The Poaching Wars

Hver eneste dag risikerer mennesker sine liv for å redde truede neshorn og elefanter. Den svenske fotografen Frank af Petersens har dokumentert kampen.
Den organiserte krypskytingen av neshorn og elefanter øker i en rekke afrikanske land. Neshorn drepes fordi hornene deres er ettertraktet i tradisjonell kinesisk medisin. På det svarte markedet er hornene verdt mer enn gull. I Sør-Afrika ble 1004 neshorn drept av krypskyttere i 2013. Til sammenligning ble 13 neshorn drept i 2007. Hvert år drepes mellom 25.000 og 50.000 elefanter av krypskyttere. Elfenben er en luksusvare som selges åpenlyst i mange land i Afrika og Sørøst-Asia. Det går mot en fremtid uten frie elefanter i Afrika.

Det er masse penger involvert i den ulovlige tyvjakten. Den illegale handelen kontrolleres av samme kriminelle organisasjoner som driver med narkotikahandel, våpensmugling og menneskehandel

I utstillingen 'The Poaching Wars'
gir den svenske fotografen Frank af Petersens et innblikk i kampen mot krypskytterne. Prosjektet kan spores tilbake til 2008 da Petersens befant seg i Zimbabwe like etter valget. Landet var i fullstendig kaos med astronomisk inflasjon, sult, koleraepidemi, store flyktningstrømmer og politisk vold. Han ønsket å gjøre et fotoporsjekt på krisen, og traff samtidig flere mennesker som fortalte om jegere som drepte elefanter i naturreservatene i landet.

- Folk trodde det var soldater som gjorde det og at flere politikere var involvert. Ryktene sa at det var en kinseser som sto for bestillingene og at han smuglet det ut i containere sammen med maskindeler, forteller Petersens til foto.no.

Petersens ble med ut i bushen sammen med noen wildlife rangers. De fant en rekke drepte elefanter i et område som skulle være beskyttet. Opplevelsen gjorde at han engasjerte seg dypt i tematikken. Han kom i kontakt med ulike organisasjoner og mennesker som engasjerte seg mot den ulovlige jakten.

- 'The Poaching Wars' ble et eget prosjekt fordi jeg ville gjøre en fotoutstilling om hvor alvorlig situasjonen er, og hvor knapp tiden er før det er for sent å snu utviklingen. Jeg ville dessuten fokusere på menneskene i frontlinjen som bekjemper den ulovlige jakten. Det er de som er de virkelige heltene. De risikerer livet sitt og har ikke så veldig gode odds. De trenger bedre utstyr og masse trening, og ikke minst er det behov for en mye større politisk vilje til å stoppe handelen. Forhåpentligvis kan denne utstillingen bidra til å endre på dette.

De gode kontaktene i Afrika har vært til stor hjelp under prosjektet. Flere ganger i året er han i Afrika.

- Jeg forsøker å komme meg ut i bushen sammen med de som jobber som wildlife rangers for å fotografere deres arbeid. Etter noen dagers vandring, svetting og soving, etter at vi har lært hverandre å kjenne, det er da de gode fotomulighetene oppstår.

Petersens forsøker alltid å få konkrete oppdrag av reservatet eller nasjonalparken han fotograferer i. Da blir han en del av arbeiderne og er ikke begrenset på samme måte som andre som beveger seg i området.

- Som en del av arbeiderne er det mitt eget problem å holde meg selv i live. Da kommer jeg mye nærmere dyrene for å kunne ta de bra bildene.

'The Poaching Wars' stilles for tiden ut på Fotografiens Hus i Oslo. Det er hovedsaklig en dokumentarutstilling, men med innslag av elefanter og neshorn som Petersens kategoriserer som kunstfotografi.

- Jeg har tro på den kombinasjonen. Det er viktig å vise det vakre i kontrast til det grusomme. Flotte bilder av neshorn eller elefanter sammen med bilder av dyrekadavre etter snikskytterne gjør budskapet veldig kraftfullt.

Utstillingen henger til og med 31. august.
Frank af Petersens - Zimbabwe
Zimbabwe
Frank af Petersens
Frank af Petersens - Uganda
Uganda
Frank af Petersens
Frank af Petersens - Uganda
Uganda
Frank af Petersens
Frank af Petersens - Kenya
Kenya
Frank af Petersens
Frank af Pettersens -
Frank af Pettersens

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu