Nikon med nytt fullformatkamera

Like før Photokina braker løs lanserer Nikon et nytt fullformat speilreflekskamera på terskelen til proffsegmentet. D750 har mye nytt å by på, og kameraet virker usedvanlig kompakt til fullformat å være.
Den mest iøynefallende nyheten på D750 er den vippbare skjermen, noe mange nok ønsker hjertelig velkommen. Dette er ellers noe Nikon så langt kun har hatt på innstegsmodellene blant sine speilreflekskameraer, og D750 befinner seg i et helt annet segment et sted mellom D610 og D810. Kameraet kvalifiserer forøvrig for medlemsskap i Nikons NPS-program for profesjonelle brukere.
Skjermen er forøvrig av den lite strømkrevende RGBW-typen, måler 3,2" og har 1 229 000 bildepunkter. Den har ikke noe beskyttende plastdeksel, men ligger relativt dypt i kamerahuset og gir et robust inntrykk.
Den fleksible skjermen til tross er huset merkbart slankere og mer kompakt enn for eksempel D810 og minner slik sett mer om DX-kameraer som D7000, men dette er altså fullformat – eller FX på Nikon-språk.

Karbonkompositt
Kamerahuset er en monocoque-konstruksjon i karbonkompositt og magnesium, noe som bidrar til den relativt lave vekten på 750 gram, altså 150 gram mindre enn D810. Det har fått ny ergonomisk utforming og et dypere grep, og vi kan bekrefte at det ligger særdeles godt i hånden.
Huset har samme værforsegling som D810, og karbon-/kevlarlukkeren er testet for opptil 150 000 eksponeringer. Batteriet heter EN-EL15 og er av samme type som i D810, D610 og D7100. Det er lagt vekt på strømsparing i dette kameraet, og Ifølge CIPA-standarden gir batteriet 1230 bilder per lading – ifølge Nikons egne målinger gir det opptil 4420.

Ny bildebrikke
Bildebrikken er en nyutviklet CMOS-brikke på 24,3 megapiksler, uten lavpassfilter og med et stort dynamisk område. ISO-området oppgis til 100–12 800 og kan utvides til 50–51 200. Bildebehandlingen skjer i en Expeed 4-prosessor. Autofokusen heter Multi-CAM 3500II og har 51 AF-punkter som fungerer helt ned til -3EV. Det betyr at man kan bruke objektiver med en maksimal blenderåpning på f/8, og dermed er det også mulig å bruke relativt kompakt (og rimelig) teleoptikk og -konvertere som stjeler lys, med en autofokus som fortsatt fungerer. Sammen med en maksimal opptakshastighet på 6,5 bilder i sekundet i både DX- og FX-format, bør dette være nok til de fleste action-situasjoner. Lysmåleren er den samme som sitter i D810 og D4s.

Videofunksjoner
D750 tar opp video i 1080p (full HD) med en bildefrekvens på opptil 50 eller 60 bilder per sekund, med "merkbart redusert støy, moíre og fargefeil", ifølge Nikon. Kameraet har også fått en egen filmmeny som gjør det enklere å endre opptaksinnstillingene. Elektronisk styring av blenderåpningen gjør det mulig å styre blenderen trinnløst under opptak ved bruk av AF-S-objektiver.
Auto-ISO under filming gjør det mulig å bruke manuelle innstillinger av blender og lukker og la ISO-innstillingen kompensere for lysforskjeller – inntil en øvre grense som man velger selv. Batteriet holder til 55 minutters opptak, og man kan koble til ekstern opptaker via HDMI-kontakten.

Intergrert WiFi
Innebygd støtte for trådløst nett gjør at man slipper å bruke Nikons eksterne enhet når man vil overføre bilder til telefon eller nettbrett. Kameraet støtter likevel bruk av eksterne enheter, og i så fall får man også en mer profesjonell brukerflate med flere muligheter. Kameraet støtter sender-/mottakerenheten WR-R10 og den trådløse senderen WR-T10. Man kan også fjernstyre kameraet med trådløs fjernkontroll (WR-1). GPS er imidlertid ikke innebygd i D750 og krever ev. eksternt utstyr.

Tilbehøret
Til en ny kameramodell tilbys det selvfølgelig også nytt tilbehør, blant annet vertikalgrepet MP-D11 og fjernstyringsenhetene WR1 og WR 10. Samtidig lanserer Nikon blitsen SB500 med innebygd LED-lys og en fast 20 mm med største blender 1.8. Vi legger ut Nikons egne pressemeldinger om disse to.

Pris og tilgjengelighet:
Nikon D750 er i salg fra 23. september og får en veiledende pris på 18 999 kroner.

Nøkkelfunksjoner:
Ny bildebrikke i FX-format med 24,3 megapiksler.
Lysfølsomhet: ISO-området på 100–12 800 kan utvides til 50–51 200.
Profesjonell AF-ytelse: Et Multi-CAM 3500II 51-punkts AF-system kan konfigureres i 9-punkts, 21-punkts og 51-punkts søkefelt, og følsomheten kan stilles ned til -3 EV (ISO 100, 20 °C).
AF-søkefeltgruppe: Rask fokusering og forbedret isolering fra bakgrunnen, selv under utfordrende lysforhold.
Skjerm som kan skråstilles: Den åpnes og kan skråstilles opptil 90º opp og 75º ned. Antirefleksbehandlet 8,0 cm (3,2 tom) RGBW LCD-monitor med 1 229 000 punkter.
Innebygd Wi-Fi: Bilder kan lastes opp til smarttelefon eller nettbrett.
Serieopptak med opptil 6,5 b/s: Bilder i full oppløsning ved opptil 6,5 b/s i FX- og DX-format.
D-film i flere formater: Filmer i full HD (1080p) i FX- og DX-format med bildefrekvenser på 50p/60p. Tilgang til ISO-område fra ISO 100 og opptil ISO 51 200 under opptak samt kontroll over lukkertid, blenderåpning og lydnivåer. Egen filmmeny med alle filminnstillingene på ett sted.
EXPEED 4: Raskere og bedre bildebehandling samtidig som kameraet bruker mindre strøm.
Picture Control 2.0: Gjør etterbehandlingen enklere med Flat-innstillingen for maksimalt dynamisk område. Detaljene kan finjusteres med Klarhet.
Kompakt fullformat: Førsteklasses ergonomi og værbeskyttet robust kamerahus med lav vekt gir deg frihet i fullformat.
Kreative funksjoner: HDR (High Dynamic Range), innebygd funksjon for tidsforkortet fotografering, effekter med Spesialeffekter og Motivprogrammer.
Lagringsmedier: To SD-kortspor hvor begge kortsporene er kompatible med SDXC- og UHS-I-kort med høy kapasitet.







Nikon -
Nikon
Kompakt fullformat ...
Nikon -
Nikon
... med vippbar skjerm
Nikon -
Nikon
Velkjente Nikon-kontroller

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Knut-Sverre H.
Noe misvisende formulering om batteriet, som passer til langt flere modeller, fra D7000 og D800 og framover.
13.9.2014
Erlend S.
Støtter det af-d og ai optikk fullt ut? Er det fokusmotor i kamerahuset?
13.9.2014
Rune T.
Innebygget Wi-Fi er et stort pluss, tiltbar skjerm likeså. Begge deler er ting jeg gjerne skulle hatt i et fullformatkamera og som ville gjort hverdagen min litt enklere.

Dessverre er Nikon sin skremmende håndtering av D600-problemene noe som gjør at dette blir det første kamerahuset jeg har hatt lyst på (og som er innen økonomisk rekkevidde ved lansering) som jeg vil innta en vente-og-se-holdning til.

Jeg har ikke lyst til å nok en gang havne i en situasjon der våtrens hver 2-300 eksponering for å unngå å måtte klone hvert eneste bilde ansees som normalt og ikke en produksjonsfeil.
13.9.2014
Trygve J.
Tar den-som D800/810 nærmest alt av nikon objektiv?Litt mer menneskelig pris enn D810,og er enig 24MP er egentlig mer enn nokk.
12.9.2014
SveinM M.
Synes dette virker svært så tiltalende, jeg! 24,3 mp er akkurat passe, også! Skal bli spennende å se hvordan testene faller ut....
12.9.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu