Vinnere Fotografiets dag 2014

Terje Abusdal har for andre år på rad gått av med seieren i den juryerte utstillingen.
I år opplevde Preus museum ny rekord i antall besøkende på Fotografiets dag. Vanligvis er det rundt 1000 stykker som er innenfor "murene", mens i år, med gratis inngang, kom de nesten opp i 4000 besøkende. Mye tyder på at gratis inngang er kommet for å bli. Men vel så viktig, er det å fortsette med et slagkraftig og interessant program som favner bredt.

Et av de mest populære innslagene, både for deltagende fotografer og gjester, er den juryerte utstillingen. I år var 50 fotografer plukket ut blant 127 søknader. Av disse kåret en jury bestående av Thorstein Kleivdal (Norsk selskap for Fotografi), Stein Dahlsrud (Norske reklamefotografer), Alette Schei Rørvik (Forbundet frie fotografer) og Ingrid Nilsson (Preus museum) Terje Abusdals serie 'La Danse des Ombrés' (Skyggenes dans) til vinneren av den juryerte utstillingen.

Juryen uttaler dette om serien:

"Bildene til vinneren er en mystisk og litt eventyraktig reiseskildring, som med sitt helt personlige bildespråk unngår å bli eksotisme. Serien har mange innslag av humor og skråblikk på verden og menneskene i den. Det er tilsynelatende skumpmessig, men veldig bevisst gjort, og mystikken holder serien samlet. Nattbildene har en fremtredende og særegen bruk av farger, og fotografen er ikke redd for å bryte konvensjoner."

'La Danse des Ombrés' er en personlig road trip langs Ganges, fra kilden i Himalaya gjennom det indiske subkontinent og ned til Bengalbukta.

- Fotografiene er en hyllest til selve reisen og det å være på veien. 'Only the journey matters', sa den amerikanske fotografen Harry Callahan. Det er dette jeg forsøker å leve etter i denne serien, forteller Abusdal til foto.no.

Abusdal hadde ikke den store troen
på at serien skulle gå til topps, men synes det er stor stas når det nå er et faktum. Spesielt med tanke på at det har skjedd med to forskjellige juryer (ikke med samme serier, red. anm.).

- Jeg tenkte vel egentlig at kanskje bildene var litt vel mørke for Fotografiets dag, men der tok jeg åpenbart feil.

På andreplass kom Dan Skjæveland. Juryens begrunner valget slik:

"Serien er veldig filmatisk, det er noe som er i ferd med å skje som vi som betraktere blir nysgjerrige på. Dette er i tradisjonen til gatefotografi, der fotografen samler på øyeblikk som ikke er planlagt eller oppstilt. Menneskene er i sin egen verden i det offentlige rommet, der de hver på sitt vis har funnet sitt eget univers. Fotografen har gjort et godt utvalg bilder som fungerer godt sammen i denne serien som formidler livet i en park med humor."

Tredjeplassen gikk til Kristine Norlander med en serie iPhone-fotografier. Juryens begrunnelse er slik:

"Fotografen har utrolig gjennomførte og stramme komposisjoner som er satt sammen på en måte som gjør at det fungerer veldig godt også som helhet. Bildene er ikke bare konsentrert om form, men gir også uttrykk for en viss stemning eller følelse. Det er delikat, smakfullt og grafisk, og gir inntrykk av å være tatt med mellomformatkamera. Sannheten er at dette er bilder som er tatt med iPhone for Instagram."

Hederlige omtaler ble tildelt Unni Brekke, Tiril Guttorm, Roald Synnevåg og Tormod Solløs. Jeanine Renate Norbeck stakk av med publikumsprisen.

Terje Abusdal - 1. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
1. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
Terje Abusdal
Terje Abusdal - 1. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
1. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
Terje Abusdal
Terje Abusdal - 1. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
1. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
Terje Abusdal
Dan Skjæveland - 2. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
2. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
Dan Skjæveland
Dan Skjæveland - 2. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
2. plass Juryert utstilling Fotografiets dag 2014
Dan Skjæveland

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu