Videreutviklet kompaktkamera fra Fujifilm

Fujifilm X20 har vært gjenstand for veloverveid modellpleie. Resultatet heter X30, og kameraet virker ganske lovende.
X-serien fra Fujifilm har fått et nytt tilskudd. Kameraet har et fastmontert zoom-objektiv med en brennvidde på 7,1–28,4 mm (som tilsvarer 28–112 mm i 135-format), med en lysstyrke på 1:2.0–2.8.

Brukertilpasning
Som Canon og Sony har også Fujifilm X30 en "funksjonsring" på objektivet som minner om den tradisjonelle blenderringen. Den har ulik funksjon etter hvilken modus kameraet er i, og funksjonen kan også tilpasses etter egne ønsker. Den kan blant annet brukes til å endre ISO, hvitbalanse og serieopptak, og den kan velge mellom ulike filmsimuleringer. I tillegg har kameraet hele seks programmerbare funksjonsknapper. Det burde med andre ord være gode muligheter for å skreddersy kameraet etter egne ønsker. Bildene av kameraet viser også at det har fått bedre ergonomi med et noe kraftigere grep enn på X20.

Videreutvikling
Den elektroniske OLED-søkeren gir en forstørrelse på 0,65x og har en oppløsning på 2 360 000 punkter. Søkerforsinkelsen er redusert til 0,005 sekunder. Lysstyrken i søkerbildet justeres automatisk etter lysforholdene, og eksponeringsinformasjonen i søkeren roterer med kameraet. X30 har fått et nytt batteri som heter NP-95, og som gir rundt 470 bilder (iflg. CIPA-standarden) i strømsparingsmodus. Det er en klar forbedring sammenlignet med X20.

Bildebrikke og prosessor
Bildebrikken er den samme som i X20. Det vil si at den har en oppløsning på 12 megapiksler og Fujifilms X-transteknologi som skal gi skarpere bilder uten bruk av lavpassfilter. Kameraet har dessuten en funksjon som kalles Lens Modulation Optimiser, som kompenserer for diffraksjon og gir bedre resultater i de ytterste zoom-områdene. Fokusering skjer med en kombinasjon av fasedeteksjon og kontrastbasert autofokus. EXR II-prosessoren bidrar til bildebehandling, funksjoner, rask oppstart og ikke minst opptakshastigheten på opptil 12 bilder per sekund ved serieopptak.

Trådløs trend
Én ting som har kommet for å bli, ikke minst i kompaktkameraer, er muligheten for trådløs kommunikasjon og bildeoverføring. X30 har innebygd WiFi, og Camera Remote-appen kan brukes til å ta både stillbilder og video. Appen kan også styre mange andre funksjoner. WiFi gjør det også mulig å overføre bilder trådløst til andre enheter, som telefon, nettbrett eller pc.

Pris og tilgjengelighet
Fujifilm X30 er i salg fra september i fargene svart eller sølv. Anbefalt utsalgspris er 4990 kroner.

Nøkkelfunksjoner
Bildebrikke: 12 megapiksler 2/3” X-Trans CMOS II
Prosessor: EXR Processor II gir blant annet rask oppstart, autofokus og opptakshastighet (opptil 12 bilder i sekundet)
Søker: Stort søkerbilde med 0,65x forstørring, oppløsning på 2 360 000 punkter (OLED) og en forsinkelse på 0,005 sekunder.
Objektiv: f2–f2.8 FUJINON 7,1–28,4 mm (tilsvarer 28–112 mm i småbildeformat) manuell 4x zoom.
Autofokus: Kombinasjon av fasedeteksjon og kontrastbasert autofokus.
Skjerm: Vendbar LCD-skjerm på tre tommer med 920 000 bildepunkter.
Video: Full HD videoopptak 50p/25p/24P (36Mbps)
Annet: ”Lens Modulation Optimiser” for skarpere detaljer, framfor alt i objektivets ytterområder.
Direkte tilgang til utvalgte favorittfunksjoner med kontrollring rundt objektivet og seks funksjonsknapper.
10 ulike filmsimuleringer, inkludert den nyutviklede "CLASSIC CHROME"
Q (quick) meny – rask tilgang til de vanligste innstillingene
Tilbehørssko for blits o.a.
Trådløs overføring til smarttelefon, nettbrett og PC, samt mulighet for fjernstyring av kameraet med Fujifilm Camera Remote-appen.
Trådløs sikkerhetskopiering til PC og Mac
Mikrofoninngang (2,5 mm)
Fujifilm -
Fujifilm
Klassiske fargevalg
Fujifilm -
Fujifilm
Fujifilm -
Fujifilm
Fujifilm -
Fujifilm

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Gudbjørn Idar H.
Ettersom Fuji ikke har service og garanti som fungerer i Norge, er det like greit å kjøpe i USA , for en pris på 5 tusen uten garanti er bare tull ! gh
8.9.2014
Gudbjørn Idar H.
Joda dette er supert småkamera, jeg har to stk. i X serien. MEN FUJI har f.t. null service i Norge, Fujifilm i Stockholm svikter helt og LIGG UNNA FUJI for tiden! Gudbjørn Humlen
8.9.2014
Ole Martin H.
Har vært ganske fornøyd med min X10, men dette så lovende ut! Vippbar skjerm, Wifi og EVF er bra, men spesielt bedre batteri. Utrolig hendig kamera å ha med seg, gir bra bilder i svakt lys, men viktigst: helt lydløst!!
3.9.2014
Vidar K.
Litt høyere, kombinert med at den er uten optisk søker som bryter v i fronten, gir den et noe klumpete utseende sammenlignet med de forrige, men jeg vet dette blir bra :-)
27.8.2014
SveinM M.
Ser jo snerten ut, iallefall!
27.8.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu