mm fremstår faktisk som moderat i dette selskapet. Deretter lanserte nemlig Pentax sin XG-1 med et brennviddeomfang på hele 24–1248 mm, og nå kommer altså Canon med to modeller som ikke ligger langt etter i så måte, nemlig PowerShot SX520 og SX400 IS.

For ordens skyld skal vi passe på å nevne at Panasonic-kameraet er et mer avansert – og dyrere – kamera enn Pentax XG-1 og disse to Canon-modellene, blant annet med større bildebrikke og mulighet for råfiler.

Ekstrem tele
SX520 er en videreutvikling av SX510 og utstyrt med en 42x zoom. Brennvidden tilsvarer 24–1008 mm, mens SX400 er noe mer moderat med "bare" 30x zoom, eller 24–720 mm. Fordelen med et stort brennviddeomfang og lang tele er åpenbare, men det betyr også at størrelsen på bildebrikken nødvendigvis må være ganske beskjeden for å holde målene (og prisen) på kamera og optikk innenfor rimelighetens grenser. Derfor måler ikke bildebrikken i disse kameraene mer enn 6,17 x 4,55 mm. Likevel sier det seg selv at dette neppe kan kalles lommekameraer, med mindre du har store frakkelommer.

Intelligent teknologi
Skal man få skarpe bilder ved lange brennvidder, er man normalt henvist til et skikkelig stativ, men det er verken praktisk eller reisevennlig. Derfor har Canon utstyrt disse kameraene med avansert bildestabilisering som velger automatisk mellom åtte innstillinger basert på den aktuelle opptakssituasjonen. Begge modellene er utstyrt med den nye Digic 4+-prosessoren som tar seg av bildebehandling og innstillinger.

Forskjellene
Bortsett fra brennviddeomfanget er det også andre detaljer som skiller de to modellene. SX520 byr på video i Full HD (1080p), mens SX400 holder seg til 720p. SX520 har CMOS bildebrikke, mens SX400 er utstyrt med CCD, begge på 16 megapiksler. Det innebærer også at SX520 har et større ISO-område (100–3200), mens SX400 stopper på ISO 1600. I tillegg byr SX520 på mulighet for manuell fokus, manuell eksponering og noe flere autoinnstillinger. Den har også en mer høyoppløst skjerm på 461 000 punkter, mens SX400 nøyer seg med 230 000.

Kompromissene
Bridgekameraer er svært allsidige og dekker behovet for mange, særlig når man er på reise og har begrenset med lyst eller plass til å dra på mer omfattende utstyr. Likevel innebærer kameratypen kompromisser som det er viktig å være klar over. Dette er ment som enkle familiekameraer, og disse Canon-kameraene leverer ikke råfiler. Her er det jpg som gjelder. Hastigheten ved serieopptak er heller ikke særlig høy (hhv. 1 og 2 bilder i sekundet for SX400 og SX520), og batterikapasiteten er relativt lav. Med disse kameraene får du ikke mer enn rundt 200 bilder per lading i henhold til CIPA-standarden, så kjøp gjerne et ekstra batteri. Lysstyrken på objektivene har blitt bedre sammenlignet med tidlige bridgekameraer, men faller likevel til 5.8–6.0 ved full tele på disse Canon-modellene, og da skal det være veldig lyst for å få gode bilder. Greit nok for strand, sol og sommer – ikke så bra for mørke interiører.

Pris og tilgjengelighet:
PowerShot SX520 og SX400 IS finnes i butikken fra midten av august, og prisene er 2699 kroner for SX520, mens SX400 IS koster 1699 kroner.

Canon -
Canon
Enkelt og brukervennlig
Canon -
Canon
Med vekt på god ergonomi

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu